Pages - Menu

miercuri, 2 aprilie 2014

Tort "Black & White"

     

 Nu ştiam cum sa-l numesc dar o prietenă mi-a sugerat această denumire.Cred că i se potriveşte.E un tort pe care l-am făcut pentru cineva,deci nu am secţiune.Pentru că era un tort făcut în dar unei mame,am insistat foarte mult pe gust,dar am vrut sa fie şi arătos.Eu zic c-a fost delicios.
    Am folosit doua blaturi de pandişpan foarte pufos,iar pentru creme o combinatie de ciocolata,mascarpone,unt si frisca.Trandafirii „ciocolatii” s-au întărit la rece şi au avut o consistenţă asemănătoare fondantului dar mult mai gustoşi.



Ingrediente:
Blat pandişpan (tava cu diametrul 28 cm):
6 oua
180 g zahar
180 g faina
½ plic praf de copt
Sare

Blat pandişpan(tava cu diametrul 20 cm):
5 oua
150 g zahar
150 g faina
½ plic praf de copt
Sare

Crema de mascarpone si ciocolata :
500 g crema mascarpone
80 g zahar pudra
200 g ciocolata 55% cacao
100 ml frisca lichida
1 lingurita rom

Crema de unt si ciocolata :
300 g unt 82 % grasime
100 g zahar pudra
200 g ciocolata 55% cacao
100 ml frisca lichida
1 lingurita rom

Glazura:
100 g ciocolata alba

Decor:
200 ml frisca
Bombonele

 Mod de preparare:
Pentru cele doua blaturi,am procedat la fel,difera doar cantitatile si tava in care le-am copt.Reteta este foarte simpla,trebuie doar sa respectati proportiile,adica 30g zahar si 30 g faina pentru 1 ou folosit,iar timpul de mixare sa fie suficient pentru a încorpora destul aer în compozitie,aproximativ 20 de minute.
Pentru început,am tapetat tavile cu hârtie de copt.Am pus separat hârtia în forma de cerc pe fundul tavii si alta fâşie pe peretii formei.Am lipit-o cu putin unt.
Ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.
Am mixat ouale împreuna cu zaharul la viteza maxima timp de 20-25 de minute,pâna îsi tripleaza volumul si capata consistenta unei creme,paletele mixerului lasând o urma în compozitie.
Am încalzit cuptorul la 200 de grade.
Faina amestecata cu sarea si praful de copt,am pus-o peste spuma de oua,în 3 reprize,amestecând usor cu un tel,cu miscari de rasturnare mai degraba decât de amestecare.
Am pus apoi compozitia în tava si am batut putin tava de masa ,ca sa se aseze putin  compozitia.
Am pus la cuptor pentru 30-35 de minute.
In nici un caz nu deschideti usa cuptorului în primele 20-25 de minute.
Dupa 20 de minute,am redus cuptorul la 180 de grade.
Dupa ce s-a copt,am lasat blatul sa se raceasca în cuptor cu usa întredeschisa,apoi l-am lasat pe un gratar pâna a doua zi când l-am taiat.




Pentru crema cu mascarpone,am procedat în felul urmator:
Ciocolata rupta bucati,am topit-o pe baie de aburi împreuna cu frisca .

Crema mascarpone am mixat-o cu 80 g zahar pudra,apoi am adaugat ciocolata racita.



Pentru crema de unt,la fel am topit ciocolata cu frisca pe baie de aburi.
Untul l-am mixat cu zaharul pudra,apoi am pus ciocolata racita.
Blatul mare l-am taiat în doua,iar cel mic în 3,fiind mai înalt.

Deasupra blatului am pus glazura de ciocolata alba.
Cu crema de mascarpone am umplut blaturile si am pus putin si pe exterior,iar cu crema de unt,am ornat trandafirii ciocolatii.

Pe partea de jos am ornat cu frisca.
Am mai folosit bombonele argintii si alb-maro pentru decor.
Am sa mentionez ca pe partea de jos o ornasem altfel si nu mi-a placut,asa ca am „redecorat” :)))))))))))

Zic ca este un tort destul de simplu,cu putine ingrediente,dar foarte gustos.


14 comentarii:

  1. Ma bucur ca ai facut pasul asta,Die draga. Sa fie intr-un ceas bun si sper sa ma incumet si eu sa fac vreun tort de-al tau.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Miti,daca nu tu, Minichefitele noastre sigur vor face.Pupici si sper sa reusesc sa construiesc ceva frumos,cald si primitor aici.

      Ștergere
  2. Dia, bun venit in blogosfera! Ma bucur ca in sfarsit te-ai hotarat si ai facut si pasul asta! Ce sa iti urez...sa fii sanatoasa si sa ai putere sa faci multe deliciosenii cu care sa ne rasfeti si sa ai spor in activitatea asta!
    PS. nu se posteaza retete seara, da? :)))) Muaah!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Laura :))))) Retetele se posteaza cand nu mai trebuie sa te concentrezi la alte activitati,cand ai culcat copii,barbatul,soacra si de-astea :)))))Sper ca apreciezi ce "vacanta" ti-am dat in ultima vreme :))))

      Ștergere
  3. Răspunsuri
    1. Multumesc Timea :-* L-am facut cu drag,mai ales ca era un cadou pentru o mama.

      Ștergere
  4. Draga DIA bine ai venit in randul blogger-itelor !!!
    Sa spun : era cazul ? Nu ca nu vreau sa te supar ! Dar ma bucur ca ai facut pasul acesta !FELICITARI !
    Iar tortul acesta de exceptie , este cava ...cu ce ne-ai invatat tu pe noi , de mai mult timp....o bunatate de nota 10 cu * * * * *
    Bravo !
    Te imbratisez si te tzuc cu drag !
    Mult succes iti doresc...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult Sidy pentru urari si pentru aprecieri.Sper sa nu fie doar un moft si sa am timp sa ma ocup de "casuta" mea .Pupici.

      Ștergere
  5. Felicitari draga Dia pentru pasul facut!!! Mult succes!! Pupicii!!

    RăspundețiȘtergere
  6. Bine ai venit in randul bloggerilor...Ma bucur mult ca ai facut acest pas. Pupici si o zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc draga Rocsy.Sper sa am timp suficient sa ma ocup de el.Pupici

      Ștergere
  7. Mă bucur mult că ai făcut pasul acesta iar despre tort nu spun prea multe, că-mi cunoşti părerea :).

    Pupici şi mult spor!

    RăspundețiȘtergere