Este ştiut de-acum faptul că-mi plac
prăjiturile cu multe fructe.Ce bucurie când merg la piaţǎ şi văd atât de multe
fructe de sezon,care mai de care mai îmbietoare.Instantaneu imaginaţia o ia
razna şi concepe tot felul de reţete.Din păcate fructele astea timpurii sunt
sensibile,aşa că nu am putut lua chiar aşa multe şi am folosit şi rezerva din
congelator pentru a face loc altora.
Pentru azi am
conceput o tartă cu blat crocant si sfărâmicios în care am pus căpşuni,afine şi
zmeură ,toate înecate într-un jeleu delicios.E pus şi simplu DIVINA!!!.
Ingrediente:
Pentru blatul de tartǎ:
600 gr faina
5 linguri zahar
brun
5 linguri zahar
tos
100 gr unt
150 gr untura
4 galbenusuri
4 linguri de
smântana
1 lingurita
bicarbonat
Sare
Coaja de lamâie
Esenta de vanilie
Pentru umplutura:
800 gr capsuni
Afine
Zmeura
Sirop de zmeura
2 linguri de
zahar
2 linguri amidon
alimentar
Mod de preparare:
Am pregatit mai
întâi blatul de tarta.Faina în care am
pus un praf de sare si zaharul,am amestecat-o cu untul si untura rece,pana am
obtinut un aluat nisipos.Am adaugat apoi galbenusurile,smantana si bicarbonatul
stins cu putina lamaie.
Am framantat un
aluat omogen,l-am acoperit cu o folie alimentara si l-am lasat la frigider
pentru o ora.
Capsunii i-am
taiat bucati si i-am lasat cu zahar pana au lasat sirop.Am scurs siropul si am
completat cu sirop de zmeura pana am obtinut un volum de 400 ml.Am amestecat
amidonul cu putin sirop ,apoi am completat cu restul siropului si am pus intr-o
cratita sa fiarba pana cand a prins consistenta.Eu nu am vrut un jeleu prea
gros.Lasam sa se raceasca.
Am scos coca din
frigider,am pastrat o parte pentru decorul de deasupra,iar restul l-am întins
in tava de tarta pe care am tapetat-o în prealabil.E un aluat sfarâmicios,se
poate întinde cu mâna în tava.
Deasupra am pus
fructele si jeleul preparat din sirop.
Din coca pastrata
am taiat cateva forme pe care le-am pus deasupra umpluturii.
Tava mea nu a
fost prea inalta si cum m-am lacomit sa pun multe fructe,a cam dat pe dinafara
la copt.
Am pus tava in
cuptorul preincalzit.Am lasat-o cam 50 de minute deoarece tava era prea plina
si a trebuit sa las focul mai mic.
In mod normal
coacerea ar dura 35-40 de minute.
Se lasa sa se
raceasca si se pudreaza cu zahar.
Puteti sa-i mai
puneti alaturi si frisca daca doriti.
Poftǎ bună !!!!
Eu ador tartele si am zis de multe ori ca sunt cele mai perfecte deserturi ever :)) Minunat arata!
RăspundețiȘtergereTimi,chiar la tine m-am gandit.Si mie-mi plac tare mult. Pupici
ȘtergereAi zis tarta ? Ai zis crocanta ? Ai mai zis şi sfarımicioasa ? Praf m-ai facut. Sa nu ne fie cu suparare, dar eu pe la tine nu mai dau. Imi propusesem şi eu sa-mi vad de silueta. Plus ca am ınceput sa cresc un diabetic prin casa, care nu-şi poate stapıni gura. Deci ... Sper ca-ti poti imagina cam ın ce situatie sınt. M-ai omorıt cu pozele tale. De retete nici nu mai zic. :)
RăspundețiȘtergereD-apoi fructele's sanatoase Luminita :))))De ai sti cum mi se bulucesc ideile de desert prin cap si cum ma abtin sa nu le pun in practica.La mancare mi-e mai usor sa ma abtin,fac o salata si gata masa,dar la "dulce" e alta mancare de peste.Pot sa renunt la paine,la carne la multe alea,dar dulciurile ma duc mereu in ispita.Noroc ca mai fac si pentru altii. Te pup cu drag si vom rezista noi cumva .
Ștergere