Pages - Menu

duminică, 31 mai 2015

Budincă de tapioca cu căpşuni






Pentru acest week-end am ales un desert  deosebit de gustos,dar în acelaşi timp foarte sănătos.Tocmai de aceea ingredientele principale au fost Tapioca,Green Sugar,lapte de cocos  şi căpşunele.


Deci,fără gluten  iar zahărul fiind doar cel conţinut de căpşune.
De ceva vreme mă tenta să încerc un desert cu Tapioca,îmi plăcea foarte mult impactul vizual pe care-l aveau acele perluţe drăgălaşe.Acum că am pregătit acest desert,mi-am dat seama de gustul său minunat,gust care m-a dus cu gândul în copilărie, când mama ne pregătea minunatul orez cu lapte.


Despre beneficiile Green Sugar,v-am povestit şi aici.
Despre Tapioca,m-am informat abia acum,aşa că am realizat că a fost o alegere potrivită.
Tapioca se obţine din partea fibroasă a rădăcinii de casava(yucca sau manioc cum i se mai spune),plantă ce poate atinge până la 3 metri înălţime.
Principalul furnizor de tapioca este Thailanda,chiar dacă denumirea i-a fost dată de indienii din  Brazilia şi cultivarea acesteia s-a răspândit peste tot în lume.
Tapioca o găsim sub formă de făina,perle sau fulgi şi este foarte hrănitoare.
Exista si  Black tapioca,care se foloseste îndeosebi pentru ceai,obţinându-se acel „bubble tea”.
Ca să vă faceţi o idee,am să vă spun că 100 g tapioca conţine  351 calorii, 0 proteine,deci  consumul de tapioca este foarte potrivit dacă vrem să  avem energie dar şi senzaţia de saţietate.Chiar dacă nu conţine proteine şi are puţine vitamine,este o sursă sănătoasă de carbohidraţi şi nu conţine gluten.
Vom găsi în tapioca omega 3,omega 6,fibre dietetice,acid folic,fier,calciu,potasiu,zinc si magneziu.


Să vă spun acum şi despre gustul pe care mi l-a lăsat acest desert simplu dar totuşi sofisticat ca şi combinaţie de arome.Am avut o senzaţie foarte plăcută când perluţele de tapioca se spărgeau pe cerul gurii,o explozie de arome,vanilat,răcoros de la laptele de cocos şi împrumutând aroma inconfundabilă a fructelor.Pot doar să-mi închipui ce nebunie ar fi combinată cu zmeură.
Faptul că am putut savura acest desert fără nici o remuşcare,este încă un punct în favoarea lui.





Ingrediente budinca:

175 g perle de tapioca
Aproximativ 700 ml apa rece
500 ml lapte de cocos
9 g Green Sugar ( 1 lingura)
2 plicuri zahar vanilat Bourbon
sare

Ingrediente jeleu căpşuni:

300 g căpşune
18 g Green Sugar
10 g gelatina(1 pliculet)





Mod de preparare budinca de tapioca:

Prima data am pregatit jeleul de capşune.
Gelatina am hidratat-o cu putina apa rece.
Capsunele le-am amestecat cu Green Sugar,am lasat  pâna s-a format putin sirop,le-am pus pe foc sa dea un clocot,apoi le-am pasat cu blenderul.
Am incalzit iar amestecul si am pus gelatina.
Am  amestecat pâna ce aceasta s-a topit.
Am jeleu în câteva cupe,restul l-am lasat  deoparte si am pregatit budinca.
Am pus perlele de tapioca în apa rece si le-am spalat.
Le-am scurs apoi le-am  pus iar la hidratat  în apa rece ,pentru o ora.
La o „masura” de tapioca,am pus trei masuri de apa.
Dupa o ora,am pus vasul pe foc si am fiert,amestecând cu o paleta ca sa nu se lege de fundul cratitei,dar cu grija ca sa nu spargem perlutele de tapioca.
Am pus putina sare.
Dupa ce a  început sa fiarba,am lasat cam 5 minute si am luat de pe foc.
Compozitia va deveni gelatinoasa ,foarte vâscoasa si va creste foarte mult în volum.
Am pus compozitia într-o sita deasa (eu am avut doar o sita mica,deci a durat ceva mai mult),am lasat sa curga apa rece pâna când în sita au ramas doar perluţele si am îndepartat acea gelatina.
In alt vas am pus laptele de cocos împreuna cu Green Sugar si vanilia,apoi am pus tapioca si am amestecat.
Am pus iarasi vasul pe foc si am lasat  iarasi sa fiarba,de data aceasta pâna când perluţele  s-au conturat frumos si au devenit translucide.
Asta înseamna ca sunt fierte.
In tot acest timp am amestecat cu paleta.
Am lasat budinca sa se racoreasca,apoi am pus-o  în cupe peste jeleul de căpşuni.
Am mai pus deasupra jeleul ramas.
Am lasat la frigider câteva ore sa se raceasca foarte bine.







S-aveţi poftă !!!


luni, 25 mai 2015

Ruladă cu zmeură şi cremă de mascarpone



Pentru acest week-end am vrut să fac un desert mai puţin caloric,dar a cărui preparare să nu-mi ia prea mult timp.
Prilej tocmai bun sa testez Green Sugar,primit în dar la concursul Timeei şi Crème au Mascarpone Sublime,primită în coşul cu produse de la Iepuraş Bucătăraş.


Zmeură mai aveam la congelator şi trebuia s-o folosesc.
Aşa cum spuneam,am folosit Green Sugar,un îndulcitor 100% natural,cu 0 calorii şi 0 indice glicemic.Green Sugar este obţinut din extract de Stevia rebaudiana şi eritritol (obţinut din porumb),deci este un dulce natural,care nu schimbă gustul preparatelor şi poate fi folosit inclusiv în preparatele care presupun preparare termică.
Pentru că nu fermentează,este indicat chiar şi persoanelor care suferă de diabet.
Mie mi-a placut foarte mult gustul,dar pentru că nu ştiam care este echivalentul,am înlocuit 1 lingura de zahăr cu o lingură de Green Sugar.
Mi s-a părut puţin prea dulce,aşa că data viitoare ,voi mai reduce cantitatea.






Ingrediente foaie ruladă:

5 oua
5 linguri faina
5 linguri Green Sugar(45 g)
3 linguri apa
Zeama de lamâie
2 linguri ulei
Un praf de sare
5 g praf de copt

Ingrediente sos de zmeura:

300 g zmeura
2 linguri Green Sugar (18 g)
1 lingura amidon alimentar

Ingrediente crema:

850 g Crème au Mascarpone Sublime
1 lingura Green Sugar (9g)

Pentru decor am folosit câţiva capşuni şi beţişoare de ciocolata cu 62% cacao.





Am pregatit mai întâi foaia de rulada.
Am separat galbenusurile de albusuri.
Galbenusurile le-am amestecat cu cele 2 linguri de ulei.
Zaharul l-am umezit cu apa,am pus si zeama de lamâie si am pus sa fiarba.Am obtinut un sirop destul de gros.
Albusurile le-am batut spuma tare cu un praf de sare.Când deja au facut „ţepi”,am pus siropul fierbinte câte puţin.
Peste spuma de albusuri,am pus galbenusurile si am amestecat usor cu un tel.
Faina am amestecat-o cu praful de copt,apoi am încorporat-o în compozitia de oua,tot cu telul,cu miscari de rasturnare,având grija sa nu se lase spuma.
Am tapetat tava mare a aragazului (33x33 cm) cu hârtie de copt si am pus compozitia,niveland-o.
Am pus tava la cuptor la 180 de grade pentru 15-20 de minute.
Este util sa verificati cu o scobitoare daca este copt.
Dupa acest timp,am scos tava,am pus deasupra o alta hârtie de copt,am rasturnat-o pe aceasta si dupa ce am desprins hârtia pe care s-a copt,am rulat foaia împreuna cu hârtia de copt.
Deaorece blatul era fierbinte,hârtia s-a umezit putin,tocmai bine ca foaia sa se ruleze usor.
 Zmeura am lasat-o sa se dezghete,apoi am amestecat-o cu Green Sugar.
Am pus-o putin pe foc cat sa lase sirop,apoi am trecut-o printr-o sita deasa ca sa elimin semintele.
Am amestecat cu o lingura de amidon si am pus iar pe foc pâna s-a îngrosat.
Am lasat sa se raceasca.

Am mixat Crema cu mascarpone cu o lingura de Green Sugar,desi as fi putut sa nu adaug deloc.Pentru noi era suficient de dulce.

Am desfacut foaia de rulada,am pus deasupra sos de zmeura si apoi crema de mascarpone.




Am rulat la loc.
Eu am taiat-o în doua ca sa încapa pe doua tavi mai mici.


Am ornat cu restul de crema,am pus betisoare de ciocolata si câţiva capsuni.

Asa cum am spus,timpul de preparare nu a fost prea lung.
Simplu dar foarte bun.





Poftă bună !!!


sâmbătă, 16 mai 2015

Pate de casă,din ficat de pui



De multă vreme vroiam să pregătesc pate în casă pentru că îmi place foarte mult dar evit să cumpăr din comerţ.
Si cum am pregătit şi o pâinică cu cartofi foarte bună,s-a potrivit de minune.Dar nu puteau lipsi nici roşiile şi ceapa verde.
Este o reţetă foarte simplă.Eu am adaptat-o gusturilor mele.





Ingrediente:

400 g ficat de pui
300 g ceapa uscata(alba şi roşie)
1 morcov
80 g unt pentru prajit
1 lingurita sare
1 lingurita piper
1/2 lingurita nucsoara
1/2  lingurita cimbru uscat
100 ml apa
150 g unt
2 linguri de unt topit pentru sigilare


Mod de preparare:
Ficatul de pui l-am spalat si curatat de pielite.
Ceapa curatata am taiat-o  cubulete.
Morcovul curatat l-am dat pe razatoare.
Intr-o tigaie antiaderenta am pus 80 g unt,ceapa si morcovul,putina sare si am acoperit tigaia cu capac.


Am lasat 10 minute pâna când s-a înmuiat ceapa,apoi am pus si ficaţeii de pui.
Am pus sare,piper,nucsoara si cimbru.


Nu puneti foarte mult,veti mai adauga la final daca este cazul.
Am lasat sa se prajeasca putin si ficatul,am pus cam 100 ml apa,am acoperit iarasi tigaia si am mai lasat pâna a scazut apa si ficaţeii au fost facuţi.


Am lasat sa se racoreasca putin,apoi am dat amestecul prin masina de tocat carne,folosind sita cu ochiuri mici.
Am mixat restul de 150 g unt,apoi am adaugat câte o lingura de pasta de ficat,mixând dupa fiecare.


Am pus pateul în borcane (unul de 320 ml si unul de 270 ml) ,am topit unt si am pus deasupra ca sa nu se usuce la suprafata.
Am acoperit cu capace si l-am pus la frigider.
Nu cred ca va sta prea mult acolo,deci nu pot sa va spun cât se pastreaza.




Poftă bună !!!

joi, 14 mai 2015

Tort cu dublă cremă de zmeură


Un tort pe care l-am făcut cu multă dragoste,pentru o fetiţă tare draga mie,care a împlinit 4 anişori.
„La multi ani Raisa!!!!”
Am vrut să fac un tort care să i se potrivească,pentru că e un copil foarte vesel.M-a inspirat foarte mult o fotografie în care era vopsită cu toate culorile.Pentru mine  acea poză reprezenta toată bucuria copilariei.


Din motive de oboseală,lumină şi grabă ,fotografiile mele nu sunt deloc reuşite,noroc că am „împrumutat” o fotografie frumoasă cu sărbătorita şi tortul,fotografie făcută de părinţii fetiţei.



Blat de tort (tava cu diametrul de 28 cm):
7 oua
210 g zahar
210 g faina
5 g praf de copt
Un praf de sare

Blat de tort (tava cu diametrul de 20 cm):
5 oua
150 g zahar
150 g faina
5 g praf de copt
Un praf de sare

Jeleu/piure de zmeura(l-am folosit la cele doua creme):
600 g zmeura
3 linguri zahar
2 linguri amidon alimentar
3 linguri sirop de zmeura

Mousse de zmeura:
Jumatate din cantitatea de jeleu de zmeura
300 ml frisca lichida îndulcita
3 foi gelatina=5g

Crema de zmeura cu mascarpone:
Jumatate din cantitatea de jeleu de zmeura
250 g mascarpone
2 linguri zahar pudra
200 ml frisca lichida

Sirop:
3 linguri zahar
Zeama de la jumatate de lamâie
200 ml apa rece

Pentru decor:
300 ml smântâna pentru frisca 30% grasime
1 lingura zahar
100 g ciocolata alba + frisca lichida
Colorant alimentar diverse culori
Floricele,buburuze,ornamente colorate si betisoare de ciocolata


Daca aveti timp,este bine sa preparati blatul si jeleul/piureul de zmeura cu o zi înainte.
Eu am fost cam presata de timp/
Cele doua blaturi le-am preparat dupa reteta de aici.


Pentru ca am folosit zmeura congelata,am lasat-o sa se decongeleze,am amestecat-o cu zaharul,am pus pe foc pâna ce zaharul s-a topit.


Apoi am trecut tot amestecul printr-o sita deasa pentru a elimina semintele.
Am pus iar amestecul pe foc
Amidonul l-am diluat cu siropul de zmeura,apoi l-am pus în cratita peste zmeura.
Am amestecat pâna când s-a îngrosat.
Am lasat sa se raceasca.
Am pus foile de gelatina la înmuiat cu apa rece.
Am mixat frisca.
Am încalzit putin gelatina la microunde.Doar cât sa se topeasca.
Apoi am turnat-o în fir subtire peste zmeura.
Am încorporat jeleul de zmeura în frisca si am pus la frigider pentru 15 minute.
O mai urmariti sa nu se întareasca prea tare.


Blatul mai mare l-am taiat în doua pe orizontala,l-am însiropat si am pus mousseul de zmeura.
Pe margine am pus frisca si ornamente colorate.
Blatul mai mic l-am taiat obtinând 3 blaturi.
Pentru crema de zmeura cu mascarpone am procedat în felul urmator:
Crema mascarpone am mixat-o cu zaharul pudra si am pus peste ea jeleul de zmeura.
Am mixat frisca si apoi am încorporat-o în amestecul de mascarpone si zmeura.
Cu crema aceasta am umplut blatul mai mic,dupa ce l-am însiropat.



Am acoperit si restul tortului cu frisca.
Am topit ciocolata alba pe baie de aburi cu 2-3 linguri de frisca.
Am împartit ciocolata în mai multe boluri si am pus în fiecare câte o picatura de colorant,obtinând astfel diverse culori.
Cu fiecare culoare am trasat linii deasupra tortului,lasând sa se prelinga si pe margine.
Am pus si restul ornamentelor:buburuze,floricele si betisoare de ciocolata.
Cam asta a fost reteta,un tort simplu dar foarte gustos din ceea ce au marturisit cei ce au gustat.



duminică, 10 mai 2015

Cheesecake cu căpşuni,fără coacere



Pentru că am deja  două săptămâni  de când sunt la dietă şi am rezistat fără „dulce”,am zis că merit un desert mai puţin caloric(cu foarte puţin zahăr),ca să prind curaj să merg mai departe.
Oricum,eu nu sunt adepta dietelor drastice, mai degrabă adaptez alimentaţia la ceea ce ştiu că dă rezultate pentru mine.
Dar mai bine vă spun cum am făcut cheesecake-ul,nu cred că vă interesează dieta mea.
A meritat să gust o felie,chiar dacă am să suport „nota de plată” : )))))
Pentru crema de brânză am folosit urdă amestecată cu mascarpone şi smântână în loc de frişcă,astfel a fost suficient doar o lingură de zahăr.



Ingrediente blat biscuiti:
260 g biscuiti cu ovaz
150 g unt topit

Ingrediente crema de brânza:
250 g mascarpone
300 g urdă
300 g smântâna 20% grasime
1 lingura zahar
Vanilie
Coaja de lamâie
3 foi de gelatina = 5g
Capşuni

Ingrediente jeleu de căpşuni:
400 g capşuni
2 linguri zahar
10 g gelatina



Pentru asamblare am folosit o forma de tort ,cu inel detasabil de 20cm.
In interiorul inelului am pus hârtie de copt pentru ca,crema sa nu se lipeasca de el.
Am pregatit mai întâi blatul de biscuiti.
Am maruntit fin biscuitii cu ajutorul robotului.
Am pus peste ei untul topit si am amestecat.
Am pus biscuitii în forma pregatita,presând usor pentru a obtine o masa compacta.


Am pus forma la frigider cât am preparat crema.
Foile de gelatina le-am hidratat 5 minute în apa rece.
Am mixat urda cu mascarponele ,zaharul,vanilia si coaja de lamâie.
Separat am mixat smântâna.
Am stors foile de gelatina de apa,apoi le-am încalzit câteva secunde la microunde.
Mare ATENTIE sa nu fiarba pentru ca îşi va pierde proprietatile.
Am amestecat gelatina cu smântâna,apoi am încorporat în crema de brânza.
Am taiat câtiva capşuni bucati si i-am pus în crema.
Am scos tava de la frigider ,am pus crema de brânza si am pus iar la frigider.



Am pregatit si jeleul de capşuni.
Am hidratat gelatina cu putina apa rece.
Capsunii i-am amestecat cu zaharul,iar dupa ce au lasat sirop,i-am pasat cu mixerul vertical.
Am încalzit amestecul si am pus gelatina taiata bucati.
Am amestecat pâna când s-a topit gelatina.
Am mai lasat sa se racoreasca si apoi am pus jeleul peste crema de brânza.
Se lasa la frigider câteva ore,apoi se scoate inelul formei.
O reteta foarte simpla dar deosebit de gustoasa.






S-aveţi poftă !!!