Stiu,sună
sofisticat,complicat şi greu de realizat.Aveam eu aşa un moft că musai ar fi să
prepar şi eu această cremă.Am zis că acum e momentul s-o încerc pentru că am
avut de realizat un tort deosebit,pentru o persoana foarte specială şi mai
vroiam să fie cu trandafiri,care trandafiri nici nu i-am mai exersat şi nici nu
am un vârf de ornat 1M.Am studiat mai multe reţete pentru această cremă şi m-am
oprit la cea gasita pe Teoskitchen,explicata foarte frumos.Dar pe când
prinsesem puţin curaj,vine Miha Simiuc,careia-i ies prfajituri perfecte şi zice „sper să-ţi iasă crema asta,că mie una
nu mi-a ieşit”. Deci vă daţi seama cam cum m-am dezumflat dupa asta : ))))))
Am zis s-o
pregătesc mai din timp,că dacă nu-mi reuşeşte să aplic un plan de rezervă.
A reuşit,cu multe
peripeţii şi „resuscitată” de câteva ori,dar cu siguranţă este prima şi ultima
oară când o prestez.Chiar dacă musafirilor a placut,eu n-am fost încântată de
gustul mult prea dulce,de faptul că după ce stă la frigider se întăreşte foarte
mult şi devine foarte casantă.
Bezeaua elveţiana presupune încalzirea albuşurilor cu zaharul
înainte de a fi batute,ceea ce mi-a placut pentru ca nu suport albuşurile crude
în crema.
Ingredientele sunt puţine,nu pot să
spun nici că e foarte costisitoare,dar
obligatoriu e nevoie de un unt de foarte bună calitate,cu cel puţin 82 %
procent de grasime.
Cam lungă introducerea,la fel şi modul
de preparare,dar asta pentru că e o reţetă care necesită ceva mai multă atenţie
pentru reuşita ei.
Avem nevoie de:
5 albusuri de ou
½ lingurita sare
Vanilie
Eu am folosit
zmeura congelata.Am lasat-o sa se decongeleze,am amestecat-o cu o lingura de
zahar,am pasat-o si am trecut-o prin sita ca sa obtin un piure fin de zmeura.
Este important ca
înainte de a prepara crema,sa degresati foarte bine vasul în care bateti albusurile,telul
sau paletele mixerului.Este important ca albusurile sa se bata foarte bine,iar
daca pe ustensilele folosite vom avea urme de grasime,exista riscul sa nu
obtinem o spuma de calitate.
Eu le-am degresat
cu zeama de lamâie dar puteti folosi si oţet.
Pentru aceasta
crema va v-a fi foarte usor daca aveti un robot cu suport,va v-a usura mult
treaba.Eu nu am asa ceva.
Albusurile
trebuie sa fie la temperatura camerei.
Untul sa fie
rece.Il scoatem din frigider în momentul în care punem albusurile pe foc.
Taiem untul
cubulete.
Am asezat
albusurile într-un bol de inox împreuna cu zaharul.
Bolul l-am asezat
deasupra unui vas în care fierbe apa.
Mare atentie ca
fundul bolului cu albusurile sa nu atinga apa care fierbe.Nu vrem sa facem
omleta.
Am amestecat cu
un tel continuu în albusuri.
Se observa cum
compozitia îsi schimba culoarea înspre galbui ca mai apoi sa se albeasca.
Albusurile se tin
pe aburi pâna când bezeaua ajunge cam la 60 de grade si daca luam putina compozitie între degete si nu mai
simtim granulele de zahar,înseamna ca bezeaua e gata si luam vasul de pe aburi.
Daca aveti un
robot cu suport pentru vas, il transferati în vasul robotului,adaugati sarea si
mixati la viteza medie.
Eu am luat vasul
de pe aburi si am continuat sa mixez cu mixerul de mâna,la început la viteza
medie,apoi am crescut viteza treptat.
Operatiunea
aceasta va dura cel putin 10-12 minute pâna când bezeaua este foarte alba,densa
si nu mai cade de pe paleta mixerului.
De asemenea bolul
în care am mixat albusurile ,trebuie sa fie racit complet.
Din acest
moment,bezeaua fiind gata,putem trece la prepararea propriu zisa a cremei de
unt cu bezea elvetiana.
In nici un caz nu
trebuie sa adaugam untul daca albusurile nu sunt racite complet,altfel untul se
va topi si vom strica bezeaua iremediabil.
Cum spuneam,din
acest moment începem sa adaugam câte un cub de unt ,care trebuie sa fie si el
rece.
Am adaugat câte
un cub de unt si am mixat la viteza mica pâna ce untul a fost complet
încorporat.
Am continuat pâna
am încorporat tot untul.
Veti vedea ca
bezeaua are tendinta sa se „lase” dupa ce adaugati untul,dar daca veti mixa în
continuare aceasta îşi va reveni.
Crema va deveni
foarte fina si cremoasa.
La un moment data
am observat ca,crema a avut tendinta sa se „taie”,asta pentru ca untul se cam
înmuiase.
Ar fi trebuit sa
pun crema si untul putin la frigider,apoi sa continuu mixatul.
Dar pentru ca
n-am facut asta,crema s-a cam „taiat”.
Am pus-o la
frigider,dar tot nu a vrut sa-si revina,asa ca am pus-o din nou pe aburi pret
de un minut si am mixat-o iarasi.
Si-a revenit si a
devenit fina si matasoasa,o crema foarte eleganta de altfel.
Am adaugat
piureul de zmeura si vanilia,apoi am lasat-o la frigider pâna a doua zi când
urma s-o folosesc pentru tort.
La frigider
,crema s-a întarit foarte tare,asa ca am scos-o si am lasat-o sa ajunga la
temperatura camerei pentru a putea fi folosita.
Surpriza a fost
însa ca pe masura ce s-a înmuiat,a avut iarasi aspectul de „branzit”.
Asa ca am pus-o iarasi
pe aburi si am mixat la viteza mare.
Si-a revenit dar
nu mi-a placut deloc treaba asta.
A fost foarte
dificil de ornat cu ea,am tot pus la frigider ,iar am ornat si tot asa.
Deci,parerea mea este ca este foarte bine de ornat cu ea atunci cand este pregatita,chiar daca sunt pareri ca ea se pastreaza foarte bine la frigider sau chiar la congelator.
Deci,parerea mea este ca este foarte bine de ornat cu ea atunci cand este pregatita,chiar daca sunt pareri ca ea se pastreaza foarte bine la frigider sau chiar la congelator.
Ramân la
concluzia ca nu merita atâta munca si stres crema aceasta,dar nu-mi pare rau ca
am încercat-o.
Eu am folosit
zmeura pentru aceasta crema,dar se poate folosi si ciocolata,caramel sau alte
fructe.
De vis!!!
RăspundețiȘtergereMersi,dar tare complicata mi s-a parut.:))))
ȘtergereIes foarte fain trandafirii cu crema asta! :X Problema cu crema taiata sau cu aspectul branzit de la unt ti se trage! Untul nostru are foarte multa apa in el. O solutie ar fi sa se mixeze untul separat ca sa scoti apa....alta bataie de cap, ca dup-aia tre sa-l dai la rece din nou! In orice ccaz, crema arata superb pe tort!
RăspundețiȘtergereNu stiu ce sa zic Corina,am avut un unt nemtesc de foarte buna calitate.Chiar de am zis ca nu mai fac crema asta,vreau sa incerc si cu un unt din Ucraina,care nu are strop de apa si se comporta foarte bine la creme.Musafirilor le-a placut foarte mult crema asta,probabil pentru ca era combinata cu zmeura si nu mai era asa dulce.
Ștergere