Imi plac foarte mult prăjiturile
cu fructe şi cremă delicată,cu blat
pufos şi foarte bine însiropat.
Aşa a fost şi această prăjitură,deloc
sofisticată,dar atât de gustoasă şi ispititoare încât nu a rezistat prea mult timp în
frigider.
Ca să mă credeţi pe cuvânt,am
să vă spun că pentru cremă am folosit o combinaţie de lapte condensat,mascarpone,frişcă şi miere iar în jeleul de vişine am pus şi
lamâie.Cum am însiropat blatul cu un sirop acrişor de lamâie,prăjitura a fost
deosebit de răcoroasă.
Eu nu am vrut să
folosesc prea multă gelatina (nu am o problema cu ea,dar nu vroiam o cremă
gumoasă) de aceea crema nu este prea fermă,dacă credeţi de cuviinţă puteţi să
folosiţi mai multă gelatină.
Ingrediente:
Blat:
6 galbenusuri de ou
8 albusuri de ou
180 g zahar
200 g faina
30 g gris
1 lingurita praf de copt
cu sofran
5 linguri ulei
Sare
Vanilie Bourbon
Coaja de lamâie
Sirop:
Sucul de la o lamâie
3 linguri zahar
100 ml apa
Cremă de lapte cu
mascarpone:
397 ml lapte condensat îndulcit
100 ml lapte
3 foi gelatina (6 g)
250 g mascarpone
200 ml frisca lichida
1 lingura plina smântâna
20% grasime
1 lingura miere de
albine
Jeleul de vişine:
1 borcan de vişine
pentru prăjituri cu tot cu sirop(reteta aici)
Sucul de la o lamâie
1 lingura amidon
Mod de preparare:
Am pregatit blatul.
Am mixat albusurile cu
un praf de sare si jumatate cantitatea de zahar.
Galbenusurile le-am
mixat cu restul zaharului,apoi am pus pe rând cele 5 linguri de ulei.
Am amestecat faina cu
praful de copt si grişul .
Am adaugat galbenusurile
peste spuma de albusuri.
Am adaugat apoi în doua reprize
faina cu grisul .
La final coaja de lamâie
si vanilia.
Am pus amestecul într-o
tava de 20x30 cm ,tapetata cu hârtie de
copt,apoi am pus la cuptor la 200 de grade pentru 25 de minute.
Este util însa sa
verificati daca este copt cu o scobitoare dupa ce acest timp s-a scurs ,dar sa
nu deschideti cuptorul mai repede.
Am lasat blatul sa se
raceasca,apoi l-am taiat în doua.
Pentru sirop am fiert
toate ingredientele si l-am lasat sa se raceasca.
Visinele le-am pus împreuna
cu siropul si sucul de lamâie în Blenderul Breville si le-am blenduit pâna am
obtinut o compozitie fina.
Am amestecat cu o
lingura de amidon si am pus vasul pe foc amestecând pâna ce jeleul s-a îngrosat
suficient.Nu este nevoie sa fie foarte gros.
L-am lasat sa se
raceasca.
Pentru crema am pus
folie de gelatina în apa rece sa se hidrateze.
Frisca am mixat-o împreuna
cu smântâna si o lingura de miere adaugata la final.
Am încalzit laptele,am
pus gelatina scursa de apa si am amestecat pâna ce aceasta s-a topit.
Am amestecat laptele condensat
cu laptele cu gelatina.
Am mixat mascarponele
,am adaugat laptele condensat cu gelatina si apoi am încorporat usor frisca.
Am pus crema la frigider
pentru câteva ore.De fapt ar fi trebuit sa încep cu crema dar nu stiam ca va
dura asa mult.
Cum era deja târziu,nu
am vrut sa o las peste noapte,asa ca m-am trezit în toiul noptii si am pus
crema. J)))))) Grea viata.
Am însiropat foarte bine
blatul,am pus jeleul de visine,crema si al doilea blat.
Am ornat cu crema si
deasupra prajiturii.
Am lasat la frigider pâna
ce crema s-a mai întarit,apoi,asa cum am spus,nu a avut viata prea lunga la cât
a fost de gustoasa.
S-aveţi poftă!!
Mi-ai luminat dimineata cu prajitura asta!
RăspundețiȘtergereCat de bine arata si ce frumos ai prezentat-o!
Pupici!
Maria,nici nu pot sa-ti explic cat de buna a fost si ce mult a placut si celorlalti,inclusiv mamei care nu prea agreeaza prajiturile cu crema.
RăspundețiȘtergereMultumesc de vizita si aprecieri.Te imbratisez.
Dementiala ❤ Cu siguranta o voi face si eu ❤
RăspundețiȘtergereMultumesc.Chiar a fost foarte gustoasa.
Ștergere