Shepherd’s Pie a fost facuta prima data
în Anglia in anul 1870,deci are ceva vechime,iar daca reteta s-a pastrat pâna
în zilele noastre, înseamna ca este chiar delicioasa.Daca la început reteta a
fost preparata ca o baza de carne de miel cu ceapa,usturoi si optional
legume,încununata cu un piure de cartofi,ea a fost adoptata de multe tari si a
suferit modificari în functie de caracteristicile zonei sau preferintele culinare
ale bucatarilor.
Astfel,în functie de carnea folosita,a
aparut „Cottage Pie” cu carne de vita sau „Fisherman’s Pie”,evident cu
peste.Dar la fel de bine se poate folosi carne de pui sau porc,ori poate fi
doar vegetariana.
In orice varianta este o mâncare care
merita încercata.
Dar nu va mai tin de vorba,mai bine sa va
prezint varianta mea de Shepherd’s Pie si sa va poftesc sa gustati, apoi cu
siguranta veti fi tentati s-o faceti.
Ingrediente:
Pentru sosul de carne:
400 gr pulpa de porc
2 buc ceapa alba
uscata
2 buc ceapa verde
1 morcov
2 caţei de
usturoi
200 ml suc de
rosii(puteti folosi rosii in bulion)
Sare,piper,boia
de ardei iute
Foi de dafin
Ulei
Marar si
patrunjel verde
Pentru stratul de legume(puteti sa folositi legumele care va sunt pe plac)
Câteva buchetele
de conopida
2 morcovi
Mazare verde
Sare
Pentru piureul de cartofi copti:
500 gr cartofi rosii
Lapte
50 gr unt
2 oua
Sare,piper alb,nucsoara
Ceapa se taie
marunt si se caleste in ulei împreuna cu morcovul razuit.Carnea am tocat-o dar
o parte am taiat-o bucatele foarte mici.Când ceapa a devenit sticloasa,se ia
cratita de pe foc si se pune boiaua.Se pune din nou pe foc si se adauga
carnea.Se lasa sa se prajeasca pâna când se deschide la culoare.Condimentam si
punem apa cat sa acopere carnea.Lasam sa fiarba. La final adaugam sucul de
rosii si usturoiul tocat,mai fierbem putin si punem si verdeata.
Legumele le
fierbem în apa cu sare.
Cartofii i-am
copt în cuptor,apoi am scos miezul si am facut un piure cu lapte
fierbinte,putin unt,cele doua oua si cascavalul razuit.
Am condimentat cu
sare,piper si nucsoara.
Intr-un vas
ceramic am pus un strat de sos de
carne,apoi legumele,iar un strat de carne si deasupra piureul de cartofi/
Se pune vasul la
cuptor pâna când se rumeneste frumos deasupra.
Se serveste
calda.
Poftă bună!!!!
Eu tot am auzit de ea dar nu m-am incumetat inca sa o fac. Cu siguranta e un deliciu. Pup!
RăspundețiȘtergerePaula,pentru tine ar fi floare la ureche.Eu zic ca ti-ar placea.Pupici
Ștergere