Si uite aşa au trecut
repejor trei ani de când blogul “Bucate,vorbe şi arome” a păşit timid în marea
blogosferă culinară.Timpul trece foarte repede şi chiar dacă nu e un blog
foarte cunoscut,eu mă bucur că am luat această decizie de a avea căsuţa mea şi
de a împărtăşi cu voi reţete sau doar gânduri de-ale mele.
Sigur că,ocupată
fiind,nu reuşesc să mă ocup prea mult de blog,dar oricum satisfacţia mea este
doar sufletească şi mă bucur că sunt persoane care au încercat reţetele mele şi
au fost mulţumite.Chiar o singură persoană de ar fi fost,tot ar fi meritat ca
blogul să prindă viaţă.
Si pentru că la finalul
lunii martie cele două nepoate ale mele avut aniversarea,le-am dedicat şi lor
acest tort.Dacă Roxana a şi gustat din el,Anca se va bucura doar virtual de
această dată.
La mulţi ani Anca,la mulţi
ani Roxana şi la mulţi ani şi blogului meu.
Nu întâmplător am dat
tortului forma de inimă.
Pentru decor am avut eu
o idee dar,din păcate nu prea reiese din poze ceea ce am vrut eu să fie.
Ingrediente:
Blat 1:
3 oua
90 g zahar
90 g faina
Sare
Blat 2:
3 oua
5 linguri zahar
4 linguri faina
2 linguri ulei
Sare
Crema de lamâie si
mascarpone:
300 g mascarpone
2 oua
120 g zahar
100 ml zeama de lamâie
1 lingura amidon
Coaja de lamâie
4 linguri frisca
batuta(din cea cu care am ornat)
Câţiva căpşuni
Jeleu din vin:
200 ml vin rosu
2 linguri zahar(daca
este vin dulce,nu e nevoie)
1 lingura amidon
Sirop:
200 ml apa
3 linguri zahar
Zeama de la jumatate de
lamâie
Pentru ornat şi décor:
500 g smântâna
Solomonescu 30% grasime
1 lingura zahar pudra
2 cornete din vafa,din
cele pentru înghetata
70 g ciocolata amaruie
Capşuni
Mod de preparare:
Blaturile pentru tort
le-am pregatit in mod diferit,dar puteti sa alegeti doar una dintre variante.
Al doilea blat parca a
crescut o idée mai mult decât primul.Nesemnificativ as zice.
Pentru primul blat am
mixat ouale întregi cu un praf de sare si zaharul pâna si-au triplat volumul si
spuma are consistenta unei crème.
Am adaugat faina si am
amestecat usor cu un tel,având grija sa nu pierd aerul încorporat la mixare.
Pe fundul tavii în care
am copt am pus o hârtie de copt iar peretii i-am tapetat cu unt si faina.
Am pus compozitia în
tava,am pus la cuptor la 180 de grade pentru 25 de minute.
Este util însa de
verificat cu o scobitoare daca este copt.
L-am lasat sa se
raceasca în captor,apoi l-am scos pe un gratar.
Pentru cel de-al doilea
blat,am separat albusurile de galbenusurile oualor.Am mixat albusurile cu un
praf de sare,dupa care am adaugat treptat zaharul.
Galbenusurile le-am
amestecat cu uleiul si le-am pus peste spuma de albusuri.
La final am adaugat usor
si faina.
La fel,am pus la cuptor(în
aceeasi forma) la 180 de grade pentru 25 de minute.
Pentru jeleul din vin,am amestecat vinul cu amidonul
si zaharul (daca este cazul),apoi am pus amestecul pe foc pâna ce s-a îngrosat.L-am
lasat sa se raceasca.
Pentru sirop am fiert toate ingredientele si l-am
lasat sa se raceasca.
Am pregatit apoi crema.
Am mixat cele doua oua
cu zaharul,am adaugat zeama de lamâie,amidonul si am pus vasul pe baie de
aburi,amestecând pâna ce s-a îngrosat.
Am lasat sa se raceasca.Am
mixat crema mascarpone,apoi am adaugat crema de lamâie racita,iar la final am încorporat
usor frisca batuta.
Am taiat cele doua
blaturi în doua,obtinând astfel 4 blaturi.
Am însiropat
blaturile,apoi pe 3 din cele 4 blaturi am pus jeleu din vin,un strat de crema
si bucati de capsuni.
Smântâna am mixat-o cu o
lingura de zahar pudra apoi am îmbracat cu ea tortul.
Am ornat cu
ciocolata,vafe si capsuni.
Un tort simplu dar
foarte gustos,asa cum au apreciat si cei care l-au gustat.
S-aveţi poftă !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu