Imi era aşa poftă de un desert nu prea sofisticat,cu o cremă fină de
vanilie,aşa că am ales să fac aceste prăjiturele foarte cunoscute de altfel.
Analizând mai multe reţete,m-am oprit la
reţeta video de la Jamila Cuisine ,o
reţeta foarte frumos explicată,ca de altfel toate reţetele ei.
Recunosc că ale mele nu au ieşit la fel de
frumoase,asta şi pentru că am pus două tăvi în acelaşi timp,dar au fost
deosebit de gustoase,de asta pot să vă asigur.
Ingrediente:
Pentru cojile de eclere:
125 ml apa
125 ml lapte
4 oua mari sau 5
oua de marime medie
Sare
Pentru Crema:
500 ml lapte
3 oua
Un baton de
vanilie
100 – 150 ml
frisca lichida
Glazura:
Lapte
Am mai folosit putina frisca pentru umplutura si
câteva boabe de zmeura
Mod de preparare:
Am pregatit mai
întâi crema ca sa se raceasca complet cât timp regatesc cojile de eclere.
Cele 3 oua le-am
amestecat cu zaharul cu ajutorul unui tel.
Am pus apoi
amidonul amestecând sa nu ramana cocoloaşe.
Am preferat sa
folosesc amidon dar puteti sa folositi foarte bine si faina.
Laptele l-am pus
într-o cratita,am desfacut pastaia de vanilie si am scos semintele,apoi le-am
pus împreuna cu batonul în lapte.
Am pus laptele sa
fiarba.
Inainte de a da
în clocot,am scos batonul de vanilie si
am pus compozitia de oua , am amestecat energic cu un tel.
Am lasat sa
fiarba la foc mic pâna s-a îngrosat si
dupa ce am luat de pe foc,crema
s-a desprins usor de peretii vasului.
Am lasat-o sa se
racoreasca putin,apoi am pus o folie direct peste crema ca sa evit sa se
formeze o pojghita deasupra.
Am pus crema la
frigider sa se raceasca complet.
Am pregatit apoi
aluatul oparit pentru cojile de eclere.
Intr-o cratita am
pus sa fiarba apa,laptele si untul.
Când untul s-a
topit,am pus toata faina odata si am amestecat bine cu o paleta de
silicon(puteti folosi o lingura de lemn).
Am pus si putina
sare.
Se amesteca
câteva minute bune pentru ca toata apa sa se evapore din aluat.
La final aluatul
va avea o textura foarte fina.
Am mutat apoi
aluatul într-un vas pentru mixer,l-am lasat sa se racoreasca putin.
Am mixat putin
pentru ca racirea sa se produca mai rapid.
Am adaugat
apoi pe rând cele 4 oua,mixând bine dupa
fiecare.
Nu am adaugat alt
ou pâna când cel anterior nu a fost complet încorporat.
Chiar daca la
început compozitia are tendinta de a se taia,va deveni o compozitie cremoasa
dupa ce adaugati ouale.
Am preîncalzit
cuptorul la 200 de grade.
Am pus aluatul de ecler într-un poş si am şpriţat
eclerele în tava în care am pus hârtie de copt.
Daca doriti sa le
faceti egale,puteti sa trasati linii pe hârtie,eu nu am facut asta,doar ca
le-am facut putin cam mari.
Va trebui sa
lasati distanta între ele deoarece îsi vor dubla volumul la copt.
Eu am pus în doua
tavi.
Am pus tavile în
cuptor ,primele 15 minute am lasat temperatura la 200 grade,dupa care am redus la 180 de
grade si am mai lasat 15 minute.
In nici un caz sa
nu deschideti cuptorul în primele 15 minute,deoarece aluatul crescut deja se va
lasa.
Mie totusi mi
s-au lasat câteva,dar probabil pentru ca am pus doua tavi în acelasi timp.
Dupa ce s-au
rumenit frumos,am oprit focul si le-am lasat sa se raceasca.
Le-am taiat apoi
pe orizontala,dar nu complet,lasând un capac.
Am scos crema din
frigider si pentru a-i da o textura mai
„aerata”,am adaugat câte putina frisca si am mixat pâna am obtinut consitenta
dorita.
Puteti sa
adaugati mascarpone daca nu vreti frisca.
Am umplut cojile
de ecler cu crema,pe unele am mai pus deasupra si frisca si zmeura.
Ciocolata am
topit-o pe baie de aburi si am adaugat laptele câte putin pentru a o subtia.
Am pus glazura
deasupra eclerelor si le-am lasat la rece pentru câteva ore.(Am reusit
asta!!!!!)
Poftă bună!!!!!
Minunate sunt! Ce crema diafana ai facut, am sa o incerc si eu :)
RăspundețiȘtergereMultumesc Simona.Minunata aceasta crema.Asa poti s-o faci cat de lejera iti doresti.Ti-o recomand cu drag.Pupici
Ștergerepai, ce sa faci si tu, la ora asta sa pui pe facebook eclere, oh, eclereee, si maine ziceam ca tin post :) dar nu se poate cu tine si pace! trebuie sa le fac! dar maine,da?
RăspundețiȘtergerecozia
Deci ma autoinvit la o degustare :)))))
ȘtergereAstept pareri,critici,huiduieli ,ce-or fi :))))))
Si eu am facut azi crema asta,pentru o Pavlova si niste cornete din foietaj.
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergereLe-am facut astazi, au iesit minunate!!!☺😊
RăspundețiȘtergereTare ma bucur ca am fost de folos.
ȘtergereVa astept cu drag sa incercati si alte retete.
O zi buna