Pages - Menu

joi, 30 octombrie 2014

Cupcakes cu vişine şi ciocolată



Ingrediente:
Pentru cupcakes:
290 g faina
250g zahar
240 g unt
3 oua
120 ml lapte
120 g iaurt
1 lingurita praf de copt
Vanilie
Sare

Pentru crema de ciocolata:
100 g ciocolata 74% cacao
Lapte
250 g mascarpone
5 linguri zahar pudra






Mod de preparare:
Faina am amestecat-o cu sarea si praful de copt.
Untul moale l-am mixat cu zaharul pâna am obtinut o crema pufoasa si zaharul s-a topit.
Am adaugat pe rând ouale,mixând bine dupa fiecare.
Am adaugat vanilia si am mai  mixat .
Am pus o treime din cantitatea de faina peste crema de unt si am mixat la viteza mica.
In aceasta etapa am pus si laptele,apoi jumatate din cantitatea de faina ramasa,iaurtul si restul de faina.


In tava de briose am pus hârtii în forme si le-am umplut de jumatate cu compozitia obtinuta.
Am pus apoi visine în fiecare si am acoperit cu compozitie.
Am folosit visinepentru prajituri din borcan.


Nu am umplut formele de tot,doar cam trei sferturi,aceasta pentru ca ele vor creste în cuptor.


O parte din compozitie eu am pus-o într-un vas ceramic rotund,obtinând o tarta mai mare.
Am pus tava în cuptor ,pe care l-am preîncalzit la 175 de grade.
Am lasat-o în cuptor  35-40 de minute,dar e util sa faceti testul scobitorii.
Am topit ciocolata pe baie de aburi si am adaugat lapte pâna când aceasta s-a subtiat suficient.
Crema mascarpone am mixat-o cu zaharul si apoi am adaugat ciocolata topita si racita.
Am ornat cupcakesurile cu crema de ciocolata .



marți, 28 octombrie 2014

Lasagna cu carne de porc si viţel


Nu e prea multă  vreme de când îmi era cam teamă să pregătesc lasagna.Mă gândeam că nu se vor fierbe foile,că e prea complicat.Asta a fost până mi-am făcut curaj şi acum o pregătesc de câte ori am ocazia.
Cel mai mult mă mulţumesc complimentele celor care au gustat şi mi-au spus sa nu uit să-i invit când mai fac.
Eu nu fierb foile în prealabil dar vă asigur că se gătesc perfect aşa,condiţia esenţială este să fie suficient sos.
Eu am folosit acum un amestec de carne de porc şi viţel dar le-am pregătit şi cu carne de pui.



Pentru a prepara bunaciunea avem nevoie de:
250 gr foi lasagne nefierte
Mai avem nevoie pentru cele doua sosuri:
Pentru sosul bechamel:
800 ml lapte
3 linguri faina
60 g unt
Sare,nucsoara,piper alb
Pentru sosul de carne:
500 g carne amestec vitel si porc
500 ml suc de rosii
O ceapa uscata rosie
Un morcov
3 catei de usturoi
Ulei de masline
Busuioc
Sare,piper
Mai avem nevoie de 300 gr mozarella si 200 gr cascaval.


          Este bine sa incepem cu prepararea sosului de carne,va dura ceva mai mult.
          Am tocat carnea si am condimentat-o.Am curatat morcovul si l-am dat pe razatoare.Ceapa curatata am taiat-o marunt.
          Intr-o tigaie am pus cam trei linguri ulei de masline si am pus ceapa împreuna cu morcovii sa se prajeasca.Cand s-au înmuiat ,am adaugat boiaua si carnea,am lasat-o sa se prajeasca si ea putin.
Am pus apa cât sa acopere carnea,am mai condimentat cât a fost necesar si am lasat sa fiarba la foc mic.Când a fost fiarta de jumatate,am adaugat usturoiul pisat si sucul de rosii.
Am pus si busuiocul.
         Am preparat apoi  sosul Bechamel.
         Intr-o cratita am pus untul sa se topeasca,am pus faina si am mai lasat pe foc cca doua minute,am amestecat pentru a nu se lega de cratita.Am luat cratita de pe foc si am pus laptele rece,am amestecat de data aceasta cu un tel,pentru a nu se face cocoloase.Am pus vasul din nou pe foc dupa ce am adaugat sare,piper alb si putina nucsoara.Am amestecat cu telul si am lasat sa fiarba pana cand sosul a capatat consistenta dorita.Nu e nevoie sa fie foarte gros,foile de lasagne se vor înmuia mai usor.
       Intr-un vas ceramic,am asezat un strat de sos bechamel,apoi un strat de foi de lasagne,sos de carne,sos bechamel, mozarella si cascaval razuit,apoi iar foi de lasagne ,sos si …tot la fel.Eu am avut patru randuri de foi cu sos între ele.Deasupra am pus sos de carne,sos bechamel ,mozarella si cascaval razuit.
        Am pus vasul la cuptor pentru 30 de minute,a fost suficient ca foile de lasagne sa fie moi si sa se rumeneasca frumos deasupra.
        Cam asta a fost ….făcut,mâncat,plăcut mult.


      Poftă bună !!!!!




joi, 23 octombrie 2014

Pui Kiev


O reţetă pe cât de gustoasă pe atât de simplă.
Mie,personal îmi place foarte mult pieptul de pui,iar pregătit în felul acesta,are o textură minunată.Crusta crocantă este completată minunat de carnea fragedă,bine făcută ,îmbibată de aromele untului topit în interior.
După denumire se pare că acest preparat aparţine bucătăriei ucrainiene,dar se pare că a fost pregătită prima oară la Moscova în secolul XX.
Analizând mai multe variante de reţete,am văzut ca unele se rezuma la a-l prăji doar în tigaie,uneori chiar s-a bătut pieptul de pui pentru a se prăji mai uşor.
Eu am preferat să las bucăţile de pui aşa mai groase şi să-l pun puţin şi la cuptor.
Astfel untul va avea timp sa pătrunda carnea frăgezind-o.
Pentru a aroma untul puteţi sa folosiţi ierburi si arome care vă sunt pe plac în combinaţie cu carnea de pui.
Este un preparat gustos şi foarte consistent.Noi l-am însoţit de un piure de cartofi şi salata de sfeclă roşie cu hrean,proaspăt pregătită.





Ingrediente:
3 jumataţi piept de pui fara os
100 g unt
Pudra de usturoi sau 2 căţei de usturoi pisaţi
Sare,piper
Marar verde
Condiment Barbeque de pui
2 oua
5-6 linguri faina
5-6 linguri pesmet
Cascaval
Ulei pentru prajit


Mod de preparare:
Untul l-am amestecat cu condimentele si mararul verde tocat,l-am pus într-o folie alimentara,l-am facut rulou si l-am lasat la frigider sa se întareasca.
In fiecare bucata de piept de pui am facut câte un „buzunar”,în el vom pune untul,deci vom face taietura mai sus de linia mediana a bucatii de pui,pentru ca untul sa nu se scurga în tigaie la prajit.
Vom avea grija si sa nu strapungem carnea pe partea opusa.
Pare complicat dar se vede din poza ca nu este chiar asa.


Am condimentat si carnea de pui.
Untul pregatit l-am împartit în trei si am pus o bucata în fiecare buzunar format.


Daca doriti,puteti sa prindeti cu o scobitoare,eu l-am lasat asa si nu s-a întâmplat sa curga untul afara.
Ouale le-am batut cu putina sare.
Am dat fiecare bucata de carne prin faina,având grija sa acopar toata carnea,astfel oul va adera mai usor.


Am dat apoi carnea prin ou si prin pesmet.


La fel si cu pesmetul se acopera foarte bine toata suprafata.


Am încins uleiul în tigaie si am pus carnea mai întâi astfel încât taietura sa fie deasupra si sa nu se scurga untul.



Am prajit câteva minute pe fiecare parte,apoi le-am transferat într-o tava cu hârtie de copt ,am presarat cascaval si le-am lasat la cuptor 20 de minute.


Le-am scos pe servetel absorbant.


Le-am servit calde ,cu piure de cartofi si salata de sfecla.


Poftă bună !!!!

duminică, 19 octombrie 2014

Shepherd’s Pie sau Plăcinta ciobanului


        Shepherd’s Pie a fost facuta prima data în Anglia in anul 1870,deci are ceva vechime,iar daca reteta s-a pastrat pâna în zilele noastre, înseamna ca este chiar delicioasa.Daca la început reteta a fost preparata ca o baza de carne de miel cu ceapa,usturoi si optional legume,încununata cu un piure de cartofi,ea a fost adoptata de multe tari si a suferit modificari în functie de caracteristicile zonei sau preferintele culinare ale bucatarilor.
        Astfel,în functie de carnea folosita,a aparut „Cottage Pie” cu carne de vita sau „Fisherman’s Pie”,evident cu peste.Dar la fel de bine se poate folosi carne de pui sau porc,ori poate fi doar vegetariana.
      In orice varianta este o mâncare care merita încercata.
     Dar nu va mai tin de vorba,mai bine sa va prezint varianta mea de Shepherd’s Pie si sa va poftesc sa gustati, apoi cu siguranta veti fi tentati s-o faceti.



Ingrediente:
Pentru sosul de carne:
400 gr pulpa de porc
2 buc ceapa alba uscata
2 buc ceapa verde
1 morcov
2 caţei de usturoi
200 ml suc de rosii(puteti folosi rosii in bulion)
Sare,piper,boia de ardei iute
Foi de dafin
Ulei
Marar si patrunjel verde


Pentru stratul de legume(puteti sa folositi legumele care va sunt pe plac)
Câteva buchetele de conopida
2 morcovi
Mazare verde
Sare

Pentru piureul de cartofi copti:
500 gr cartofi rosii
Lapte
50 gr unt
2 oua
50 g cascaval
Sare,piper alb,nucsoara



Ceapa se taie marunt si se caleste in ulei împreuna cu morcovul razuit.Carnea am tocat-o dar o parte am taiat-o bucatele foarte mici.Când ceapa a devenit sticloasa,se ia cratita de pe foc si se pune boiaua.Se pune din nou pe foc si se adauga carnea.Se lasa sa se prajeasca pâna când se deschide la culoare.Condimentam si punem apa cat sa acopere carnea.Lasam sa fiarba. La final adaugam sucul de rosii si usturoiul tocat,mai fierbem putin si punem si verdeata.
Legumele le fierbem în apa cu sare.
Cartofii i-am copt în cuptor,apoi am scos miezul si am facut un piure cu lapte fierbinte,putin unt,cele doua oua si cascavalul razuit.
Am condimentat cu sare,piper si nucsoara.

Intr-un vas ceramic  am pus un strat de sos de carne,apoi legumele,iar un strat de carne si deasupra piureul de cartofi/
Se pune vasul la cuptor pâna când se rumeneste frumos deasupra.
Se serveste calda.




Poftă bună!!!!


miercuri, 15 octombrie 2014

Tort cu cremă ganache de ciocolată albă şi lamâie


Un tort nu prea sofisticat dar în care am folosit ingrediente care mie-mi sunt tare pe plac şi care i-a plăcut şi sărbătoritului.
Un pandişpan pufos,pe care de data aceasta l-am însiropat,cremă ganache de ciocolată albă combinată cu cremă mascarpone şi lămâie dar şi cu zmeură,îmbrăcat la exterior în cremă de ciocolată.
      Cred că în această perioadă am profitat la maxim de zmeură,s-a găsit din plin la piaţă chiar dacă preţul este cam piperat.



Ingrediente:
Blat pandişpan (tava cu diametrul 20 cm):
5 oua
150 g zahar
150 g faina
5 g praf de copt
Sare

Sirop:
4 linguri zahar
100 ml apa
Zeama de lamâie

Crema ganache de ciocolata alba:
200 g ciocolata alba
175 ml frisca lichida
Zeama de la o lamâie
250 g mascarpone
Vanilie
Coaja de lamâie
Zmeura

Crema de ciocolata decor:
270 g ciocolata 55% cacao
350 ml frisca lichida

Am mai folosit 50 g ciocolata pentru inimioara decor si bomboane decor.


Am tapetat forma de tort cu hârtie de copt.
Blatul se pregateste foarte usor.
Am mixat ,la viteza maxima,ouale întregi cu zaharul si un praf de sare pâna când si-au triplat volumul si paletele mixerului au lasat urme în spuma de ou.
Cam 20-25 de minute dureaza aceasta operatiune,deci avem nevoie de un mixer bun si putina rabdare.
Am adaugat faina amestecata cu praful de copt,încorporând-o usor cu ajutorul unui tel,în doua reprize.
Intre timp am preîncalzit cuptorul la 180 de grade.
Dupa ce am pus compozitia în tava,am nivelat si am batut putin tava de masa pentru a se aseza mai bine.
Am pus tava la cuptor pentru 30-35 de minute.
Se verifica cu o scobitoare,când aceasta iese curata din blat,putem sa oprim focul.
Am lasat blatul sa se raceasca in cuptor.
Pentru sirop,am fiert ingredientele si l-am lasat sa se raceasca.
Pentru crema  de ciocolata alba,am încalzit frisca pâna la punctul de fierbere,am luat vasul de pe foc,apoi am pus ciocolata rupta bucati si am amestecat cu un tel pâna ce aceasta s-a topit.
Am pus vasul la congelator pâna s-a întarit.
Daca aveti mai mult timp la dispozitie puteti s-o lasati la frigider peste noapte.
Când ciocolata s-a întarit,am mixat pâna am obtinut o crema pufoasa,am adaugat crema mascarpone si zeama de lamâie.

Am lasat crema la frigider pâna la asamblare.
Pentru crema de ciocolata  cu care am îmbracat tortul,am pus frisca si ciocolata bucati,pe baie de aburi pâna ce ciocolata s-a topit.
Am lasat-o sa se raceasca si apoi am mixat-o.

Am taiat blatul de tort pe orizontala,obtinând trei blaturi.
Am însiropat blaturile.
Pe doua dintre blaturi am pus crema ganache si zmeura,


Am îmbracat apoi tortul cu crema de ciocolata si am decorat cu bilute de ciocolata.


sâmbătă, 4 octombrie 2014

Inceput de toamna - Sărbătoarea castanelor



E o toamna frumoasa  si bogata în toata tara.Bogatie si în camarile bucatarasilor,asta nu poate decat sa ne bucure.Întotdeauna mi-a placut perioada aceasta în care verdele se îmbina cu ruginiul firesc al toamnei.E vremea castanelor,deci e vremea si pentru a sarbatori aceste minunate daruri ale naturii.Baia Mare a sarbatorit ca în fiecare an.Au fost expozitii,concerte de toate genurile,targuri,castane,flori,must,artificii,adica cam tot ce se poate pentru o sarbatoare,mai ales ca se afla la cea de-a 22-a editie.Sarbatoarea a coincis cu aniversarea a 685 de ani de la prima atestare documentara a localitatii Baia Mare.


Castanele au devenit blazonul baimarenilor si aduna toti pofticiosii la sfarsit de septembrie. Diferitele evenimente au avut loc în diferite locatii ale orasului asa ca Sarbatoarea Castanelor se recomanda un prilej bun  pentru un fototur. De jur imprejur sunt destule locuri care sa-ti atraga pasul si ochiul, iar explozia castanelor pe jar o veti retine pentru multa vreme.


Sarbatoarea care celebreaza castanele si coincide cu zilele orasului Baia Mare,are o traditie de aproape doua decenii, timp in care s-au mancat multe tone de castane, multi politicieni, oameni, mai mult sau mai putin celebri, si-au facut aparitia la Sarbatoare sa-si ia portia de castane  rodul  acestui pom fructifer, care s-a invrednicit sa creasca intr-o o zona atat de nordica. Castanul comestibil (castanea stavia) creste cu precadere in zona mediteraneeana, Baia Mare fiind hotarul nordic de pe glob unde s-a raspandit arborele.
De ce Sarbatoarea Castanelor? Fiindca Baia Mare are la Tautii de Sus o rezervatie unica si impresionanta de aprox. 500 ha de castani comestibili, unele exemplare vietuind aici de mai mult de 500 de ani si atingand 20 m. inaltime.
Lemnul de castan a fost utilizat pentru lucrari in mine, iar castanele au fost mereu cap de lista in meniul cu deserturi. De altfel prima mentiune documentara a castanelor de Baia Mare apare intr-un hrisov de la 1642 , in care castanele au fost folosite drept cadouri de protocol si au intarit relatiile diplomatice cu pricipele Rakoczi I.
Castanele au calatorit mult pana sa ajunga sa prinda radacini maramuresene, fiind aduse fie de tatari, armeni, turci sau alte neamuri calatoare. Nu le mai stie nimeni povestea, dar de mai bine de cateva sute de ani pe Dealul Florilor, Dealul Crucii, Valea Rosie si de-a lungul Sasarului se afla cea mai nordica zona europeana a castanului comestibil.
Sarbatoarea Castanelor a fost întotdeauna un prilej de a celebra castanul cu voie buna –concerte de muzica populara, pop, rock, folk, vernisaje, expozitii de flori, carte, concursuri sportive, etc. Peste tot sunt tarabe pe care troneaza castanele coapte acompaniate de mustul dulce.
Prilej tocmai bun de a ne intalni cu prietenii la un must bun si dulce.


Printre altele, castanele sunt cunoscute ca leacuri monahale, arborele fiind cultivat mai ales in jurul manastirilor. Castanele comestibile sunt numai bune de cules la sfarsitul lui septembrie si pana in noiembrie. Piureul de castane, are pe langa gustul aparte, un efect energizant si calitati terapeutice, fiind un remediu pentru boli cronice de rinichi, hemoroizi, varice, tromboflebita, indigestie, diaree, degeraturi, dureri reumatice agravate in perioada rece a anului, convalescenta, perioada de crestere la copii. Asa ca Baia Mare poate fi un loc din care sa reveniti, pe langa impresii si cu ceva idei de leacuri naturiste si viitoare itinerarii. Vreme buna sa fie, ca pofta de chef si de plimbari pe sub castani avem.

La Sarbatoare ne-am încantat privirile la Expo Flora, mai restrâns decâ anii trecuti,dar totusi au fost standuri deosebite,unii sositi chiar din îndepartata Delta.Cred ca imaginile sunt mai graitoare decat cuvintele.
















































Am sa pun cateva poze si de anii trecuti.Anul trecut am urcat si în Turnul lui Stefan,constructie medievala în stil gotic,unul din simbolurile orasului nostru.Turnul a fost construit de Iancu de Hunedoara în secolul al-XV-lea în onoarea Sfântului Stefan.Turnul se afla în Piata Millenium din centrul istoric al orasului,recent restaurata,ea însasi un obiectiv turistic.





Odata ajunsi la etajul superior al turnului putem admira frumoasa panorama a orasului.














Un week-end plin cu de toate,cu vreme superba,parca si energia a fost mai multa,ne-am încarcat bateriile,vom avea nevoie pentru saptamana ce urmeaza.
Sa aveti o toamna frumoasa tare si sa umpleti camarile cu de toate.



Zilele acetea avem un motiv în plus sa pregatim un dulce cu ....castane,bineinteles.