Pages - Menu

miercuri, 13 aprilie 2016

Prăjitură cu vişine şi cremă de lapte şi mascarpone



Imi plac foarte mult prăjiturile cu fructe şi cremă  delicată,cu blat pufos şi foarte bine însiropat.
Aşa a fost şi această prăjitură,deloc sofisticată,dar atât de gustoasă şi ispititoare  încât nu a rezistat prea mult timp în frigider.
Ca să mă credeţi pe cuvânt,am să vă spun că pentru cremă am folosit o combinaţie de lapte condensat,mascarpone,frişcă  şi miere iar în jeleul de vişine am pus şi lamâie.Cum am însiropat blatul cu un sirop acrişor de lamâie,prăjitura a fost deosebit de răcoroasă.
Eu nu am vrut să folosesc prea multă gelatina (nu am o problema cu ea,dar nu vroiam o cremă gumoasă) de aceea crema nu este prea fermă,dacă credeţi de cuviinţă puteţi să folosiţi mai multă gelatină.




Ingrediente:
Blat:
6 galbenusuri de ou
8 albusuri de ou
180 g zahar
200 g faina
30 g gris
1 lingurita praf de copt cu sofran
5 linguri ulei
Sare
Vanilie Bourbon
Coaja de lamâie

Sirop:
Sucul de la o lamâie
3 linguri zahar
100 ml apa

Cremă de lapte cu mascarpone:
397 ml lapte condensat îndulcit
100 ml lapte
3 foi gelatina (6 g)
250 g mascarpone
200 ml frisca lichida
1 lingura plina smântâna 20% grasime
1 lingura miere de albine

Jeleul de vişine:
1 borcan de vişine pentru prăjituri cu tot cu sirop(reteta aici)
Sucul de la o lamâie
1 lingura amidon



Mod de preparare:
Am pregatit blatul.
Am mixat albusurile cu un praf de sare si jumatate cantitatea de zahar.
Galbenusurile le-am mixat cu restul zaharului,apoi am pus pe rând cele 5 linguri de ulei.
Am amestecat faina cu praful de copt si grişul .
Am adaugat galbenusurile peste spuma de albusuri.


Am adaugat apoi în doua reprize faina cu grisul .



La final coaja de lamâie si vanilia.
Am pus amestecul într-o tava   de 20x30 cm ,tapetata cu hârtie de copt,apoi am pus la cuptor la 200 de grade pentru 25 de minute.


Este util însa sa verificati daca este copt cu o scobitoare dupa ce acest timp s-a scurs ,dar sa nu deschideti cuptorul mai repede.
Am lasat blatul sa se raceasca,apoi l-am taiat în doua.


Pentru sirop am fiert toate ingredientele si l-am lasat sa se raceasca.
Visinele le-am pus împreuna cu siropul si sucul de lamâie în Blenderul Breville si le-am blenduit pâna am obtinut o compozitie fina.
Am amestecat cu o lingura de amidon si am pus vasul pe foc amestecând pâna ce jeleul s-a îngrosat suficient.Nu este nevoie sa fie foarte gros.
L-am lasat sa se raceasca.
Pentru crema am pus folie de gelatina în apa rece sa se hidrateze.
Frisca am mixat-o împreuna cu smântâna si o lingura de miere adaugata la final.

Am încalzit laptele,am pus gelatina scursa de apa si am amestecat pâna ce aceasta s-a topit.


Am amestecat laptele condensat cu laptele cu gelatina.


Am mixat mascarponele ,am adaugat laptele condensat cu gelatina si apoi am încorporat usor frisca.




Am pus crema la frigider pentru câteva ore.De fapt ar fi trebuit sa încep cu crema dar nu stiam ca va dura asa mult.
Cum era deja târziu,nu am vrut sa o las peste noapte,asa ca m-am trezit în toiul noptii si am pus crema. J)))))) Grea viata.
Am însiropat foarte bine blatul,am pus jeleul de visine,crema si al doilea blat.
Am ornat cu crema si deasupra prajiturii.
Am lasat la frigider pâna ce crema s-a mai întarit,apoi,asa cum am spus,nu a avut viata prea lunga la cât a fost de gustoasa.




S-aveţi poftă!!






4 comentarii:

  1. Mi-ai luminat dimineata cu prajitura asta!
    Cat de bine arata si ce frumos ai prezentat-o!
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  2. Maria,nici nu pot sa-ti explic cat de buna a fost si ce mult a placut si celorlalti,inclusiv mamei care nu prea agreeaza prajiturile cu crema.
    Multumesc de vizita si aprecieri.Te imbratisez.

    RăspundețiȘtergere
  3. Dementiala ❤ Cu siguranta o voi face si eu ❤

    RăspundețiȘtergere