Pentru acest week-end am ales un desert
deosebit de gustos,dar în acelaşi timp foarte sănătos.Tocmai de aceea
ingredientele principale au fost Tapioca,Green Sugar,lapte de cocos şi căpşunele.
Deci,fără gluten iar zahărul fiind
doar cel conţinut de căpşune.
De ceva vreme mă tenta să încerc un desert cu Tapioca,îmi plăcea foarte
mult impactul vizual pe care-l aveau acele perluţe drăgălaşe.Acum că am
pregătit acest desert,mi-am dat seama de gustul său minunat,gust care m-a dus
cu gândul în copilărie, când mama ne pregătea minunatul orez cu lapte.
Despre beneficiile Green Sugar,v-am povestit şi aici.
Despre Tapioca,m-am informat abia acum,aşa că am realizat că a fost o
alegere potrivită.
Tapioca se obţine din partea fibroasă a rădăcinii de casava(yucca sau
manioc cum i se mai spune),plantă ce poate atinge până la 3 metri înălţime.
Principalul furnizor de tapioca este Thailanda,chiar dacă denumirea i-a
fost dată de indienii din Brazilia şi
cultivarea acesteia s-a răspândit peste tot în lume.
Tapioca o găsim sub formă de făina,perle sau fulgi şi este foarte
hrănitoare.
Exista si Black tapioca,care se
foloseste îndeosebi pentru ceai,obţinându-se acel „bubble tea”.
Ca să vă faceţi o idee,am să vă spun că 100 g tapioca conţine 351 calorii, 0 proteine,deci consumul de tapioca este foarte potrivit dacă
vrem să avem energie dar şi senzaţia de
saţietate.Chiar dacă nu conţine proteine şi are puţine vitamine,este o sursă
sănătoasă de carbohidraţi şi nu conţine gluten.
Vom găsi în tapioca omega 3,omega 6,fibre dietetice,acid
folic,fier,calciu,potasiu,zinc si magneziu.
Să vă spun acum şi despre gustul pe care mi l-a lăsat acest desert simplu
dar totuşi sofisticat ca şi combinaţie de arome.Am avut o senzaţie foarte
plăcută când perluţele de tapioca se spărgeau pe cerul gurii,o explozie de
arome,vanilat,răcoros de la laptele de cocos şi împrumutând aroma
inconfundabilă a fructelor.Pot doar să-mi închipui ce nebunie ar fi combinată
cu zmeură.
Faptul că am putut savura acest desert fără nici o remuşcare,este încă un
punct în favoarea lui.
Ingrediente budinca:
Aproximativ 700 ml apa rece
500 ml lapte de cocos
2 plicuri zahar vanilat Bourbon
sare
Ingrediente jeleu căpşuni:
Mod de preparare budinca de
tapioca:
Prima data am pregatit jeleul de capşune.
Gelatina am hidratat-o cu putina apa rece.
Capsunele le-am amestecat cu Green Sugar,am lasat pâna s-a format putin sirop,le-am pus pe foc
sa dea un clocot,apoi le-am pasat cu blenderul.
Am incalzit iar amestecul si am pus gelatina.
Am amestecat pâna ce aceasta s-a
topit.
Am jeleu în câteva cupe,restul l-am lasat deoparte si am pregatit budinca.
Am pus perlele de tapioca în apa rece si le-am spalat.
Le-am scurs apoi le-am pus iar la
hidratat în apa rece ,pentru o ora.
La o „masura” de tapioca,am pus trei masuri de apa.
Dupa o ora,am pus vasul pe foc si am fiert,amestecând cu o paleta ca sa nu
se lege de fundul cratitei, dar cu grija ca sa nu spargem perlutele de tapioca.
Am pus putina sare.
Dupa ce a început sa fiarba,am lasat
cam 5 minute si am luat de pe foc.
Compozitia va deveni gelatinoasa ,foarte vâscoasa si va creste foarte mult
în volum.
Am pus compozitia într-o sita deasa (eu am avut doar o sita mica,deci a
durat ceva mai mult),am lasat sa curga apa rece pâna când în sita au ramas doar
perluţele si am îndepartat acea gelatina.
In alt vas am pus laptele de cocos împreuna cu Green Sugar si vanilia,apoi
am pus tapioca si am amestecat.
Am pus iarasi vasul pe foc si am lasat
iarasi sa fiarba,de data aceasta pâna când perluţele s-au conturat frumos si au devenit
translucide.
Asta înseamna ca sunt fierte.
In tot acest timp am amestecat cu paleta.
Am lasat budinca sa se racoreasca,apoi am pus-o în cupe peste jeleul de căpşuni.
Am mai pus deasupra jeleul ramas.
Am lasat la frigider câteva ore sa se raceasca foarte bine.
S-aveţi poftă !!!