Sper să nu devin plictisitoare,adevărul
este că ador combinația de zmeură şi
mascarpone,aşa că nu ezit s-o folosoesc,mai ales dacă e vorba despre un tort.
Aniversarea mamei mele a fost ocazia
perfectă să-i pregătesc un tort
delicios.
Mereu mă bucur mai mult de aniversarea mamei
decât de a mea,pentru că ştiu că sunt o norocoasă s-o am lângă mine.
Am încercat să fac tortul pe gustul ei deşi
are cam multă cremă,spune ea,dar pâna la urma
i-a placut foarte mult.
La mulți ani Mama!!!!
Ingrediente:
Blat 1(tava cu diametrul 28cm):
5 oua
150 g zahar
150 g faina
5 g praf de copt
Sare
Vanilie
Blat 2(tava cu diametrul 28 cm):
5 oua
150 g zahar
125 g faina
25 g cacao
Sare
5 g praf de copt
Jeleu zmeura:
600 g zmeura
5 linguri zahar
3 linguri amidon
din porumb
Crema de zmeura si mascarpone:
500 g mascarpone
3 linguri zahar
pudra
Trei sferturi
din jeleul de zmeura
150 ml frisca
lichida indulcita
Crema de ciocolata:
250 g ciocolata 55% cacao
350 ml frisca
lichida
300 g mascarpone
2 linguri zahar
pudra
Crema de zmeura pentru ornat:
Un sfert din
jeleul de zmeura
300 ml frisca
lichida
3 linguri
smântâna 25% grasime
Sirop:
100 ml sirop cu
fructul pasiunii
100 ml apa
Ornamente inimioare din zahar
Floricele si trandafiri din zahar
Mod de preparare:
Cele doua blaturi
de tort le-am pregatit cu o zi înainte pentru a se putea taia mai usor.
Ca sa castig
timp,eu am pregatit si jeleul de zmeura si ciocolata pentru crema tot cu o zi
înainte,dar nu e neaparat necesar.
Blaturile de tort
le-am pregatit în acelasi mod,doar ca la cel cu cacao,am înlocuit 25
g faina cu 25
g cacao.
Am tapetat o tava
de tort cu hârtie de copt.
Am mixat ouale
întregi cu zaharul pâna si-au triplat volumul.
Operatiunea
aceasta va dura cam 20 de minute la viteza maxima a mixerului.
Faina am
amestecat-o cu sarea si praful de copt.
Peste amestecul
de oua am pus vanilia,apoi ajutându-ma de un tel,am încorporat usor faina în
amestecul de oua.
Nu puneti toata
faina odata,altfel spuma obtinuta se va lasa si nu vom avea un blat crescut
frumos.
Intre timp am
încalzit cuptorul la 180 de grade.
Am pus compozitia
în tava pregatita si am pus-o la cuptor pentru25-30 de minute.
In nici un caz nu
deschideti cuptorul mai repede de 20 de minute.
Am oprit focul si
am lasat blatul sa se raceasca în cuptor.
La fel am
procedat si cu blatul cu cacao.
Am pregatit apoi
jeleul de zmeura pe care l-am folosit in cele doua creme,cea cu mascarpone si
cea cu frisca,cu care am ornat tortul.
Am folosit zmeura
congelata.
Dupa ce s-a
decongelat,am amestecat-o cu zaharul,am pus pe foc cratita sa se încalzeasca
amestecul,apoi am trecut-o prin sita pentru a scapa de seminte.
Am amestecat 3
linguri de amidon cu câteva linguri de piure de zmeura si apoi cu restul
cantitatii.
Am pus cratita pe
foc si am lasat sa fiarba pâna ce amestecul s-a îngrosat suficient.
Am luat cratita
de pe foc si am lasat sa se raceasca.
Pentru crema de
ciocolata,am pus ciocolata rupta bucati cu 200 ml frisca (din cei 350 ml)pe
baie de aburi pâna când ciocolata s-a topit,apoi am lasat amestecul sa se
raceasca.Cand s-a racit am mixat-o putin sa devina mai cremoasa.
Dupa ce jeleul de
zmeura si ciocolata s-au racit,am putut sa prepar cremele astfel:
Am mixat 500 g mascarpone cu 3 linguri
de zahar pudra,apoi am pus câte putin jeleu de zmeura.
Cum am spus,am
folosit cam trei sferturi din jeleu pentru aceasta crema.
Am mixat în
continuare adaugând frisca
lichida(nebatuta) pâna am obtinut consistenta dorita.
Am lasat crema
deoparte si am pregatit crema de ciocolata.
Am mixat 300
g mascarpone cu 2 linguri zahar pudra,apoi am pus
ciocolata racita.
La final am
adaugat restul de 150 ml frisca lichida(nebatuta),la fel ca si la crema de
zmeura.
Astfel crema va
deveni mai „aerata”.
Am mixat apoi 300
ml frisca cu cele 3 linguri de smântana si apoi am amestecat-o cu jeleul de
zmeura ramas.
Cu aceasta crema
am ornat tortul.
Am pregatit si
siropul,am amestecat siropul cu apa si l-am încalzit putin,apoi am trecut la
asamblarea tortului.
Am taiat cele
doua blaturi pe orizontala,obtinând astfel 4 blaturi.
Am intercalat
blaturile,am pus mai întâi blatul cu cacao,apoi cel galben,iar blat cu cacao si
deasupra blat galben.
Am însiropat
fiecare blat si am pus pe fiecare crema de zmeura si mascarpone.
Am îmbracat apoi
lateralele tortului cu crema de ciocolata si am facut un model de cosulet,am
avut însa un dui destul de mititel si nu m-a ajutat prea mult.
Deasupra am ornat
cu crema de frisca si zmeura,am presarat niste inimioare si am mai pus câteva
floricele.
Cam asta este
reteta,pare destul de complicat dar nu este asa.
Am încercat doar
sa scriu cât mai detaliat.
Si sarbatorita,incantata de cadoul "dulce".
Poftă bună !!!!