Pages - Menu

duminică, 27 iulie 2014

Tort cu ciocolată,vişine şi cremă de piersici


Acest tort l-am făcut pentru o fată frumoasă care are grijă ca din când în când să arat şi eu bine.Deci nu am poze cu secţiunea,doar cele din timpul preparării.
      Având în vedere că era trecut demult de miezul nopţii când l-am terminat , am făcut pozele în grabă dimineaţa înainte de a fugi la serviciu,sper să nu fiţi prea critici în această privinţă. Eu mă bucur fiindcă le-a plăcut foarte mult gustul.
      La mulţi ani Mihaela!!!


Ingrediente:
Blat pandişpan (tava 28 cm):
6 oua
180 g faina
180 g zahar
5 g praf de copt (1/2 plic)
Un praf de sare
vanilie

Blat pandişpan (tava  20 cm):
5 oua
150 g zahar
150 g faina
5 g praf de copt
Un praf de sare
vanilie   

Crema de piersici:
500 ml nectar de piersici
1 plic budinca vanilie Dr.Oetker
100 g ciocolata alba
Vanilie
Coaja de portocala
400 g crema Mascarpone
3 linguri zahar pudra
Visine pentru prajituri-1 borcan 400 ml

Crema de ciocolata amaruie:
350 g ciocolata 52 % cacao
300 ml frisca lichida
350 g unt
3 linguri zahar pudra

Jeleu de zmeura:
200 g zmeura
200 ml sirop de zmeura
2 linguri amidon alimentar

Glazura:
100 g ciocolata
50 ml frisca lichida

Crema ciocolata alba(decor):
100 g crema Mascarpone
50 g unt
100 g ciocolata alba
1 lingura ulei

Pentru decor am mai folosit bombonele de ciocolata si argintii
       

Mod de preparare:                               
 Pentru cele doua blaturi,am procedat la fel,difera doar cantitatile si tava in care le-am copt.Reteta este foarte simpla,trebuie doar sa respectati proportiile,adica 30g zahar si 30 g faina pentru 1 ou folosit,iar timpul de mixare sa fie suficient pentru a încorpora destul aer în compozitie,aproximativ 20 de minute.
Pentru început,am tapetat tavile cu hârtie de copt.Am pus separat hârtia în forma de cerc pe fundul tavii si alta fâşie pe peretii formei.Am lipit-o cu putin unt.
Ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.
Am mixat ouale împreuna cu zaharul la viteza maxima timp de 20-25 de minute,pâna îsi tripleaza volumul si capata consistenta unei creme,paletele mixerului lasând o urma în compozitie.
Am încalzit cuptorul la 200 de grade.
Faina amestecata cu sarea si praful de copt,am pus-o peste spuma de oua,în 3 reprize,amestecând usor cu un tel,cu miscari de rasturnare mai degraba decât de amestecare.
Am pus apoi compozitia în tava si am batut putin tava de masa ,ca sa se aseze putin  compozitia.
Am pus la cuptor pentru 30-35 de minute.
In nici un caz nu deschideti usa cuptorului în primele 20-25 de minute.
Dupa 20 de minute,am redus cuptorul la 180 de grade.
Dupa ce s-a copt,am lasat blatul sa se raceasca în cuptor cu usa întredeschisa,apoi l-am lasat pe un gratar pâna a doua zi când l-am taiat.



Cât timp am pregatit  crema de piersici,am pus cele 350 g  de ciocolata ,rupta bucati cu 300 ml frisca,într-un vas pe baie de aburi sa se topeasca.
Am lasat-o apoi sa se raceasca.


In alt vas am pus nectarul de piersici,am pastrat doar atât cât sa dizolv praful de budinca,am pus vasul pe foc mic sa fiarba.
Când a început sa fiarba,am pus praful de budinca si am amestecat cu un tel pâna s-a îngrosat.Am pus apoi ciocolata alba rupta bucati si am amestecat pâna s-a topit.La final vanilia si coaja de portocala.
Am lasat-o apoi sa se raceasca.
In acest timp am pregatit si jeleul de zmeura.   
Amidonul l-am diluat cu sirop de zmeura,restul siropului l-am pus peste zmeura într-un vas si l-am pus sa fiarba.
Când a început sa fiarba am pus amidonul si am amestecat pâna a prins consistenta.
L-am lasat sa se raceasca.
Am mixat apoi untul ,care trebuie sa fie  moale , cu  3 linguri de zahar pudra.
Am adaugat apoi câte putin ciocolata racita.


Am lasat crema la frigider.
Crema Mascarpone (400 g) am mixat-o cu zaharul pudra si apoi am adaugat budinca de piersici si ciocolata.
Am pus si crema aceasta la frigider.

Pentru crema de ciocolata alba pentru decor,am topit ciocolata pe baie de aburi cu o lingura de ulei,am mixat crema Mascarpone cu untul  si apoi am pus câte o lingura de ciocolata.Am pus-o si pe aceasta la frigider.


Visinele le-am scurs de sirop.
Blatul mare l-am taiat în doua pe orizontala,iar cel mic în trei.
Peste fiecare blat am pus jeleu de zmeura,crema de piersici si visine.




Pe blatul de jos am pus crema de ciocolata amaruie,iar pe cel mic am pus crema de piersici.
Deasupra am pus glazura de ciocolata.Pentru glazura am topit ciocolata cu frisca pe baie de aburi.
O parte din crema de ciocolata alba am pus-o într-un poş împreuna cu crema de ciocolata amaruie,pentru a obtine  trandafirasii în doua culori.
Am ornat cu bilute de ciocolata.
    




Sandvişuri rulate

     

    Mi-a venit ideea acestor sandvişuri mai „altfel” după ce am găsit la Lidl niste felii de pâine  cu lapte,potrivite atât pentru sandvişuri dar şi pentru un desert dacă înlocuim umplutura cu ceva dulce,cum ar fi gem sau o cremă  de  brânza.
         Dacă nu aveţi felii din acestea de pâine,puteţi folosi  pâine toast,căreia să-i înlaturaţi coaja.
         Nouă ne-au plăcut foarte mult şi  se pregătesc foarte uşor.





Ingrediente:
2 felii de pâine(sunt felii mari,dreptunghiulare de pâine,deci au fost suficiente doua felii)
Câteva felii de muşchi filé
Cascaval mozarella taiat beţigase
Un ou
Pesmet
Unt pentru uns feliile
Ulei pentru prajit



Mod de preparare:
Feliile de pâine le-am uns cu puţin unt .
Am asezat apoi feliile de muschi filé si mozarella,am rulat apoi feliile pe partea mai lunga.


Am taiat fiecare felii în trei bucati.

Am trecut fiecare rulou astfel obţinut prin ou batut,apoi prin pesmet si le-am prajit în ulei.
Le-am scos apoi pe prosop de hârtie ca sa elimin uleiul în exces.

Le-am servit calde cu salata de cruditati.




Pofta buna !!!!


luni, 14 iulie 2014

Prăjitură marmorată cu caise şi cremă de zmeură


Pentru acest week-end vroiam o prăjitură simplă,dar musai să fie cu fructe.Si cum caisele îmi plac foarte mult,am zis că e potrivit să le folosesc.dar cum zmeura este marea mea iubire,am completat gustul minunat al pandişpanului cu o cremă de zmeura.Blatul pufos,gustul acrisor al caiselor au fost completate minunat de crema dulce aromată de zmeură.
      Pentru blat am folosit o reţetă cu albuşurile „opărite” cu sirop de zahăr,reţetă  pe care v-o recomand cu drag,va ieşi o minunăţie de prăjitură.
     Modul de preparare este foarte simplu,pentru unele ingrediente,cantităţile se măsoară cu cana,dar ca să nu isc comentarii fără sens,am cântărit şi am scris echivalentul în grame.
      Ca un punct de vedere personal,consider că o reţetă are aceeaşi sorţi de izbândă chiar daca unitatea de măsură este cana sau lingura,ideea este să avem aceeaşi unitate de măsură şi să păstrăm proporţiile menţionate în reţeta respectivă.
    Să vă povestesc şi cum am pregătit bunatate de prăjitură,care s-a mâncat cam la fel de repede cum s-a pregătit.Nu am poze prea reuşite pentru că  nu am fost prea inspirată în ultimul timp.



Avem nevoie de următoarele ingrediente:
Pentru blat(am folosit o tava de 32x22 cm):
4 oua
1 cana zahar = 230 g
5 linguri apa
Zeama de la jumatate de lamâie
1 cana faina= 150 g plus inca o lingura daca este cazul
3 linguri ulei
O lingura cacao
1 plic praf de copt
Un praf de sare
Aproximativ 800 g caise
Pentru crema:
200 ml frisca lichida(Hulala am folosit eu)
O lingura smântâna grasa
3 linguri gem de zmeura
Pentru decor:
Ciocolata razuita
Bilute de ciocolata




Pentru început am pregatit blatul.
Am separat albusurile de galbenusuri.
Intr-o cratita am pus zaharul cu cele 5 linguri de apa si zeama de lamâie.
Cât timp am mixat albusurile cu un praf de sare(de fapt,eu prefer sa le bat cu telul spirala),am pus sa fiarba siropul de zahar.Acesta va avea consistenta mierii când este gata.
Când am obtinut o spuma ferma din albusuri,am turnat siropul fierbinte în fir subtire,mixând în continuare.

Am obtinut o spuma consistenta si lucioasa.
Am adaugat  galbenusurile pe rând ajutându-ma de un tel.

Apoi am încorporat faina amestecata cu praful de copt si la final uleiul.

O parte din compozitie am amestecat-o cu cacao.
Caisele le-am spalat si le-am scos sâmburii.Eu am preferat sa nu le pun cu zahar,dar daca nu va place gustul lor acrisor dupa ce se coc,puteti sa le dati prin zahar.

In tava am pus hârtie de copt si am pus alternativ cele doua compozitii.
Am asezat deasupra caisele.



Am pus tava la cuptor,primele 15 minute la 200 de grade,apoi am redus focul la 180 de grade.Am mai lasat înca 25 de minute.
Este util însa sa verificati cu o scobitoare dupa 30-35 de minute daca este copt.
Am lasat blatul sa se raceasca,între timp am pregatit crema.
Am mixat frisca si am amestecato cu gemul de zmeura.
Am pus crema peste prajitura si apoi am razuit ciocolata si am decorat cu bombonele.
Se lasa la frigider cel putin o ora.Este mult mai gustoasa rece.



Poftă bună  !!!!


miercuri, 9 iulie 2014

Orez cu lapte şi vişine


    Un desert ce poate părea banal,mult prea simplu însă lucrurile nu stau tocmai aşa.Mărturisesc că am mai avut o tentativă de a face orez cu lapte şi nu am fost deloc încântată de rezultat,în concluzie nu e chiar atât de simplu,mai ales dacă dorim o variantă îmbunătăţită a orezului cu lapte pe care-l mâncam în copilărie.
      Desigur acestui desert nu-i poate lipsi sub nici o formă vanilia şi scorţişoara.
      Deci mai bine vă spun cum l-am preparat pentru a obţine exact aspectul şi consistenţa dorită.


Ingrediente: 
150 g orez
500 ml lapte
0 lingura zahar sau miere
100 ml frisca
Sare
Vanilie
Coaja de lamâie
Scorţişoara
1 borcan visine pentru prajituri cu tot cu sirop
1 lingura amidon alimentar



Mod de preparare:
Pentru început am pus orezul la înmuiat în apa rece.
Am pus laptele la fiert.Când a început sa fiarba,am pus un praf de sare,zaharul si apoi orezul scurs de apa.
Am amestecat tot timpul ca sa nu se prinda de vas.
Când orezul este fiert si a ramas foarte putin lapte,am pus vanilia , coaja de lamâie si [utina scortisoara,am oprit focul si l-am mai lasat ca orezul sa se mai umfle.
Am mixat frisca.
Siropul visinelor l-am amestecat cu amidounul si l-am pus sa fiarba pâna s-a îngrosat,apoi am pus visinele în jeleul format.
Când orezul s-a mai racorit,l-am amestecat cu frisca batuta,am pus în cupe alternând straturi de orez si visine si am mai presarat si scorţisoara.

Puteti sa-l serviti pe loc sau puteti sa-l puneti putin la frigider,rece va fi chiar mai bun.

Prăjiturele pentru cafea


            Le-am denumit aşa dar asta nu înseamnă că nu le puteţi mânca ori de câte ori vă este poftă.Ieri chiar nu mai aveam nici un chef să mai fac prăjitură după ce am făcut doua torturi,dar cum a venit nepoata mea ,special pentru a mânca desert,am făcut la repezeală prăjiturelele astea.Pe mine nu mă încântă în mod deosebit cu cremă multa şi frişcă,dar tare bune au fost lângă cafeluţa de dimineaţă.




Pentru blat:
5 oua
150 g zahar
150 g faina
1 lingurita praf de copt
vanilie
Sare
Pentru crema de ciocolata:
250 g ciocolata
300 ml frisca
250 g crema mascarpone
In plus frisca pentru decor


Ouale le-am mixat cu zaharul pâna si-au triplat volumul.
Am pus vanilia ,apoi faina amestecata cu praful de copt în trei reprize.
La aceasta etapa am amestecat cu un tel.
Am pus compozitia într-o tava tapetata cu hârtie de copt.Am pus la cuptor 25 de minute,primele 10 minute la 200 de grade,apoi am redus la 180 de grade.
Am lasat blatul sa se raceasca.
Am înfierbântat frisca(fara s-o fierb),apoi am pus ciocolata maruntita.
Am amestecat pâna s-a topit ciocolata si am pus vasul la frigider.
Dupa ce amestecul s-a întarit,am mixat bine si l-am amestecat cu crema mascarpone.
Am taiat blatul în doua ,e orizontala si am pus un strat de crema.
Apoi am taiat cuburi,pe care am pus câte un moţ de crema si de frisca.



Cordon bleu cu garnitură de cartofi noi,la cuptor

           

            Cum aveam piept de pui, de la un pui sănătos de la ţară,m-am gândit că nu am pregătit demult cordon bleu.Ca şi garnitură am preferat nişte cartofi noi la cuptor.A fost un prânz delicios pentru o zi de Duminică.
            Ingredientele sunt simple,dar nu-i aşa că nu avem nevoie de ceva sofisticat pentru a pregăti o masă gustoasă ?
   


Ingrediente:
Pentru cordon bleu:
Piept de pui dezosat
Felii de cascaval
Felii de muschi file afumat
Condiment Barbeque de pui
piper
2 oua
3-4 linguri faina
3-4 linguri pesmet
Ulei pentru prajit

Pentru garnitura:
Cartofi noi
Câteva ciupercuţe
Sare,piper,boia
Rozmarin si cimbrisor
Ulei si putina apa
Patrunjel verde



Mod de preparare:
Pieptul de pui l-am taiat felii cât mai subtiri,apoi l-am batut cu ciocanul de  snitele,dupa ce,in prealabil l-am acoperit cu o folie alimentara.Am evitat astfel ca el sa se rupa.
Am batut pâna am obtinut felii foarte subtiri pentru a se praji cât mai usor.
Am condimentat pieptul de pui cu condiment Barbeque de pui,mie îmi place foarte mult,la care am mai adaugat putin piper.
Peste feliile de carne am asezat  o felie de muschi file si o felie de cascaval.
Apoi am îndoit felia în doua si am presat bine marginile pentru ca sa nu curga cascavalul cât timp îl prajim.Puteti sa folositi si scobitori daca doriti pentru a prinde marginile.
Daca aveti felii mai mici de carne,puteti sa suprapuneti doua felii cu sunca si cascaval la mijloc.
In  3 farfurii diferite am pus ouale,faina si pesmetul.
Am pus tigaia cu ulei la încins.
Dupa ce am pus sunca si cascavalul si am presat marginile,am dat carnea prin faina,apoi prin ou si la urma prin pesmet.
Le-am prajit apoi în ulei ,la foc mic pe ambele parti.
Trebuie prajite la foc mic pentru ca sa nu se arda si carnea sa ramana cruda la mijloc.
Se scot pe servetel de hârtie pentru a absobi uleiul în exces.
 Pentru  garnitura,am curatat cartofii si i-am taiat in felii mai groase.
I-am condimentat si i-am pus într-o tigaie în care am pus putin ulei si apa.
Am pus tava la cuptor la 200 de grade pâna s-au înmuiat,amestecând din când în când.La urma am adaugat ciupercutele si verdeata.
Este o mâncare care se serveste calda.




Poftă bună !!!

miercuri, 2 iulie 2014

Mix de ciolan de porc proaspăt şi afumat la vasul roman


         Parcă odată ce s-a răcit vremea ,simţim nevoia să pregătim mai mult mâncăruri la cuptor,mai ales carne de porc.In week-end am avut sarmăluţe fierte în oala de lut la cuptor,mirosul lor ameţitor a fost completat de ciolanul la cuptor pregatit în vasul roman,pentru că îmi era pofta de ceva vreme.Sper că vă imaginaţi ce arome s-au răspândit în bucătărie.




Un ciolan(rasol)de porc proaspat (1 kg)
Un ciolan de porc afumat (700 g)
Sare,piper,boia
Fulgi de ardei iute
Cimbru uscat
Rozmarin
2 linguri  suc de rosii
usturoi
Ulei
250 ml bere cu merisoare



Vasul roman l-am scufundat în apa cât timp am pregatit carnea.

Am spalat ciolanele,le-am crestat şoricul,le-am condimentat bine si prin crestaturile facute.
In crestaturi am pus cateii de usturoi.
In vasul roman am pus putin ulei,am asezat ciolanele,am presarat cimbrul,crenguta de rozmarin si apoi berea.


Am pus capacul vasului,am pornit cuptorul si am pus vasul în cuptor.
Când pregatim mâncare la vasul roman sau în vase de lut ori ceramica,este important sa pornim cuptorul doar când punem vasul înauntru.
Am lasat cam o ora si jumatate,nu e nevoie sa întoarcem carnea deoarece caldura va veni si de deasupra dupa ce capacul se încalzeste.
Dupa o ora si jumatate ,am scos ciolanul afumat,peste celalalt am pus sucul de rosii si l-am lasat înca jumatate de ora fara capac.
Am servit cu cartofi la cuptor si salata de sfecla rosie.
Se poate servi cu orice fel de garnitura sau chiar fara.