Nouă ne place foarte mult balmoşul,mai
ales cel „adevărat” făcut la stână,pregătit cu jintuială şi brânză bună de
oaie.L-am mai pregătit şi cu jintuială,dar acum l-am făcut cu ingrediente ce le
avem la îndemână la oraş,lapte bătut,smântână,unt şi brânză de burduf. Vă
asigur că a ieşit neaşteptat de bun.
Pentru bunăciunea orăşenească am cam avea nevoie
de urmatoarele:
1 litru lapte
batut
3 linguri
smântâna grasa
1 lingurita sare
La servit,am mai pus alături de balmoş :
Cârnaţi de casa
afumaţi(din productia proprie)
Brânza de burduf
Smântâna
N-am trezit dis
de dimineata sa pregatesc balmoşul,mi se pare ca e momentul zilei în care se
savureaza la maxim acest fel de mâncare.
Am pus la fiert
la foc molcom laptele batut,smântâna si untul cu putina sare.
Sa nu puneti prea
multa sare,în functie de ingredientele folosite,sarea se mai poate adauga daca
este cazul.
Eu am folosit
brânza de burduf care a fost destul de sarata,la fel si cârnatii.
Când laptele a
dat în clocot,am pus faina de malai câte puţina.Nu trebuie pusa prea multa de
la început,pe masura ce fierbe compozitia se îngroasa.
Daca e prea multa
faina ,ea nu se va fierbe.
Eu am pus
aproximativ 200 g
de faina,daca ati pus prea multa,mai adaugati lichid(lapte sau smantana).
Se amesteca mereu
cu telul pentru ca în vasele noastre fiţoase de la oraş se cam prinde de oala
daca nu amestecati.
Altfel ar fi pe
un foc de lemne într-un ceaun ori tuci.
Dupa ce am fiert
bine balmoşul,am aruncat în compozitie si brânza de burduf,am mai amestecat
putin,brânza grasa s-a topit repejor,dar am vrut sa mai ramâna si bucati de
branza prin compozitie.
Acum e gata
pentru servit.
Ori se rastoarna
pe un platou de lemn,ori se aseaza tot asa „orăşeneşte” pe o farfurie ,alaturi
cu cârnaţi ,brânza si smântâna.
Mie îmi mai place
si cu o roşie alaturi,se combina bine cu gustul acrişor al balmoşului.
Pofta buna sa
aveţi daca vă faceţi!!!!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu