Cum astăzi este 1
Iunie,m-am gândit să postez reţeta acestui tort şi să le urez „La mulţi ani” tuturor copilaşilor.
Rareş este baieţelul colegei mele de
serviciu şi a împlinit 7 anişori,aşa că mămica lui m-a rugat să-i fac un tort.Făcusem
eu tot felul de planuri,dar copilul a vrut să fie cu o maşinuţă roşie,aşa că
ne-am decis sa folosim o vafă imprimată,care pe mine m-a dezamăgit rău de
tot.Cred că era mai simplu dacă-i confecţionam nişte figurine din pasta
marshmalow.Dacă aspectul m-a dezamăgit,gustul
a compensat acest neajuns.Absolut delicios.Din păcate nu voi avea poză
cu secţiunea,dar sper că puteţi să vă daţi seama din pozele intermediare cum
arată în secţiune.
Ingrediente:
10 oua
200 gr zahar
5 linguri faina
5 linguri gris
5 linguri cacao
5 linguri miere
1,5 plic praf de copt
60 ml lapte
200 ml ulei
Crema de Mascarpone:
500 gr crema
mascarpone
5 galbenusuri
5 linguri zahar
5 linguri sirop
concentrat de lamâie
Vanilie,coaja de
lamâie
300 gr frisca
lichida
10 gr gelatina
Crema de fructe de padure:
300 gr afine,mure
si zmeura din compot
2 linguri amidon
alimentar
10 gr gelatina
300 gr frisca
lichida
200ml sirop de
fructe de padure
Tablita de ciocolata:
40 gr ciocolata amaruie
O lingurita miere de albine
20 gr unt
Sticksuri de ciocolata
Decor:
Vafa imprimata cu masinuta
Un plic tort Gelee incolor
frisca si bombonele
Mod de preparare:
Se împart cantitatile în doua si preparam doua blaturi.
Se separa albusurile de galbenusuri.Cele 5galbenusuri se mixeaza cu zaharul pâna se obtine o spuma densa.Laptele se încalzeste putin si se amesteca cu mierea(atentie sa nu fie fierbinte,doar caldut).Se toarna câte putin în compozitia de galbenusuri si se mixeaza în continuare.Apoi punem si uleiul,prelins usor pe marginea vasului(în interior,bineinteles).
Faina o amestecam cu praful de copt,grişul si cacaoa.Punem ingredientele uscate peste crema de ou si omogenizam bine.
Albusurile le batem cu un praf de sare,pâna cand fac tepi si le încorporam în crema de ou.Amestecam usor.
Punem compozitia într-o tava tapetata cu hârtie de copt si punem în cuptorul preîncalzit.Le-am lasat în cuptorul la 175 grade cam 20 minute.Verificam cu o scobitoare când este copt.Lasam în cuptor pana când se mai raceste putin.
La fel procedam si cu cel de-al doilea blat.
Crema de Mascarpone:
Galbenusurile se
mixeaza cu zaharul pâna când acesta se topeste.Se adauga si siropul concentrat
de lamâie,vanilia si coaja de lamâie.
Se transfera într-un
vas care se pune pe baie de aburi.Se amesteca cu o lingura de lemn pâna când
amestecul se îngroasa..Lasam crema de galbenusuri sa se raceasca.
Punem gelatina la
hidratat cu putina apa rece.
Mixam frisca.
Incalzim gelatina
în cuptorul cu microunde si o punem în crema de galbenusuri.
Mixam crema
Mascarpone si încorporam crema de galbenusuri racita.
La final
amestecam cu frisca batuta.
Crema de fructe de padure:
Va trebui sa ne
ocupam de ambele creme,cam în acelasi timp.
Punem gelatina la hidratat cu putina apa rece.
Fructele de
padure le punem în blender împreuna cu 2
linguri din siropul de fructe de padure.Le mixam pâna obtinem o pasta.Apoi
trecem totul printr-o sita ca sa îndepartam semintele.Adaugam restul de sirop.Amidonul îl amestecam cu
putin sirop si apoi cu pasta de fructe.Punem sa fiarba pâna când amestecul se îngroasaApoi
lasam sa se raceasca.Incalzim gelatina si o punem peste crema de fructe de
padure.Incorporam si frisca usor.
Asamblare:
In tava în care am copt blatul,punem o
folie alimentara si asezam primul blat.
Asezam alternativ cate o lingura din
crema Mascarpone,apoi una din crema de fructe de padure.Deoarece blatul a fost
dreptunghiular si cremele nu au fost prea fluide (mie îmi place consistenta lor
cremoasa) a fost mai greu de obtinut aspectul de zebra,dar cred ca se apropie
de ceea ce am vrut,cele doua creme de întrepatrund ca si culoare dar si ca si
arome.
Am folosit niste „pereti” din carton
pentru a îndrepta mai bine marginile tortului.Acoperim cu folia si lasam la
frigider pana a doua zi.
Pentru tablita de ciocolata,am topit
ingredientele,am pus ciocolata pe o hartie de copt si am facut marginile din
sticksuri de ciocolata.Lasam sa se întareasca la frigider.
A doua zi rasturnam tortul pe un
platou.Deasupra ungem cu putina frisca si asezam vafa.Preparam gelatina dupa
instructiunile de pe ambalaj.Când este doar calduta ,înainte de a se închega,o
punem deasupra.Incercam sa o întindem cu o singura miscare.Mie nu prea mi-a
reusit asta.
Ornam cu frisca si bombonele colorate.
Pofta buna!!!!!
A iesit foarte frumos, sunt convinsa ca a fost incantat copilul :)
RăspundețiȘtergereCopilul a fost incantat pentru ca era cu masinuta dorita si fara ciocolata :)))) Multumesc Simona .Pupici
Ștergere