Am vrut să
sărbătorim venirea primăverii cu un tortuleţ delicat,pufos,cu o cremă fină şi
un jeleu dulce acrişor de vişine.Doar cam mic,a fost părerea unanimă.
Ingrediente:
Blat de pandişpan(tava de 20 cm )
5 oua
½ plic praf de
copt
Sare
Crema:
2 linguri zahar
pudra
1 plic budinca cu
gust de vanilie Dr.Oetker
300 ml lapte
1 lingura zahar
pudra
Visine pentru
prajituri din conserva
Jeleu de visine:
300 ml sirop de
visine
1 ½ lingura
amidon
Glazura:
Pentru ornat:
300 ml frisca
3 linguri
smântâna
Reteta de blat este foarte simpla,trebuie doar sa
respectati proportiile,adica 30g zahar si 30 g faina pentru 1 ou folosit,iar timpul de
mixare sa fie suficient pentru a încorpora destul aer în compozitie,aproximativ
20 de minute.
Pentru început,am
tapetat tava cu hârtie de copt.Am pus separat hârtia în forma de cerc pe fundul
tavii si alta fâşie pe peretii formei.Am lipit-o cu putin unt.
Ingredientele
trebuie sa fie la temperatura camerei.
Am mixat ouale
împreuna cu zaharul la viteza maxima timp de 20-25 de minute,pâna îsi tripleaza
volumul si capata consistenta unei creme,paletele mixerului lasând o urma în
compozitie.
Am încalzit
cuptorul la 200 de grade.
Faina amestecata
cu sarea si praful de copt,am pus-o peste spuma de oua,în 3 reprize,amestecând
usor cu un tel,cu miscari de rasturnare mai degraba decât de amestecare.
Am pus apoi compozitia
în tava si am batut putin tava de masa ,ca sa se aseze putin compozitia.
Am pus la cuptor
pentru 30-35 de minute.
In nici un caz nu
deschideti usa cuptorului în primele 20-25 de minute.
Dupa 20 de
minute,am redus cuptorul la 180 de grade.
Dupa ce s-a
copt,am lasat blatul sa se raceasca în cuptor cu usa întredeschisa,apoi l-am
lasat pe un gratar pâna a doua zi când l-am taiat.
Am pregatit o budinca din 300 ml lapte,o
lingura de zahar si un plic de budinca de vanilie.
Am amestecat cu
un tel,ca sa nu se faca cocoloase sau sa se lege de cratita.
Am lasat budinca
sa se raceasca.
Am folosit visine
din acelea conservate special pentru prajituri.O reteta pe care o ador,visinele
sunt un deliciu.
Am strecurat
visinele.
Siropul lasat l-am completat cu sirop de visine,pana
la 300 ml.
L-am amestecat cu
amidonul si l-am lasat sa fiarba,amestecând mereu,pâna s-a îngrosat.
Am lasat si
jeleul sa se raceasca.
Crema mascarpone
am mixat-o cu zaharul pudra,apoi am încorporat câte o lingura de budinca
racita.
Frisca am mixat-o
cu cele 3 linguri de smîntâna.
Blatul l-am taiat obtinând trei blaturi.
Peste blat am pus
jeleu,crema si visine.Am pus al doilea blat ,jeleu,crema si visine.
Al treilea blat a
fost de fapt partea care a fost jos în tava,fiind mai dreapta.
Deasupra am pus
ciocolata alba topita pe baie de aburi.Inainte de a se întari,am pus putin
jeleu peste glazura.
Am ornat cu
frisca si visine.
O combinatie
minunata de gusturi în acest tort primavaratic.
Hmmmmmm...pufos, acrisor( racoritor) dar mai ales delicios !
RăspundețiȘtergereEu am o reteta a mea , de blat , pe care o fac de ani si ani de zile....acolo separam albusurile de galbenusuri si le bateam spuma....Tu ma faci sa incerc si varianta ta ca prea fain arata blatul.Am inteles care e secretul....sa mixezi ouale cu zaharul cam 25 de minute....
Tare-mi plac mie prajiturile si torturile cu fructe...!
Te tzuc Die draga !
Sidy,iti recomand cu cea mai mare incredere reteta aceasta pentru blat.E deja a treia oara cand o folosesc la torturi si de fiecare data mi-a iesit super.Si e si foarte simpla.E foarte pufos si nu trebuie insiropat.S-a potrivit perfect si cu crema de ciocolata si cu crema de vanilie si jeleu.Pupici si da-mi de stire daca iti place.
ȘtergereSi neaparat sa respecti proportiile ou-faina-zahar.Doar daca ouale sunt foarte mari mai adaugi chiar foarte putina faina.
ȘtergereChiar de Florii amsa incerc sa fac....te anunt !
ȘtergereMultumesc frumods de sfaturi.
Te tzuc !
Pupici Sidy si spor la treaba.
ȘtergereUn tort tare pufos! Si cum arata blatul ala!:X:X
RăspundețiȘtergereCorina,sunt atat de incantata de blatul asta ca-l fac mereu,iar combinatia din tortul asta ne-a incantat.
Ștergere