Si uite ca
m-am apropiat de o noua aniversare.O
vârsta la care vad mai mulţi ani în urma
decât cei care vor sa vina.Asta doar daca nu voi fi vreo babuţă centenara.Totuşi
sunt convinsa ca anii care vor veni vor aduce mai multa
înţelepciune,înţelepciune câştigata din experienţa anilor care au trecut.
O vârsta care pe unii îi sperie,mai ales daca
este vorba de o femeie.E multa vreme de când ma simt confortabil cu fiecare an
care trece,chiar daca consider ca cea mai frumoasa etapa a vieţii mele a fost
în jurul vârstei de 30 de ani.
Au fost ani presaraţi cu de
toate,bune sau mai puţin bune.dar pâna la urma,toate au fost de folos în
formarea mea ca om.
Cred ca faptul ca ma simt împacata
cu vârsta mea este şi faptul ca mi-am cunoscut întotdeauna limitele si nu mi-am
dorit lucuri imposibile,iar atunci când nu a fost sa fie,am ştiut ca toate se
întâmpla cu un scop,că poate Dumnezeu avea alte planuri în ceea ce mă priveşte.Sigur
ca,de-a lungul timpului am avut parte nu numai de bucurii,dar şi de tristeţe
ori dezamagiri,dar ma bucur ca sunt sanatoasa şi am un trai decent,că am
familia mea aproape şi mulţi prieteni dragi.
Aşa se face ca si la aceasta
aniversare au fost mulţi cei care mi-au fost alaturi cu prezenţa fizica ori cu
gândul.
Am sa vă mulţumesc tuturor pentru ca
mi-aţi facut frumoasa aceasta zi şi vă invit la o felie de tort,macar virtuala
pentru cei care nu aţi reuşit să şi gustaţi din acest tort.
Cum am avut doua torturi,primul nu a
prins nici macar şedinţa foto :)))) dar un prieten drag mi-a garantat ca a fost
bun.
A fost un tort de 4,5 kg din care aproape 1 kg a fost ciocolata.Imi pare
rău doar ca secţiunea nu reflectă combinaţia deosebita de gusturi.
Ingrediente:
Blat pandişpan (tava cu diametrul de 28 cm ):
7 oua
Sare
Vanilie
Coaja de lamâie
Blat pandişpan (tava cu diametrul de 20 cm ):
4 oua
Sare
Vanilie
Coaja de lamâie
Mousse de zmeura:
3 linguri zahar
400 ml frisca
lichida
2 linguri
smântâna 20% grasime
1 lingura miere
de albine
Bomboane Raffaello
si zmeura
Crema de ciocolata si Mascarpone:
200 ml frisca
lichida
2 linguri zahar
pudra
Plus câteva
linguri de frisca lichida
1 lingura lichior
Cherry Angelli
Crema de ciocolata
decor:
300 ml frisca
lichida
Glazura de ciocolata neagra:
100 ml frisca
Glazura de ciocolata alba:
1 lingurita miere
de albine
100 ml frisca
Bomboane de ciocolata decor:
5 piscoturi
Am mai folosit putina frisca pentru
decor,zmeura,bombonele si inimioare
Este bine ca
blatul de pandişpan sa fie pregatit cu o zi înainte,se va taia mult mai bine a
doua zi.
Pentru cele doua
blaturi,am procedat la fel,difera doar cantitatile si tava in care le-am
copt.Reteta este foarte simpla,trebuie doar sa respectati proportiile,adica 30g
zahar si 30 g
faina pentru 1 ou folosit,iar timpul de mixare sa fie suficient pentru a
încorpora destul aer în compozitie,aproximativ 20 de minute.
Pentru început,am
tapetat fundul tavilor cu hârtie de copt,iar marginile cu unt si faina.
Ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.
Am mixat ouale
împreuna cu zaharul la viteza maxima timp de 20-25 de minute,pâna îsi tripleaza
volumul si capata consistenta unei creme,paletele mixerului lasând o urma în
compozitie.
Am încalzit
cuptorul la 180 de grade.
Faina amestecata
cu sarea si praful de copt,am pus-o peste spuma de oua,în 3 reprize,amestecând
usor cu un tel,cu miscari de rasturnare mai degraba decât de amestecare.
Am pus apoi
compozitia în tava si am batut putin tava de masa ,ca sa se aseze putin compozitia.
Am pus la cuptor
pentru 30-35 de minute.
In nici un caz nu
deschideti usa cuptorului în primele 20-25 de minute.
Dupa ce s-a
copt,am lasat blatul sa se raceasca în cuptor cu usa întredeschisa,apoi l-am
lasat pe un gratar pâna a doua zi când l-am taiat.
Am pregatit
zmeura pentru mousseul de zmeura.
Am pasat-o cu
blenderul apoi am trecut-o printr-o sita fina pentru a scapa de seminte,o
operatiune destul de migaloasa si la care se pierde destul de mult fruct.
Gelatina am
hidratat-o cu apa rece.E nevoie de apa doar cat sa acopere gelatina.
Frisca am mixat-o
putin pâna a început sa devina spuma,apoi am adaugat smântâna si mierea.Am mai
mixat dar nu foarte mult,nu trebuie sa fie foarte tare.
Piureul de zmeura
l-am amestecat cu 3 linguri de zahar si l-am pus pe foc sa se încalzeasca(nu sa
fiarba).
Gelatina am
încalzit-o la microunde,apoi am turnat-o peste zmeura.
Dupa ce piureul
de zmeura s-a racit,am pus în el câteva linguri de frisca,omogenizând usor,apoi
am încorporat-o în frisca ramasa.
Am pus la
frigider pâna s-a întarit putin.
Pentru crema de
ciocolata si Mascarpone,am procedat în felul urmator:
Am pus pe baie de
aburi ciocolata cu 200 ml frisca.
Când ciocolata
s-a topit,am luat de pe foc,am lasat sa se raceasca ,apoi am pus-o la frigider
pâna s-a racit complet si s-a îngrosat.
Am mixat-o
apoi,adaugând câteva linguri de frisca.
Crema Mascarpone
am mixat-o cu 2 linguri de zahar pudra,apoi am amestecat-o cu ciocolata.
Pentru bomboanele
de ciocolata cu care am decorat tortul,am tocat nuca grosier,am sfarâmat piscoturile.Peste
ele am pus 100 g
ciocolata topita si racita.
Am facut apoi
bilutele pe care le-am lasat sa se întareasca putin.
Am topit apoi 50 g ciocolata cu putin lapte si
am glazurat bilutele si le-am lasat pe hârtie pâna s-a întarit glazura.
Pentru crema de
ciocolata pentru decor,am topit pe baie de aburi ciocolata cu frisca.
Am lasat-o sa se
raceasca foarte bine ,apoi am mixat-o ca sa pot orna cu ea.
Toate acestea
fiind pregatite,am trecut la asamblarea tortului.
Blatul mare de
pandişpan l-am taiat în trei,pe orizontala,iar cel mic în doua.
Pe primul blat am
pus mousse de zmeura,bomboane Raffaello si zmeura,apoi al doilea blat.
Pe cel de-al
doilea blat am pus crema de ciocolata cu Mascarpone,zmeura si bomboane
Raffaello.Am pastrat putina crema pentru a pune
pe lateralele tortului.Am acoperit cu cel de-al treilea blat.
Am pus putina
crema de ciocolata ca sa lipesc blatul mai mic.Peste acesta am pus mouse de
zmeura si zmeura.La final ultimul blat.
Pe partea de jos
a tortului am pus crema de ciocolata pastrata.Pe partea de sus am pus frisca.
Deasupra tortului
am pus glazura de ciocolata alba.Pentru aceasta am topit ciocolata alba pe baie
de aburi cu o lingurita de miere de albine si 100 ml frisca.Dupa ce s-a racit
putin,am turnat-o deasupra tortului.
Am pregatit si
glazura de ciocolata neagra,pe care am pus-o pe marginea blatului mare.
Pentru aceasta am topit ciocolata pe baie de aburi si am adaugat treptat frisca.Deasupra am presarat bilute roz.
Pentru aceasta am topit ciocolata pe baie de aburi si am adaugat treptat frisca.Deasupra am presarat bilute roz.
Deasupra tortului
am asezat bilutele de ciocolata,bomboane Raffaello si zmeura.
Am ornat apoi cu
crema de ciocolata.
Pentru ca tortul
a fost foarte înalt,a fost cam greu de feliat,deci sectiunea nu este prea
reusita,important este însa faptul ca a
avut un gust minunat.
Ce tort minunat ai facut! <3 Sa traiesti inca pe atatia ani cu intelepciune si mai ales cu sanatate >:D< Te pup cu drag
RăspundețiȘtergereMultumesc mult Timea :-* Aprecierea ta conteaza foarte mult.Sa fim sanatosi cu totii si sa ne traim viata cat mai frumos.Pupici
ȘtergereCe torturi faine faci, Dia! Felicitari pentru rabdare si indemanare! De bune nu mai zic nimic, deja imi ploua in gura. :)
RăspundețiȘtergereMultumesc Meri.Si tu faci niste deserturi minunate.
ȘtergereSa fii sanatoasa si sa mai faci multe, multe torturi frumoase si delicioase de acum inainte! La multi ani!
RăspundețiȘtergereMultumesc Meri .Pupici
Ștergere