Pages - Menu

duminică, 14 august 2016

Ingheţată de vanilie



Am făcut din nou îngheţată,cum altfel dacă tot am primit de la dragul meu Bucătăraş.ro titlul de “Fan îngheţată” şi împreună cu acesta o maşină pentru îngheţată.Deci am diplomă  care atestă cât de mult iubesc îngheţata.


Am zis să testez maşina cu o reţetă  simplă  de îngheţată cu vanilie.
A fost foarte bună la gust dar puţin prea dulce pentru gustul nostru(am notat ca data viitoare să reduc cantitatea de zahăr) ,nu am obţinut consistenţa dorită dupa ce am lasat-o o oră la maşina de îngheţată,iar recipientele sunt mult prea mici pentru pofta noastra :)))))
După ce am mai lăsat-o puţin la congelator,a fost tocmai bună de mâncat.
Cam asta a fost prima experienţă,rămâne să ne mai împrietenim,iar data viitoare sigur va fi mai bine.Pot însă să spun că maşinăria este foarte utila pentru iubitorii de îngheţată.



Ingrediente:
4 galbenusuri de ou
150 g zahar(eu as lasa 100 g pentru gustul meu)
150 ml lapte
400 ml smântâna pentru frisca 30% grasime
1 pastaie de vanilie




Mod de preparare:
Am mixat galbenusurile împreuna cu zaharul pâna am obtinut o crema.



Am scos semintele de la pastaia de vanilie si le-am pus în lapte.Am încalzit usor laptele împreuna cu 200 ml smântâna pentru frisca,apoi le-au turnat peste crema de oua.


Am pus amestecul într-o cratita pe baie de aburi pâna ce a început sa se îngroase.
Nu trebuie lasat foarte mult,nu vrem sa gatim excesiv ouale.
Am lasat amestecul sa se raceasca foarte bine,apoi am încorporat cei   200 ml smântâna ramasa,pe care am mixat-o bine.


Am mai lasat la frigider ca sa se raceasca foarte bine.
Am împartit compozitia în cele doua recipiente ale masinii de înghetata (recipientele le-am lasat la congelator peste noapte) si am lasat masina sa-si faca treaba timp de 1 ora.



In mod normal,operatiunea ar trebui sa dureze 20-30 minute.
Cum am spus,a trebuit s-o mai las putin la congelator înainte de a o servi.



Poftă bună !!!!

Tartă cu piersici



Pentru azi o reţetă foarte simplă dar tare gustoasă.
Am ales să pregătesc această reţetă pentru că mamei mele nu-i plac deserturile cremoase şi  pentru că am găsit la piaţă nişte piersici foarte gustoase.
Am avut un blat foarte fraged şi umplutura aromată de fructe.Nimic sofisticat ori care să ne răpească prea mult timp.




Ingrediente:
Pentru aluatul de tarta:
400 g faina
250 g unt
2 linguri zahar
1 ou
½ lingurita praf de copt
Sare
Coaja de lamâie
Vanilie
Pentru umplutura:
1 kg piersici (cântarite cu tot cu sâmburi)
3 linguri zahar
1 lingura amidon
50 ml apa
2 cm ghimbir razuit
Mai avem nevoie de unt pentru uns tava si zahar pudra



Mod de preparare:
Am pregatit mai întâi aluatul fraged pentru tarta,ca sa stea la frigider cât timp prepar umplutura.
Am amestecat faina cu zaharul,praful de copt si un praf de sare.
Am pus apoi untul rece taiat cubulete.


Am  amestecat rapid cu degetele pâna am obtinut o compozitie nisipoasa.


Am adaugat si oul vanilia si coaja de lamâie si am framântat pâna am obtinut o coca omogena.
Nu trebuie sa exagerati cu aceasta operatiune deoarece untul nu trebuie sa se topeasca,riscam ca aluatul sa devina unsuros.
Daca coca obtinuta este prea uscata,puteti sa adaugati putina apa rece.La mine  a fost suficient oul.


Am acoperit cu o folie alimentara si am pus la frigider.
Am scos sâmburii piersicilor,le-am taiat felii si le-am presarat cu zahar.




Dupa ce acestea au lasat sirop,am mai adugat putina apa rece si le-am pus sa fiarba câteva clocote,cât sa se înmoaie fructele.5-10 minute ar trebui sa fie suficiente.
Am avut piersici foarte coapte,deci nu a fost nevoie sa fiarba prea mult.
Am scos piersicile din sirop,am diluat o lingura de amidon cu putina apa rece,am pus-o peste sirop si am fiert pâna s-a îngrosat si am obtinut un jeleu.La final am pus ghimbirul razuit.
Am lasat sa se raceasca.
Am pregatit o tava pentru tarta.28 cm a avut diametrul tava mea.
Am uns tava cu unt.
Am scos aluatul de la frigider.Am lasat cam 1/3 din aluat pentru grilajul de deasupra,din restul aluatului am întins o foaie,destul de mare cât sa pot îmbraca si peretii  formei în care am copt.


Am înţepat din loc în loc cu o furculita,apoi am copt 15 minute la 180 de grade.
Dupa acest timp,am scos tava,am asezat jeleul,piersicile si deasupra am facut un grilaj din aluatul ramas.



Am pus iarasi la cuptor pentru 40 de minute sau pâna ce este copt bine si aluatul de deasupra.
Am lasat sa se raceasca si am pudrat cu zahar.
Nu am reusit sa tai felii prea frumoase pentru ca aluatul a fost foarte sfărâmicios,dar exact cum mi-am dorit sa fie.
La noi nu a rezistat prea mult J))))))))






S-aveţi poftă !!!

vineri, 5 august 2016

Tort cu zmeură şi aromă de trandafiri



De ceva vreme primisem de la draga mea  mea prietenă Laura,un premiu delicios,un borcănel cu  dulceaţă aromată de trandafiri şi o sticluţă cu sirop de trandafiri.


Până acum gustasem doar dulceaţă de trandafiri din comerţ şi nu m-a prea încântat gustul.
Si pentru că vroiam să testez  această dulceaţă,m-am gândit la o reţetă încercată de  multe dintre prietenele mele dragi de pe Bucătăraş.
“Epidemia” a plecat de la reţeta Bunicii,iar  apoi fetele au preluat-o şi au adaptat-o după gusturile lor.
La fel şi eu,am plecat de la reţeta pregătită de Merişor dar am mai modificat-o puţin şi am folosit în loc de zahăr,Green Sugar pulbere,un îndulcitor natural cu zero indice glicemic şi zero calorii.
Voi puteţi însă să folosiţi zahăr în reţetă.


Ingrediente:
Blat(forma cu diametrul de 20 cm):
3 oua
150 g Green Sugar pulbere(sau zahar)
150 g faina
Sare

Bezea cu aromă de trandafiri:
5 albusuri de ou
3 linguri Green Sugar pulbere(sau zahar)
Zeama de lamâie
2 linguri dulceata de trandafiri
Sare
O picatura colorant roşu (optional)

Caramel:
4 linguri Green sugar pulbere(sau zahar)

Crema de zmeura si mascarpone:
500 g mascarpone
200 g zmeura
1 lingura Green Sugar (sau zahar)

Pentru ornat: zmeura si frunze de lamâiţă


Mod de preparare:
Blatul l-am pregatit dupa reteta de aici,într-o forma de 20 cm.
Intr-o cratita cu acelasi diametru ca si forma în care am copt blatul,am caramelizat cele 4 linguri de Green Sugar(zahar).Mare atentie sa nu se arda pentru ca va deveni amarui.


Am “îmbracat” peretii cratitei cu zaharul caramelizat,apoi am pregatit bezeaua.


Am mixat cele 5 albusuri cu un praf de sare.Când spuma a devenit ferma am adaugat zaharul si zeama de lamâie.
La final am încorporat usor dulceata de trandafiri.






Eu am pus si o picatura de colorant rosu pentru un contrast de culoare.
Am turnat bezeaua în cratita în care am caramelizat zaharul,apoi am pus cratita într-o alta cratita mai mare ,în care am pus apa fierbinte.


Astfel pregatite,le-am introdus la cuptor la 180 de grade pentru  35 de minute.
Am oprit focul si am lasat bezeaua sa se raceasca în cuptor.
Dupa ce s-a racit,am pus blatul peste bezea,am asezat deasupra un platou si cu o miscare ferma,am rasturnat cratita.


Astfel caramelul se va scurge si se va îmbiba în blat..
Pentru crema am mixat crema mascarpone cu o lingura de  Green Sugar.
Zmeura am zdrobit-o cu furculita si am amestecat-o cu crema de mascarpone.


Cu  aceasta crema am îmbracat tortul.
L-am decorat si l-am lasat la frigider peste noapte.
Nu este greu de pregatit,doar eu m-am întins la vorba/scris,ca de obicei J))))


S-aveţi poftă !!!




luni, 1 august 2016

Tort cu vişine şi cremă de vanilie



Pentru că în luna iulie cele două surori ale mele au avut aniversarea şi pentru că am petrecut câteva zile minunate împreună,nu puteam să nu le pregătesc un tort.
Dorinţa lor a fost să fie ceva simplu,care să nu-mi răpească prea mult timp,mai ales că eram în vizită la nepoata mea şi nu aveam prea multe ingrediente la îndemână.
Chiar dacă nu a fost ceva sofisticat,a fost foarte gustos,mai ales că vişinele au fost culese din propria grădină de nepoata mea.

 O combinaţie minunata de blat pufos,jeleu de vişine acrişoare şi cremă aromată de vanilie.


Ingrediente:
Blat (tava cu diametrul de 28 cm):
5 oua
150 g zahar
150 g faina
Sare

Crema de vanilie:
500 g mascarpone
1 plic budinca vanilie
400 ml lapte
1 lingura zahar
Vanilie

 Pentru stratul de visine si jeleu:
300 g visine fara sâmburi
4 linguri zahar
1 lingura faina




Mod de preparare:
Visinele le-am pus cu zahar si le-am lasat pâna ce au lasat suficient sirop.
Am tapetat forma în care am copt blatul cu hârtie de copt si am asezat visinele scurse de sirop.
Cu cât vor fi mai multe visine,cu atât va fi mai gustos.
In siropul lasat am adaugat o lingura de faina si am fiert pâna ce s-a îngrosat.
Am lasat jeleul sa se raceasca si am pregatit blatul,dupa reteta de aici.
Am pus compozitia de blat peste visine si am pus la cuptor  la 200 de grade.Dupa 15 minute am redus temperature la 180 de grade si am mai lasat 20 de minute.
Am oprit cuptorul si am lasat blatul sa se raceasca în cuptor.
Am rasturnat blatul pe un  platou iar peste visine am pus jeleul pregatit.


Cât timp  s-a copt blatul,am pregatit crema.
Am pregatit budinca din lapte si praful de budinca.Am adaugat vanilia.
Am lasat-o sa se raceasca.
Am mixat crema mascarpone cu o lingura de zahar,apoi am încorporat budinca racita.



Am pus crema deasupra tortului si am presarat putina cacao.
Am lasat la frigider sa se raceasca foarte bine,apoi l-am servit.


S-aveţi poftă !!!