Brioşele sunt făcute dintr-un aluat de
patiserie,asemănător celui de cozonac,dar care are un adaos mai mare de unt şi
ouă.Acest lucru îl face să nu fie potrivit pentru dietă,dar este un adevărat
răsfăţ alături de o cană de lapte,ceai ori cafea,ori ,dacă nu are umplutură,cu
puţin gem ori dulceaţă.Este un aluat atât de pufos încât sigur veţi dori să-l
pregătiţi de multe ori. De altfel e o reţetă mult prea simplă ca să vă lipsiţi
de savoarea lor.De regulă ele se coc în forme mici şi rotunde,dar pot lua şi
orice altă formă.De data aceasta,eu am preferat să coc o parte în tava de
brioşe ,dar să fac şi o împletitură gen cozonac.
Pentru aluatul de briose:
4 oua
1 plic (7g)
drojdie uscata
O lingurita sare
Aproximativ 100
ml apa calduta
Coaja de lamâie
si portocala
In plus faina
pentru întins foile
Pentru umplutura:
400 ml suc de
portocale(eu am completat sucul proaspat de portocala cu nectar de portocale)
1 plic budinca de
vanilie
Pentru uns:
Un ou+lapte
Toate
ingredientele le vom avea la temperatura camerei.
Am pregatit mai întâi aluatul de briose ,pentru ca acesta va trebui sa
stea la frigider peste noapte.va dospi si datorita untului va deveni un aluat
dens dar care se lucreaza foarte usor.
Am cernut faina
într-un castron,Am amestecat-o cu sarea si zaharul (am pastrat o lingurita de
zahar pentru drojdie).
In mijlocul
fainii am facut o adâncitura în care am pus drojdia amestecata cu zaharul.
Am pus apoi peste
drojdie putina apa calduta,am tras si putina faina si am lasat sa dospeasca
maiaua.
Am adaugat ouale
si coaja de lamâie si portocala.
Am început sa
mixez la viteza mica cu paletele de
framântare,adaugând restul de apa.
Puteti sa faceti
aceasta operatiune si framântând cu mâna.
Dupa ce s-a
omogenizat,am mixat în continuare,adaugând câte un cubulet de unt,pâna ce l-am
încorporat pe tot.
Am framântat apoi
cu mâna pâna ce aluatul a devenit ferm si s-a desprins de peretii vasului.
Daca este nevoie,mai
adaugati faina.
Am acoperit vasul
cu o folie alimentara,lasând loc ca aluatul sa dospeasca si l-am pus la
frigider peste noapte.
A doua zi ,am pus
aluatul pe planseta înfainata si l-am framântat bine.
Pentru umplutura,am dizolvat praful de budinca cu putin suc
deportocale,restul sucului l-am pus la fiert.
Când a dat în
clocot,am pus budinca si am amestecat cu un tel pâna s-a îngrosat.Am lasat-o sa
se raceasca.
Puteti sa
adaugati zahar daca credeti ca este nevoie.Eu nu am pus.
Din aluat am
facut 3 rulouri cu umplutura,pe care apoi le-am împletit si le-am pus în tava
de chec.
Am mai lasat sa dospeasca 10-15 minute,am uns cu ou si lapte.
Am încalzit
cuptorul la 220 de grade si le-am copt 20-25 de minute.Nu mai mult pentru ca nu
vor ramâne pufoase.
Din restul de
aluat am facut niste melcisiori cu o biluta deasupra,pe care le-am pus în
formele de briose.
Le-am copt la fel
ca si cozonacul 20 de minute.
Le-am lasat sa se
raceasca pe un gratar.Dar nu destul, dupa cum se vede cozonacul era înca caldut
si nu s-a feliat frumos.
Desi,cred ca e
chiar mai bun rupt cu mâna decât taiat.
S-aveţi pofta!!!
wow, foarte apetisant! o idee super pentru sarbatori cu crema de portocale in aluat.
RăspundețiȘtergerearata foarte imbietor cozonacul tau mama draga!si atunci cum sa nu l facem si noi!
cozia
Multumesc pentru aprecieri.Chiar imi place foarte mult aluatul acesta si l-am folosit in diverse combinatii.E minunat cum miroase in casa,a portocale si cozonac proaspat.
ȘtergereCe pufosenii bune ai facut aici! Ce faine iti ies tie aluaturile! Crema aia cred ca e o nebunie!
RăspundețiȘtergereMeri,aluatul asta ti-ar iesi si tie la fel de frumos,nu are cum altfel.
ȘtergereMie imi place atat de mult textura lui dupa ce-l scot de la frigider,parca m-as tot juca cu el.Pupici
Cat de frumoase si apetisante sunt minunatiile astea,! Felicitari!
RăspundețiȘtergereMultumesc Simona .Pupici
Ștergere