Îi promisesem Elei (prietena mea de pe Bucataras)că-i
voi face ceva special,potrivit cu sufletul ei mare.Si cum îmi era poftă de un
cremşnit sau cremeş,am făcut o combinaţie puţin altfel,am vrut sa fie de forma
unui tort.I-am adăugat şi un topping de zmeură şi a ieşit ceva
cremos,crocant,dulce-acrişor,cu fructe şi aroma de vanilie.Un dulce perfect
pentru o Duminică liniştită de iarnă.Voi ce ziceţi,v-ar tenta bunătatea asta?
Ingrediente:
Pentru aluat foietaj:
450 gr faina de
tip 000
2 galbenusuri
125 gr iaurt
gras,iaurt grecesc cu 10% grasime am folosit eu
0 lingurita de
sare
100 ml apa
minerala carbogazoasa
2 linguri otet
Pentru uns si impachetat:
200 gr unt
40 gr faina
Ulei pentru intins
Pentru crema:
6 oua
6 linguri zahar
1 litru lapte
10 linguri amidon
alimentar fin
4 plicuri zahar
vanilat
Pentru ornat:
Frisca naturala
neindulcita
O lingura de
zahar
Topping de zmeura preparat din zmeura congelata,sirop de zmeura si o lingura amidon alimentar
Zahar pudra
Mod de preparare:
Incepem cu prepararea aluatului foietaj.
Cernem faina,adaugam
sarea,galbenusurile,apa minerala si otetul.Framantam un aluat elastic care nu
se mai lipeste de mana.Daca e nevoie mai adaugam faina sau apa.
Impartim aluatul
in doua.Am intins doua foi din aceasta compozitie.
Untul il amestecam cu faina,ca sa aiba
aderenta mai buna la coca.Impartim amestecul de unt in patru parti.
Luam o parte de aluat si intindem o foaie
patrata.Ungem cu o parte din unt pe toata suprafata foii.Apoi facem cate doua crestaturi
pe fiecare latura a patratului,fara a le desprinde de tot.Pliem inspre mijloc
patratele din colturi.
De fiecare data acoperim patratul din coltul sau latura
opusa.Veti intelege mai bine din imagini.Dupa ce am pliat si patratele de pe
mijlocul laturilor patratului,asezam pachetelul pe o planseta,cu laturile pe
care s-au facut plierile in jos.
La fel procedam cu cea de-a doua
parte de aluat.
Se pune o folie si se lasa 15 minute
la frigider.
Dupa acest timp,scoatem pachetelele,le
intorcem cu partea pe care s-au facut plierile in sus,ungem cu o pensula cu
ulei planseta si intindem iar un patrat.Ungem din nou cu unt,taiem la fel si
reluam impaturitul,la fel ca prima data.Se da din nou la frigider ,de data
aceasta pentru 30 de minute.
Dupa cele 30 de minute,scoatem
aluatul din frigider si intindem in forma dorita.Eu am facut foile pentru un
tort si cateva foietaje cu mar si caramel.
In tava mare a aragazului,adica o
tava foarte mare,am intins o foaie.In mijlocul ei am decupat un cerc de
dimensiunea 25 cm ,adica cea a formei cu
inel detasabil.Eu am decupat de tot cercul,dar va recomand sa-l decupati doar
cu o linie itrerupta,altfel veti pati ca si mine,aluatul se va strange si nu va
ramane la dimensiunea dorita.
Punem la cuptor si coacem aproximativ
30 de minute ,la inceput focul trebuie sa fie mai iute,apoi il reducem.Foaia
trebuie sa fie rumenita.
Foaia rotunda o voi folosi ca si „blat”
pentru tort,iar marginile le-am maruntit si le-am pus deasupra.
Preparam crema.
Galbenusurile le mixam cu zaharul si
adaugam cate putin lapte,pana cand s-a topit tot zaharul si amestecul s-a
deschis la culoare.Incorporam si amidonul in crema de galbenusuri.
Laptele il amestecam cu zaharul vanilat
si il incalzim.Apoi il turnam in fir subtire in crema de galbenusuri.Transferam
totul din nou in vas si punem la foc mic,amestecand tot timpul cu telul pana
cand crema se ingroasa.
Luam vasul de pe foc.
Batem albusurile cu un praf de sare pana
obtinem o spuma tare.O incorporam in crema de galbenusuri cat inca este calda.
Eu zic ca ar fi fost suficiente 4
albusuri,crema ar fi avut consistenta mai buna.Lasam crema sa se racoreasca.
Pe un platou punem foaia de blat,asezam
inelul formei detasabile,pe care am pus folie de aluminiu,in jurul
blatului.Punem crema si lasam la frigider pana cand se intareste.
Batem frisca cu o lingura de zahar si o
asezam peste crema.
Din zmeura,sirop de zmeura si o lingura de
amidon,am facut un topping pe care l-am pus peste frisca.Marginile ramase de la
foaie le sfaramam si le punem deasupra.Pudram cu zahar.
Cam asta e aventura Cremsnitului meu in
forma de tort.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu