Un tort deosebit pentru o persoană
specială,MAMA mea, care a împlinit o frumoasă vârstă . Strădania mea a fost mare,în primul
rând pentru că am vrut s-o surprind în mod plăcut pe mama ,dar şi pentru
că am încercat ceva deosebit. Sper
ca reţeta mea să se ridice la pretenţiile unor asemenea aniversări.
Blat
cacao(tava cu diametrul 26 cm )
5 oua
2,5 linguri faina
2,5 linguri gris
2,5 linguri cacao
2,5 linguri miere
de albine
100 ml ulei
50 ml lapte
1 lingurita praf
de copt
sare
Blat rulada
1(tava de 35x35 cm):
5 oua
5 linguri zahar
5 linguri faina
3 linguri ulei
1/2 lingurita
praf de copt
sare
vanilie
coaja de lamâie
confiata
Blat rulada
2(tava de 40x28 cm):
4 oua
4 linguri zahar
4 linguri faina
3 linguri ulei
1/2 lingurita
praf de copt
sare
vanilie
coaja de lamâie
confiata
Crema de unt
cu bezea elveţiana:
5 albusuri
vanilie
sare
Crema de
ciocolata:
3 linguri zahar
pudra
200 ml frisca
lichida
1 lingura lichior
de ciocolata
Mai avem
nevoie de:
3 linguri smântâna
18% grasime
1 plic întaritor
frisca(daca este cazul,la mine nu a fost nevoie)
Crema de unt cu
bezea elveţiana am pregatit-o cu o zi înainte,dupa reteta de aici.E o crema
care necesita ceva timp si atentie,asa ca am preferat s-o pregatesc mai din
timp.
Blatul cu cacao
l-am copt într-o tava rotunda cu diametrul de 26 cm .S-a dovedit a fi prea
mare pentru ceea ce aveam eu nevoie,dar nu aveam o forma mai mica.
Pentru blatul cu
cacao,am separat galbenusurile de albusuri.
Galbenusurile
le-am mixat cu zaharul pâna s-au transformat într-o spuma,am pus si laptele
pentru a dizolva mai usor zaharul.
Dupa ce zaharul
s-a topit se adauga uleiul în fir subtire si se mixeaza în continuare.
Faina am
amestecat-o cu grisul,praful de copt si cacaoa.
Am pus
ingredientele uscate peste crema de galbenusuri si am amestecat cu o paleta.
Dupa aceasta
operatiune am adaugat si mierea.
Albusurile le-am
batut cu un praf de sare,apoi am încorporat usor spuma în restul compozitiei.
Am pus compozitia
în tava, pe fundul careia am pus hârtie de copt si peretii i-am uns cu unt, si
am pus la cuptor 15-20 de minute la 180 de grade.
Pentru spirala am
avut nevoie de doua blaturi deoarece primul blat l-am împartit în 3 fâsii de 10 cm latime,a rezultat un
rulou înalt dar foarte îngust.Asa ca am mai facut al doilea blat ,pe care l-am împartit
în doua fâsii de 10 cm
latime.
Cred ca era mai
ok daca foloseam tava dreptunghiulara pentru doua blaturi si taiam fâsiile pe
latime ,nu pe lungime.
Blaturile pentru
spirala le-am pregatit în acelasi mod doar în tavi diferite.
Pentru aceasta,am
separat albusurile de galbenusuri.
Albusurile le-am
batut cu un praf de sare si am adaugat zaharul câte o lingura pe rând.
Galbenusurile le-am
amestecat cu uleiul si le-am încorporat usor în spuma de albusuri,folosindu-ma
de o paleta.
Faina am
amestecat-o cu praful de copt si am pus-o peste spuma de ou.
La final am
adaugat aromele,vanilia si lamâia.
Am pus în tava
tapetata cu hârtie de copt si am copt-o la 180 de grade pentru 25-30 de minute.
Am pregatit crema
de ciocolata.
Pentru aceasta am
încalzit frisca pâna la punctul de fierbere,apoi am pus ciocolata rupta bucati
si am amestecat cu un tel pana âand aceasta s-a topit si compozitia a devenit
omogena.
Am pus lichiorul
de ciocolata si am lasat-o sa se raceasca.
Frisca pentru
ornat am mixat-o împreuna cu 3 linguri de smântâna.
Nu a fost cazul
sa pun întaritor de frisca.
Toate acestea
fiind pregatite am trecut la asamblarea tortului.
Inainte de
aceasta am scos crema de unt cu bezea elvetiana de la frigider si am lasat-o sa
ajunga la temperatura camerei.
Pentru ca nu mi-a
placut aspectul ei pentru ornat,am pus-o putin pe aburi si apoi am mixat-o la
viteza mare.
Blatul cu cacao
l-am taiat în doua pe orizontala.
Este un blat care
nu necesita însiropare fiind foarte pufos.
Fâsiile de blat
alb le-am uns cu crema de ciocolata.
Am rulat prima fâsie,apoi
am continuat cu cea de-a doua si tot asa pâna rulam toate fâsiile pregatite.
Putem sa rulam
spirala pe orizontala sau asezata „în picioare” pe o farfurie,dupa cum va este
mai la îndemana.
Am asezat rulada
pe o farfurie,am uns cu crema de ciocolata ramasa,am asezat deasupra un blat
rotund.
Am asezat
deasupra platoul pe care urma sa ramana tortul si cu o miscare ferma am întors
platoul.
Am decupat putin
din blatul rotund pentru ca era mai mare decat spirala.
Am lasat doar o
distanta mica,pe care am umplut-o cu frisca.
Acelasi lucru
l-am facut si cu cealalta jumatate de blat.
Deasupra spiralei
am pus frisca si am acoperit cu celalalt blat cu cacao.
Deasupra tortului
am pus un strat de crema de unt cu bezea elvetiana,cu restul cremei am
ornat deasupra si pe lateral.
Am vrut neaparat
sa ornez cu trandafiri.Nu mi-au iesit ei prea frumosi,dar fiind prima oara cand
fac asta,cred ca e multumitor.
Multumirea mea a
fost ca tortul i-a placut mamei si musafirilor deopotriva.
Die arata intr-un mare fel !!! >:D<
RăspundețiȘtergereMultumesc Deea .Am fost tare incantata de ele,desi a fost ceva munca.Pupici
ȘtergereSuperb tortulet! Si cred ca-i delicios!
RăspundețiȘtergereAsa-i Corina,multa munca dar rezultatul a fost cea mai buna recompensa.Pupici
ȘtergereEu zic ca arata de vis, mai ales trandafirii .Foarte frumos!
RăspundețiȘtergereDa,cred ca a iesit destul de bine si ca aspect avand in vedere ca nu am ustensile speciale.Multumesc Ildiko/Diana ,daca nu ma insel.
ȘtergereAcum am vazut cine e Ildiko.Pupici
ȘtergereIngenioasa idee sa faci tortul in spirala, e deosebit de aspectuoas, felicitari!
RăspundețiȘtergereMultumesc Simona.Pana acum am facut doua torturi spirala,dar dimensiunea fasiilor de blat inca imi da de furca.Nu stiu sa apreciez exact.Ar fi trebuit sa le tai mai inguste pentru ca tortul a fost prea inalt.Zi frumoasa
Ștergere