Mă gândeam dacă să scriu două
reţete sau doar una.Cum îmi luasem niste „jucărele” noi,nu mă puteam hotărî
dacă să fie tarta sau capcakes-urile,aşa că le-am facut pe ambele.Şi cum mă
strigau nişte fructe de pădure să le combin,gândul mi-a zburat la un moţ de
culoare mov,stând ţanţoş pe niste cupcakes.Dar parcă vroiam şi nişte cremă
acrişoară de lamâie.Mai punem nişte ciocolată albă şi nelipsitul mascarpone şi
gata „proiectul”,putem să trecem la treabă.Blatul l-am vrut ciocolatos nu
pufos,ca tot le-am croit o” inimioara curgătoare” din pastă fină de mure,am
acoperit-o cu cremă acrişoara de lamâie
şi la final o pălărioară cu voaletă mov.
Am citit pe
Dietetik.ro că”
Pentru Blat tarta si cupcakes:
3 oua
150 gr zahar
200 gr ciocolata
alba
150 gr unt
100 ml lapte
100 gr iaurt
grecesc 10% grasime
2 linguri sirop
de lamâie
300 gr faina
O lingurita
ghimbir razuit
O lingurita praf
de copt
Un praf de sare
Vanilie
Pentru crema de lamâie:
3 galbenusuri de
ou
4 linguri zahar
350 ml lapte
3 linguri amidon
alimentar
Zeama de la o lamâie
Vanilie
Pentru crema de mure:
250 gr mascarpone
3 linguri zahar
pudra
150 gr ciocolata
alba
3 linguri frisca
lichida
200 gr mure+2
linguri zahar
Preparam mai întâi
compozitia pentru blat si cupcakes.
Ciocolata rupta
bucati,o punem pe baie de aburi împreuna cu laptele si untul.Lasam sa se
dizolve.Nu amestecam prea mult.Lasam amestecul sa se raceasca.Mixam cele trei
oua cu zaharul,pana când obtinem o spuma
densa si deschisa la culoare.Adaugam si un praf de sare , siropul si zeama de
lamâie. Incorporam si iaurtul.
Turnam si
amestecul de ciocolata racit,prelingând câte putin pe peretele bolului.Punem ghimbirul razuit si vanilia.
Incorporam si
faina,pe care am amestecat-o în prealabil cu praful de copt.Am împartit
compozitia într-o forma de tarta cu diametrul de 20 cm si câteva forme de
cupcakes.
Le punem in cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 20-25 de
minute.Verificati când sunt gata cu o scobitoare.
Intre timp
pregatim cele doua creme.Mai întâi crema
de mure.
Murele le punem în
blender si le pasam.Eu am pus o lingura de sirop de fructe de padure ca sa fie
operatiunea mai usoara.Trecem amestecul printr-o sita deasa pentru a elimina
semintele.Apoi amestecam cu doua linguri de zahar si punem amestecul sa fiarba
pâna când scade si se îngroasa suficient cat sa nu fluidizeze prea mult crema.Lasam
sa se raceasca.
Ciocolata o rupem
bucati si o punem pe baie de aburi împreuna cu 3 linguri de frisca lichida.Când
s-a topit ciocolata lasam sa se raceasca.
Crema mascarpone
o mixam cu 3 linguri zahar pudra si încorporam ciocolata alba racita.Apoi punem
si cate o lingura de pasta de mure.Mai pastram putina pasta pentru a umple
capcakes-urile si topping pentru tarta.
Punem crema la
frigider.
Pentru crema de lamâie,mixam cele trei
galbenusuri cu zaharul .Punem si zeama de lamâie si vanilia.Amidonul îl punem în
compozitia de oua,adaugând si câte putin lapte.Restul laptelui îl punem pe foc într-un
vas.Când este caldut îl amestecam cu compozitia de oua,apoi îl transferam din
nou în vas si îl punem pe foc.Lasam pâna când se îngroasa,amestecând tot timpul
cu telul.
Lasam crema sa se
raceasca.
Pentru
cupcakes,decupam câte un capacel(capacele care se vor manca imediat,doar n-o sa
le risipim).Apoi punem putina pasta de mure si acuperim cu un moţ de crema de
lamâie.Deasupra le garnisim generos cu crema de mure.
La tarta am pus
deasupra crema de lamâie,apoi putina pasta de mure ,câteva moaţe de crema de
mure si fructe de padure.
Preferati tarta
sau cupcakes???
Eu le-am savurat ambele
cu aceeasi placere,fara discriminare ,doar cu ceva remuscari ca-mi sabotez
singura dieta.
Poftă bună !!!!
Ce deliciosenii ai facut cu "jucariile" cele noi! Sa le folosesti cu placere mereu si sa mai faci prajituri asa bune :)
RăspundețiȘtergereMultumesc Simona.Intotdeauna ai o apreciere pentru retetele mele.Pupici
ȘtergereTii, cate bunatati! Si ce culoare frumoasa au. <3
RăspundețiȘtergereMultumesc Alina.reteta e mai veche,acum am postat-o doar pe blog.
ȘtergereDia, orice as gati de la tine, n-as avea nici o umbra de indoiala ca n-ar fi foarte bun. Daca nu las comentarii de fiecare data nu inseamna ca nu dau cate o raita si pe aici. Faci o treaba extraordinara in culinar, fotografia este incantatoare, esti foarte inventiva in prezentari. Te admir si am ce sa invat de la tine, chiar daca nu ti-am spus-o in mod repetat. Toate cele bune! :)
RăspundețiȘtergereVai Didi,asta e chiar un compliment venind din partea ta.Partea cu prezentarea preparatului si fotografia ,ma chinuie rau de tot.Nu am cine stie ce cunostinte in ce priveste fotografia,nu am lumina potrivita ori dispozitia necesara.De aceea multe preparate nici nu sunt prezentate.
ȘtergereDe multe ori ma uitam cat de "altfel" iti prezentai tu preparatul .Ori acel ceva "altfel" imi atrage atentia.
Cat despre comentarii,stiu la fel de bine ca si tine cum e sa nu ai timp,sa nu reusesti sa faci ce iti propui.
Stii tu,e ca si cu indragostitii,nu trebuie s-o spunem mereu,stim cand dragostea exista.:))))))
Seara faina si tie.