N-o luaţi de bună era de 1 Aprilie.Mai bine vă imaginaţi ca e din
silicon,ireala sau ce vreţi decât să vă bântuie şi să fie musai s-o puneţi în
aplicare.Nepoata mea Roxana,cea căreia i-a fost destinat acest tort,e singura
care poate spune ca n-a fost păcăleală.
Dacă mi-am dorit
un cremşnit sub formă de tort, prima încercare fiind aceasta : nepoata mea şi-a
dorit unul la fel de ziua ei,aşa că am făcut câteva modificări,i-am pus o hăinuţă
festivă şi cam asta a ieşit.
Ingrediente:
Aluat de foietaj cu osânză(vezi reteta)
Pentru Crema:
6 galbenusuri
4 albusuri
700 ml lapte
10 gr gelatina
6 linguri zahar
10 linguri Amidon
alimentar
O lingura sirop
de lamaie
O lingurita
esenta vanilie
Coaja de lamaie
Pentru jeleul de fructe de padure:
Afine si mure
Sirop de zmeura
2 linguri amidon
alimentar
Pentru decor:
Frisca
Zmeura si capsuni
Zahar pudra
Mod de preparare:
Pentru foaia de
tort am folosit aluat de foietaj preparat cu osânza.Avem nevoie de o foaie
decupata rotund ,iar deasupra se sfarâma marginile ramase dupa ce am decupat.
Preparam crema.
Gelatina o
hidratam cu putina apa rece.
Galbenusurile le
mixam cu zaharul si adaugam cate putin lapte,pâna când s-a topit tot zaharul si
amestecul s-a deschis la culoare.Incorporam si amidonul în crema de
galbenusuri.Razuim coaja de lamâie.Punem si siropul de lamâie.
Laptele îl încalzim.Apoi îl turnam în fir subtire în crema de galbenusuri.Transferam totul din nou în vas si punem la foc mic,amestecând tot timpul cu telul pâna când crema se îngroasa.
Luam vasul de pe foc.Adaugam esenta de vanilie.
Laptele îl încalzim.Apoi îl turnam în fir subtire în crema de galbenusuri.Transferam totul din nou în vas si punem la foc mic,amestecând tot timpul cu telul pâna când crema se îngroasa.
Luam vasul de pe foc.Adaugam esenta de vanilie.
Incalzim gelatina la microunde(nu o fierbem) sau pe baie de
aburi si o încorporam în crema de vanilie.
Batem cele 4 albusuri cu un praf de sare pana obtinem o spuma tare.O încorporam în crema de galbenusuri cat înca este calda.
Lasam crema sa se racoreasca.
Batem cele 4 albusuri cu un praf de sare pana obtinem o spuma tare.O încorporam în crema de galbenusuri cat înca este calda.
Lasam crema sa se racoreasca.
Pe un platou punem foaia de blat,asezam inelul formei
detasabile,pe care am pus folie de aluminiu,în jurul blatului.Punem crema si
lasam la frigider pana când se întareste.
Preparam jeleul de fructe de padure.
Amidonul îl amestecam cu putin sirop.Fructele le punem sa
fiarba împreuna cu siropul.Cand incepe sa fiarba,punem amidonul
dizolvat.Amestecam repede pâna când începe sa se îngroase.Lasam sa se raceasca
putin,apoi turnam peste crema de vanilie si punem iar la frigider.
Frisca o mixam si o asezam peste jeleul de fructe.Apoi
presaram foaia sfarâmata,pudram cu zahar si ornam cu cornete de foietaj,capsuni si zmeura.
Un desert pe care vi-l recomand cu drag,chiar si pentru o
ocazie deosebita.
Ziua mea e poimâine, după cum bine ştie toată lumea :D :S, crezi că-mi poţi face şi mie unul, aşa, ca să spun tuturor, că doar ştii ce credibilitate am. :))) Faină treabă, Die!
RăspundețiȘtergereAdica azi Padre???? Pai zi asa sa te felicit.
ȘtergereCu mare drag ti-as face,dupa cum bine stii .