Pages - Menu

duminică, 19 octombrie 2014

Shepherd’s Pie sau Plăcinta ciobanului


        Shepherd’s Pie a fost facuta prima data în Anglia in anul 1870,deci are ceva vechime,iar daca reteta s-a pastrat pâna în zilele noastre, înseamna ca este chiar delicioasa.Daca la început reteta a fost preparata ca o baza de carne de miel cu ceapa,usturoi si optional legume,încununata cu un piure de cartofi,ea a fost adoptata de multe tari si a suferit modificari în functie de caracteristicile zonei sau preferintele culinare ale bucatarilor.
        Astfel,în functie de carnea folosita,a aparut „Cottage Pie” cu carne de vita sau „Fisherman’s Pie”,evident cu peste.Dar la fel de bine se poate folosi carne de pui sau porc,ori poate fi doar vegetariana.
      In orice varianta este o mâncare care merita încercata.
     Dar nu va mai tin de vorba,mai bine sa va prezint varianta mea de Shepherd’s Pie si sa va poftesc sa gustati, apoi cu siguranta veti fi tentati s-o faceti.



Ingrediente:
Pentru sosul de carne:
400 gr pulpa de porc
2 buc ceapa alba uscata
2 buc ceapa verde
1 morcov
2 caţei de usturoi
200 ml suc de rosii(puteti folosi rosii in bulion)
Sare,piper,boia de ardei iute
Foi de dafin
Ulei
Marar si patrunjel verde


Pentru stratul de legume(puteti sa folositi legumele care va sunt pe plac)
Câteva buchetele de conopida
2 morcovi
Mazare verde
Sare

Pentru piureul de cartofi copti:
500 gr cartofi rosii
Lapte
50 gr unt
2 oua
50 g cascaval
Sare,piper alb,nucsoara



Ceapa se taie marunt si se caleste in ulei împreuna cu morcovul razuit.Carnea am tocat-o dar o parte am taiat-o bucatele foarte mici.Când ceapa a devenit sticloasa,se ia cratita de pe foc si se pune boiaua.Se pune din nou pe foc si se adauga carnea.Se lasa sa se prajeasca pâna când se deschide la culoare.Condimentam si punem apa cat sa acopere carnea.Lasam sa fiarba. La final adaugam sucul de rosii si usturoiul tocat,mai fierbem putin si punem si verdeata.
Legumele le fierbem în apa cu sare.
Cartofii i-am copt în cuptor,apoi am scos miezul si am facut un piure cu lapte fierbinte,putin unt,cele doua oua si cascavalul razuit.
Am condimentat cu sare,piper si nucsoara.

Intr-un vas ceramic  am pus un strat de sos de carne,apoi legumele,iar un strat de carne si deasupra piureul de cartofi/
Se pune vasul la cuptor pâna când se rumeneste frumos deasupra.
Se serveste calda.




Poftă bună!!!!


2 comentarii:

  1. Eu tot am auzit de ea dar nu m-am incumetat inca sa o fac. Cu siguranta e un deliciu. Pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Paula,pentru tine ar fi floare la ureche.Eu zic ca ti-ar placea.Pupici

      Ștergere