Un tort pe care l-am făcut
în dublu exemplar,dar tot nu am reuşit să fac poze prea reuşite.Totuşi am zis
că merită să scriu reţeta pentru că a fost foarte apreciat de cei care l-au gustat.
Prima oară am pregătit
tortul pentru prietenii mei bucătăraşi,cu care s-a nimerit să îmi sărbătoresc
ziua de naştere.Apoi l-am pregătit şi pentru colegele de serviciu şi musafirii
de acasă.
Nu l-am ornat prea
frumos pentru că nu a fost timp de aşa ceva.
Nu l-am vrut nici prea complicat deoarece la
Păltiniş nu am prea avut cine ştie ce condiţii pentru asta.
Am avut trei
blaturi(unul cu cacao),o cremă de mascarpone cu lapte condensat ,jeleu de
zmeura,vişine în sirop şi l-am îmbrăcat cu ganache de ciocolată.
Ingrediente:
Blat de tort-tava de
38x26 cm( pentru cele 2 blaturi galbene,ingredientele sunt pentru un blat):
5 oua
150 g zahar
150 g faina
Sare
Blat cu cacao:
6 oua
180 g zahar
130 g faina
50 g cacao
Sare
Crema de mascarpone si
lapte condensat:
750 g mascarpone
397 ml lapte
condensat îndulcit
400 ml smântâna pentru
frisca
12 g gelatina foi
Jeleu de zmeura:
400 ml sirop de zmeura
2 linguri amidon
Ganache de ciocolata:
400 g ciocolata 40%
cacao
400 ml smântâna pentru
frisca
Ghimbir razuit optional(cam
2 cm)
Am mai folosit 2 borcane
de 420 ml cu visine pentru prajituri cu tot cu
sirop
Mod de preparare:
Am procedat la fel
pentru toate cele 3 blaturi,doar la cel cu cacao,am înlocuit o parte din faina
cu cacao.
Am mixat ouale întregi
cu un praf de sare si zaharul pâna ce si-au triplat volumul si paletele
mixerului lasau urme ca si într-o crema.
Am adaugat faina în doua
reprize,amestecând usor cu un tel pentru a nu pierde aerul încorporat.
Am pregatit tava,am pus
pe fundul ei hârtie de copt si am uns marginile cu unt.
Am pus compozitia în
tava si am pus la cuptor.Primele 10 minute la 200 de grade,apoi am redus la 180
de grade si am mai lasat 15 minute.
Pentru siguranta puteti
sa testati cu o scobitoare,dar în nici un caz nu deschideti cuptorul mai
devreme de 20 de minute.
Pentru ca am folosit o
tava mare,nu este nevoie de un timp mai îndelungat pentru coacere.
Am pregatit jeleul de
zmeura.
Am dizolvat amidonul cu
putin sirop,apoi am completat cu restul de sirop si am pus cratita la foc mic,amestecând pâna s-a
îngrosat.
Am pregatit apoi crema
de ciocolata,deoarece trebuie sa stea la rece.
Am încalzit smântâna
pentru frisca pâna la punctul de fierbere(atentie sa nu o fierbeti!).Am pus în
ea ciocolata taiata bucati si am lasat-o sa se topeasca,fara a amesteca.
Atentie sa nu o mixati
prea mult pentru ca se va taia.
Pentru al doilea tort,am
adaugat si ghimbir razuit în crema de ciocolata.Mie îmi place combinatia de
ciocolata cu ghimbir.
Am încalzit laptele
condensat suficient cât sa se poata
dizolva gelatina în el.
Am mixat frisca,apoi am
adaugat alternativ mascarpone si lapte condensat.
Daca crema este prea moale,o lasati la frigider pâna ce
se mai întareste.
La mine nu a fost
cazul,am putut sa montez imediat tortul.
Am însiropat blatul cu
siropul de la visine.
Peste primul blat am pus
un strat de jeleu de zmeura,un strat generos de visine,apoi crema de
mascarpone.
Al doilea blat,însiropat
si acesta,jeleu,visine si crema de mascarpone.
Dupa ce am pus si al
treilea blat însiropat,am îmbracat tortul cu ganache de ciocolata.
S-aveţi poftă !!!
Îmi place că ia-ai scris reţeta şi l-ai făcut aşa cum te-am învăţat :))), de altfel lucru lesne de observat şi din poze. :)))) Vai, îmi aduc aminte cât am muncit la el când tu jucai table cu Mitică. :P :))))
RăspundețiȘtergereNo, acum mai serios vorbind, pentru că am mâncat din el, şi nu doar o felie, desigur, pot spune că ţi-a ieşit minunat, nu-i de colea să-l faci într--o bucătărie străină cu ustensile poate nu tocmai potrivite pentru fiecare etapă.
Bravo, Die!
Vezi Padre ce treaba buna iese cand am prieteni de nadejde ,care sa ma sfatuiasca si sa-mi dea o mana de ajutor? :))))
ȘtergereMa bucur daca v-a placut.
Sa stii ca eu zic ca tortul de la Paltinis a fost si mai frumos si mai bun decat cel pregatit acasa,unde s-ar zice ca aveam alte conditii :)))))
Minunat tortul tau, ca de obicei!
RăspundețiȘtergereCe rau imi pare ca am fost asa de obosita, incat n-am rezistat atunci seara.....dar a doua zi m-am dus direct la frigider si m-am autoservit. :D
Bun, tare bun a fost!
Pupici si scuze ca n-am fost la petrecere! <3
Multumesc mult Meri!
ȘtergereBine macar ca ai reusit sa-l gusti a doua zi.Mi-a parut rau sa aflu ca unii nu au reusit asta,desi si-ar fi dorit.
Multumesc pentru aprecieri.
Te imbratisez cu drag