Este nelipsit de pe masa noastră în ziua de Paste.Face parte din tradiţie,tradiţii pe care ma bucur că reuşim să le păstrăm.Cred că este preparatul care încununează orice masa cu ocazia Sarbătorilor Pascale.Pentru cei care nu agreează carnea de miel,pot alege varianta drobului.Noi am facut şi drob pentru că umplutura a fost prea multă.Nici eu nu manânc carnea de miel în altă variantă,dar îmi place umplutura pregătită astfel.Merge foarte bine acompaniată de un sos de hrean,ardei iuţi muraţi ori ceapa verde.
Ingrediente:
- Un sfert de miel,partea din faţa,cea cu coastele –cam2,5 kg am avut eu
- Maruntaie de miel,ficat,rinichi,plamân,inima
- Un muschiulet de porc am pus eu,puteti sa puneti carne de miel sau de pui
- 200 gr pâine uscata
- 6 oua fierte
- 7 oua crude
- Lapte pentru înmuiat pâinea
- 2 linguri pesmet
- Sare,piper,boia de ardei
- Ulei
- patrunjel verde 2 legaturi
- ceapa verde 2 legaturi
- marar verde
- usturoi verde 3 fire
- trei crengute de rozmarin
Mod de preparare:
Eu am avut un miel foarte micut,abia daca avea gust de miel carnea.
Daca nu va place gustul carnii de miel,puteti sa-l opariti in apa cu putin otet,daca nu e suficient sa-l tineti in apa cu putin otet inainte de a-l pregati.
Maruntaiele se fierb si se taie marunt.
Ceapa,patrunjelul si usturoiul se taie marunt si se calesc in putin ulei.La final adaugam putina boia de ardei.
Se fierb si cele 6 oua.
Painea uscata se pune la inmuiat in laptesau zeama in care au fiert maruntaiele.Apoi o stoarcem si o punem peste maruntaie.La fel si verdeata,apoi mararul tocat marunt.Ouale fierte le taiem si le punem in umplutura.
Cele 7 oua le batem impreuna cu sare si piper si cele 2 linguri de pesmet,le punem peste celelalte ingrediente.Amestecam totul,gustam si mai condimentam daca este cazul.E bine sa fie ceva mai condimentata umplutura.
Nu ezitati sa puneti paine in umplutura,ea este cea care va tine compozitia legata si nu numarul mare de oua asa cum se crede.
Carne de miel o saram si inauntrul buzunarului facut si in exterior.Apoi punem umplutura inauntru.Nu trebuie sa fie exagerat de plin,pentru ca altfel riscati sa crape in timp ce se coace.Veti vedea ca se „cam umfla’n pene” dumnealui.Coaseti frumos deschizatura pe unde ati introdus umplutura.Puneti deasupra putin ulei si boia de ardei.
Intr-o tava puneti ulei,putina apa cu sare sau vegeta si puneti totul la cuptor.Stropiti din cand in cand mielul cu lichidul din tava.Mai completati daca este nevoie.
Va sta la cuptor cam 2 ore si jumatate .Cu cat este mai mare cu atat timpul de coacere va fi mai indelungat.
Verificati carnea de langa picior daca este facuta.Nu intepati partea cu umplutura,altfel va crapa si nu cred ca doriti asta.
Se scoate din tava pe un platou si se lasa sa se raceasca.
Se taie abia dupa ce s-a racit complet.
Din aceeasi umplutura am pus intr-o „batista”(pielita aceea de pe intestine) si am facut un drob.
Paşte Fericit !!!!
Bun, bun ;) 2 în 1 ;) Se pare că e specific zonei ;) Așa fac și eu de câțiva ani, rețeta o am de la șefa mea ce a fost crescută în Baia Mare ;)
RăspundețiȘtergereAsa este Cristina.Foarte multa lume il prepara asa in zona noastra.Ne place foarte mult.Am dus reteta si prin zona Aradului si le-a placut si lor.
ȘtergereArome...arome, reteta se face si in zona Muresului, aproape la fel. In loc de rozmarin se pune foarte mult marar. Felicitarile mele.
RăspundețiȘtergereMama e specialista cand e vorba de miel.Cred ca fiecare adauga aromele care-i sunt pe plac.Nu stiam ca se face si in zona Muresului.
ȘtergereAre un gust minunat mielul umplut, cam asemenator se face si in zina Bihorului, dar toate se macina ,nu se taie...
RăspundețiȘtergereDar sti cum se zice: "Cate bordeie, atatea obiceie( obiceiuri)"!
Pofta mare sa aveti la minunatia asta !
Multumesc draga Sidy.
ȘtergereAm vazut si la Adi Hadean (care este baimarean de-al meu) ca a tocat ingredientele.
Nu cred ca are relevanta,doar impactul vizual este altul.
Mielul nostru e deja pregatit deja pentru umplut si sta cuminte la frigider.
Sarbatori cu pace si liniste sufleteasca va doresc si eu.Te tzuc