Pages - Menu

duminică, 30 noiembrie 2014

Minciunele



           La noi în Ardeal,le mai spunem şi „ciurigăi”,cred că e o influenţă din limba maghiară.
O reţetă care se prepară rapid,la fel ca şi gogoşile,dar nici măcar nu trebuie să aşteptăm să dospească aluatul.



Ingrediente:
650 g faina plus pentru întins foaia
80 g zahar
3 oua
60 g unt
80 g untura
200 ml lapte batut sau iaurt
Sare
Vanilie
Coaja de lamâie
O lingurita bicarbonat de sodiu
Ulei pentru prajit
Zahar pudra pentru pudrat


Mod de preparare:
Faina am amestecat-o cu sarea,untul si untura.
Am amestecat cu degetele pâna ce compozitia a devenit nisipoasa.
Ouale le-am batut cu zaharul si vanilia,apoi le-am pus peste faina.
Am adaugat apoi coaja de lamâie ,bicarbonatul stins cu zeama de lamâie (sau lapte)si laptele batut si am framântat.
Laptele batut l-am adaugat treptat.
Daca totusi ati pus prea mult lapte si compozitia este prea moale,mai adaugati faina.
Am rasturnat aluatul pe o planseta presarata cu faina si am framântat pâna am obtinut un aluat elastic.


L-am lasat la frigider jumatate de ora.
Intr-o cratita nu prea mare,am pus ulei la încinc,suficient cât sa se poata praji frumos minciunelele fara a se arde.
Am scos aluatul de la frigider si am întins o foaie cu grosime de aproximativ un centimetru.
Daca foaia e prea subtire,vor iesi uscate si nu vrem asta.
Am taiat aluatul asa cum se vede în poze,am crestat la mijloc si am rasucit capetele dupa ce le-am introdus prin taietura de la mijloc.





Le-am pus la prajit în ulei.


Uleiul nu trebuie sa fie foarte fierbinte,altfel se vor arde si nu vor apuca sa creasca.
Le-am lasat un minut doua,apoi le-am întors pe partea cealalta.
Le-am mai întors apoi înca odata ca sa se prajeasca bine.
Le-am scos pe hârtie absorbanta.
Când s-au racit putin,le-am pudrat cu zahar.
Se pot servi cu lapte,iaurt sau dulceata.


S-aveţi poftă !!!!


10 comentarii:

  1. Minciunelele tale mi-au adus aminte de copilarie. Bunica ne facea din astea si stiu ca ne bateam pe ele :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce faine ti-au iesit! Fac si eu din cand in cand o reteta de la mama mea.

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte bune. Am facut jum.din reteta la care am folosit 2oua si au iesit ~20 buc. Multumesc frumos pentru reteta!

    RăspundețiȘtergere