Un tort nu prea sofisticat,pe
care l-am pregătit pentru aniversarea nepoatei mele Roxana,dar cu această
ocazie am sărbătorit şi un an de când am pus bazele blogului culinar,păşind
timid într-un domeniu în care eu am încă foarte mult de învăţat.
Un an care a trecut uimitor de repede,un an în care nu am reuşit să postez
prea multe reţete,dar au fost mulţi oameni dragi care au apreciat ceea ce am
pregătit eu.
Ingrediente blat(pentru tava cu
diametrul de 20 cm ):
5 oua
2,5 linguri faina
2,5 linguri gris
2,5 linguri cacao
2,5 linguri miere de albina
100 ml ulei
50 ml lapte
1 plic praf de copt(10g)
sare
Ingrediente crema mousse de lămâie:
200 ml frisca lichida
Ingrediente crema de ciocolata:
lapte
3 linguri zahar pudra
Dulceata de zmeura
Cirese confiate
Ingrediente dantela ciocolata si
„urare”:
Mod de preparare:
Asa cum am precizat la ingrediente,lemon curd-ul folosit la crema,l-am
pregatit cu o zi înainte.
Asa cum am scris la reteta,acesta se poate pastra câteva zile la frigider
sau se poate congela.
Pentru blat,am separat mai întâi galbenusul de albusul oualor.
Galbenusurile le-am mixat bine cu zaharul
pâna s-au deschis la culoare si zaharul s-a topit.
Am adaugat laptele pentru ca zaharul sa se topeasca mai usor.
Faina am amestecat-o cu un praf de sare,grisul si cacaoa.
Peste galbenusurile de ou am pus si uleiul în fir subtire,mixand în
continuare.
La final am adaugat mierea de albina.
Ingredientele uscate le-am încorporat în crema de ou ajutându-ma de un tel.
Am batut spuma albusurile si le-am încorporat usor în compozitie.
Am pus compozitia în tava pe care am tapetat-o în prealabil cu hârtie de
copt.
Am pus în cuptor la 180 de grade 40 de minute.
Daca aveti o tava mai mare,timpul de coacere va fi mai scurt,este util
totusi sa verificati cu o scobitoare
dupa primele 30 de minute.
Am lasat blatul sa se raceasca pe un gratar,apoi l-am taiat obtinând 3
blaturi.
Pentru crema de lamâie am hidratat gelatina cu putina apa rece.
Am mixat smântâna împreuna cu frisca lichida,apoi am încorporat-o în lemon
curd.
Am încalzit gelatina la microunde (mare atentie sa n-o înfierbântati pentru
ca-si va pierde proprietatile).
Am amestecat o parte din crema cu gelatina,apoi am pus în restul cremei.
Crema nu trebuie sa fie prea rece când puneti gelatina.
Am lasat crema la frigider sa se întareasca putin înainte de a asambla
tortul.
Pe doua dintre blaturi am pus dulceata de zmeura ,pe care am încalzit-o
putin sa devina mai fluida,iar peste ea crema de lamâie.
Am folosit crema de lamâie si în exteriorul tortului.
Pentru crema de ciocolata,am pus ciocolata pe baie de aburi si am adaugat
lapte cât sa aiba o consistenta potrivita.
Nu trebuie sa fie prea fluida.
Mascarponele l-am mixat cu zaharul,apoi am pus ciocolata racita.
Pentru dantela de ciocolata,am topit ciocolata cu untul pe baie de aburi.
Când a început sa se îngroase,am desenat un model pe hârtia de copt
pregatita.
Hârtia trebuie sa aiba lungimea egala cu circumferinta tortului si sa fie
doar putin mai lata decât înaltimea
tortului.
Când ciocolata este destul de întarita
cât sa nu curga,am lipit-o cu grija pe circumferinta tortului.
Am pus tortul la frigider,iar când ciocolata s-a întarit,am desprins usor
hârtia.
Din aceeasi ciocolata am scris urarea de „La multi ani”.
Deasupra tortului am ornat cu crema de ciocolata,amestecata cu putina crema
de lamâie,cirese confiate si am pus urarea de „La multi ani”.
Poftă bună !!!
La multi ani!. Imi plac mult preparatele tale :) Felicitari!
RăspundețiȘtergereMultumesc mult Didi.
ȘtergereCa ador torturile tale, stii deja, nu o mai repet. :)
RăspundețiȘtergereLa multi ani blogului tau si la cat mai multa inspiratie!
Felicitari pentru tot ce faci! Pupici!
Multumesc din suflet Meri .Pupici
ȘtergereLasa alea, alea.... unde e felia meaa? :))))
RăspundețiȘtergereDia, nu stiu cand a trecut un an de blogosfera, dar a fost unul dulce si apetisant si...tarziu in noapte :))) La multi ani, dulci si sanatosi! Te pupam toti, de la terorist mic pana la cel mai mare!
Felia ta e pusa deoparte Laura.Tot ne-om intalni noi odata.
ȘtergereMultumesc de urari si pup si eu toti teroristii :)))))
La multi ani frumosi nepoatei tale! Iar tie sanatate si inspiratie si multi ani colorati, plini de deliciosenii! <3
RăspundețiȘtergereMultumesc mult Alina.
ȘtergereLa multi ani si blogului tau minunat. Pupici