Un tort pe care l-am
pregătit cu tot dragul pentru aniversarea unui prieten drag.
Iniţial nu vroiam să
scriu reţeta,dar cum sărbătoritul a spus că tortul a fost foarte apreciat de către toţi cei care l-au
gustat,am zis că trebuie să vă împărtăşesc si vouă reţeta.
Nu este o reţetă
complicată doar necesită ceva timp pentru ca să se întărească suficient
cremele.
Am vrut să fie un tort
ciocolatos pentru că sărbătoritul iubeşte ciocolata,iar cum se găsesc deja căpşune proaspete şi
aromate,am considerat că este o combinaţie foarte bună.
Am obţinut chiar şi o poză cu secţiunea.
Ingrediente:
Blat(tava cu diametrul
18 cm):
3 oua
110 g zahar
70 ml ulei
50 ml lapte
2,5 linguri faina
2,5 linguri gris
2,5 linguri cacao
2 linguri miere de
albine
5 g praf de copt
Mousse căpşuni(forma cu
diametrul 18 cm):
500 g capşuni(300 g
piure ,200 g taiati bucati)
100 ml sirop de fructe
de padure
30 g amidon alimentar
1 lingura zahar
3 foi gelatina
200 g smântâna Solomonescu,30%
grasime
Mousse ciocolata:
200 g ciocolata 50%
cacao
300 ml smântâna pentru
frisca
6 foi gelatina
250 g smântâna
Solomonescu
Crema de ciocolata si
mascarpone:
200 g ciocolata 50%
cacao
300 ml smântâna pentru
frisca
250 g mascarpone
150 g zahar pudra
1 lingura visinata
Sirop:
200 ml apa
2 linguri zahar
Zeama de lamâie
Glazura:
100 g ciocolata 50%
cacao
100 ml smântâna pentru
frisca
Decor:
Capsuni,bomboane de
ciocolata,ornamente din ciocolata
Mod de preparare:
Prima data am pregatit
mousse-ul de capsuni,pentru a avea timp sufficient sa se întareasca.Având
diametrul mai mic decât tava în care am copt blatul,era necesar sa pot sa-l
manevrez sis a-l pun în central blatului.
Daca nu aveti timp suficient
,puteti sa-l puneti câteva ore la congelator.
Am pregatit o tava cu
pereti detasabili cu diametrul de 18 cm.Pe fundul ei si în interiorul inelului ,am pus folie
acetat.
Am pastrat câţiva
capsuni pentru ornate,200 g i-am taiat bucati si 300 g i-am blenduit obtinând
un piure.
Peste piureul de capsuni
am pus o lingura de zahar,siropul de fructe de padure si amidonul diluat cu
putina apa rece.
Foile de gelatina le-am
pus sa se hidrateze în apa rece.
Am pus vasul cu piureul de capsuni pe foc si am fiert câteva
clocote amestecând, pâna ce s-a îngrosat .
Am luat vasul de pe
foc,când s-a racorit putin,am pus gelatina
scursa bine de apa.
Am amestecat pâna ce toata gelatina s-a topit.
Am lasat sa se raceasca
complet.
Intre timp am mixat smântâna,apoi
am încorporat-o în piureul de capsuni racit.Am adaugat si bucatile de capsuni.
Am pus compozitia în
forma pregatita si am lasat-o la frigider pâna a doua zi.
Am pregatit apoi blatul.
Am amestecat faina,grisul ,cacaoa si
praful de copt într-un vas.
Am separat albusul de galbenusul oualor.
Am pus mierea în laptele caldut,nu
fierbinte.
Am mixat foarte bine galbenusurile cu
zaharul.Pentru ca acesta sa se dizolve mai usor,am adaugat laptele cu mierea.
Am pus apoi uleiul turnând în fir
subtire .
Am încorporat apoi ingredientele
uscate(faina,gris,cacao si praf de copt).
Albusurile le-am mixat cu un praf de
sare,apoi le-am încorporat usor în compozitia obtinuta anterior.
Am folosit o paleta pentru aceasta
operatiune.
Pentru blat am folosit o tava cu
diametrul de 20 cm.Pe fundul tavii am pus hârtie de copt,iar peretii i-am
tapetat cu unt peste care am presarat cacao.
Am pus compozitia în tava pregatita si
am copt blatul 35 de minute,la 180 de grade.
Este util sa verificati dupa 25 de
minute.
Am lasat blatul sa se raceasca în
cuptor,dupa care l-am scos pe un gratar
sa se raceasca complet.
Pentru mousse-ul de
ciocolata,am înfierbântat 300 ml smântâna
pentru frisca(fara a o fierbe) si am pus cele 200 g de ciocolata maruntita.
Gelatina am hidratat-o în apa rece.
Când ciocolata s-a
topit,am amestecat cu un tel,am scurs foile de gelatina si am pus-o peste
ciocolata.Am amestecat pâna ce aceasta s-a dizolvat.
Am lasat ciocolata sa se
raceasca,apoi am pus-o la frigider pentru jumatate de ora.
Am mixat smântâna,am
mixat putin si amestecul de ciocolata racit.
Am încorporat usor
frisca batuta.
Dupa ce am avut si aceasta crema de ciocolata,am
asamblat partial tortul.
Dar înainte de aceasta
am fiert si racit siropul.
Pe un platou am pus
blatul si l-am însiropat.Este un blat pufos deci nu va trebui însiropat prea
tare.
In interiorul unui inel
reglabil am pus folie acetat,l-am asezat în jurul blatului,dar am lasat o distanta
de aproximativ 2 cm(deci un diametru de aproximativ 22 cm),unde voi pune crema.
Pe blat am pus un strat
de crema,apoi în central blatului am asezat mousse-ul de capsuni.Trebuie asezat
cu grija,dupa ce scoatem folia,evident.
Am pus mousse de
ciocolata în jurul blatului si al mousse-ului de capsuni.
Am mai pus un strat de
crema si peste mousse-ul de capsuni.
Am pus din nou la
frigider pentru câteva ore.
Am pregatit apoi cea
de-a doua crema de ciocolata,cu care am ornat
tortul.
De fapt eu am pastrat
ciocolata si pentru glazura,înainte de a pune mascarponele.
Dar voi puteti sa le pregatiti si separat astfel:
Am înfierbântat smântâna
pentru frisca si am pus ciocolata maruntita.
Am amestecat ca sa se
topeasca ciocolata.Am adaugat visinata.
Am lasat ciocolata la frigider
jumatate de ora,apoi am mixat-o putin.
Am adaugat apoi crema
mascarpone ,dupa ce am mixat-o cu zaharul pudra.
Am scos tortul de la
frigider,am scos inelul si folia de acetat,apoi am îmbracat tortul cu crema de
ciocolata si mascarpone.
Am pastrat putina crema
pentru a orna deasupra tortului.
Pentru glazura am încalzit
smântâna pentru frisca si am pus ciocolata rupta bucati.
Sau puteti sa le puneti pe baie de aburi sa se topeasca.
Când s-a racit glazura,dar înca este suficient de fluida,se pune peste tort.
Glazura mea a avut o consistenta
minunata si dupa ce s-a racit,având mai degraba textura unei creme.
Am ornat cu crema
pastrata,bomboane de ciocolata si capsuni.
S-aveţi poftă!