Chiar dacă în materie de
dulciuri,îmi place mereu sa experimentez,uneori realizez că nu merită să mă
complic,mai ales când timpul nu-mi permite,că pot să pregătesc dulciuri simple care să ne încânte papilele
gustative.
Exact aşa a fost şi
această prăjiturică cu mere şi caramel.
De altfel,prajitura cu măr
mi s-a părut întotdeauna foarte buna,iar combinată cu caramel,este un deliciu.
Eu am avut o tava ceramică
ovala,blatul nu a ieşit foarte înalt,deci
vă recomand să folosiţi o tava cu dimensiuni maxime de 20x30 cm sau una rotunda
de 24 cm.
Mai bine vă spun cum am
pregătit-o,altfel risc sa vă ia mai mult timp să citiţi reţeta decât a fost
necesar ca s-o pregătesc.
Ingrediente:
Blat:
200 g unt 82% grasime
5 oua
150 g zahar pudra
3 linguri smântâna 30%
grasime(sau iaurt)
300 g faina alba
1 lingurita praf de copt
2 plicuri zahar vanilat
Coaja de lamâie
Sare
Umplutura de mere si
caramel:
1 kg mere
8 linguri zahar
100 g unt 82% grasime
1 lingura amidon
alimentar
1 lingurita scortisoara
Stafide
Zahar pentru pudrat
Mod de preparare:
Am pregatit mai întâi
umplutura pentru a se putea răci cât am pregatit blatul.
Am curatat merele,am
scos cotorul si le-am taiat cuburi mai mari.
Am pus cele 8 linguri de
zahar într-o cratita si l-am caramelizat.
Mare atentie sa nu se arda,altfel
va deveni amarui.
Când s-a caramelizat,am
tras cratita de pe foc,am adaugat untul si am amestecat pâna ce acesta s-a
topit.
Caramelul va deveni fin
si catifelat.
Am pus merele peste
caramel.Le-am lasat pâna ce s-au înmuiat.
Pentru ca acestea au
lasat sirop,am dizolvat o lingura de amidon cu apa rece si l-am adaugat peste
mere.
Am adaugat si
scortisoara.
Am lasat umplutura sa se
raceasca si am pregatit blatul.
Am separat albusurile
de galbenusurile oualor.
Am mixat untul moale cu
zaharul pudra.Am adaugat pe rând galbenusurile,iar apoi smântâna.
Am încorporat faina
amestecata cu praful de copt,amestecând cu o paleta.
Am adaugat aromele.
Albusurile le-am mixat
cu un praf de sare,apoi le-am încorporat în restul compozitiei.
Am pus ceva mai mult de
jumatate din compozitie în tava pe care, am uns-o cu unt si am tapetat-o cu
faina.
Peste aceasta am pus
umplutura de mere si caramel,stafidele,iar deasupra restul compozitiei.
Am pus tava la cuptor la
200 de grade pentru 40 de minute.
Dupa ce s-a racit am
pudrat cu zahar.
Eu am taiat-o cât înca
era calda,dar nu va recomand sa faceti acest lucru,se va taia mult mai frumos
rece.
S-aveţi poftă !!!
Ei, aşa da, o prăjiturică, ceva la diminutiv, numai bună pentru mine care, aşa cum se ştie, abia dacă ciugulesc un pic câte ceva bun şi dulce, nu ca unii care ar mânca tăvi întregi. Cu o prăjiturică ce musteşte de măr şi caramel m-aş descurca şi eu, ar fi un adevărat medicament contra asteniei de toamnă.
RăspundețiȘtergereLa reţetă nu mă bag, că-i făcută ca la carte, dar m-aş băga la partea cu "testatul", chit că nu-s cel mai priceput în d-alde d-astea.
Faină treabă, Die!
Multumesc Padre.
ȘtergereStii ca as conta intotdeauna pe parerea ta sincera de degustator si tare mi-ar placea sa te am mai des musafir.
Multumesc de vizita si aprecieri.
Ce-mi plac prezentările tale, Dia!
RăspundețiȘtergereIar prăjitura asta cred ca e demențială cu umplutura aia de mere și caramel!
Multumesc Maria.Delicioasa a fost prajitura asta.
ȘtergerePupici