Pages - Menu

miercuri, 29 aprilie 2015

Chocolate lava cake-Vulcan de ciocolată



    Un desert rapid şi deosebit de gustos.Asta dacă iubiţi ciocolata.Si cine oare n-o iubeşte?
Reţeta am găsit-o pe site-ul Paulei- Enjoy Dessert şi am zis ca musai s-o fac şi eu.
Mi-a plăcut rezultatul doar că nu am avut forme potrivite pentru ele.Ar fi ieşit mult mai bine în ceşti mai înalte,mijlocul ar fi rămas mult mai fluid.



 Avem nevoie de:

250 g ciocolata 72% cacao
200 g unt
4 oua
4 linguri zahar
4 linguri faina
1 lingura cherry angelli
Vanilie
1 praf de sare
Unt si cacao pentru uns formele




Vom proceda în felul urmator:

Din aceste cantitati vor rezulta 6-8 bucati,în functie de formele folosite.
Eu am folosit cesti de ceai si vase ramekin,dar mai bine au iesit cele din cesti.
Am uns formele cu unt si le-am presarat cu cacao.
Cuptorul l-am preîncalzit la 200 de grade.
Ciocolata am topit-o împreuna cu untul pe baie de aburi.
Ouale le-am batut cu zaharul si un praf de sare,apoi le-am pus peste ciocolata.
La final am adaugat faina,vanilia si lichiorul.
Am pus compozitia în formele pregatite si le-am pus la cuptor.
Daca sunt forme mai mici,sunt sufieciente 12-13 minute,daca sunt mai mari,15-16 minute vor fi de ajuns.
Sunt gata când la suprafata apar mici crapaturi.
Atentie! Daca le lasati mai mult,nu veti avea „miezul” acela curgator si e pacat.
Le-am scor din cuptor,le-am lasat  câteva minute,apoi le-am rasturnat.
Nu am avut înghetata asa ca le-am decorat cu frisca ,zmeura si afine.







S-aveţi poftă !!!

Secunda fatală






  Imi era aşa dor sa scriu,despre ce simt,despre ce gândesc.E ca un fel de terapie.
Din păcate nu am prea avut timp în ultima vreme şi a fost prea multă amărăciune în viaţa mea. Prea mulţi oameni dragi ori doar apropiaţi au parasit aceasta lume,unii în urma unor afecţiuni grave iar alţii murind stupid înainte de vreme.
Prea mulţi oameni dragi au avut de suferit din diverse motive.
    Astazi mi-am condus pe ultimul drum un prieten foarte drag.Si nu a plecat singur în altă lume,ci împreuna cu soţia  şi unul dintre copii,în timp ce celalalt copil se afla pe masa de operaţie,luptând pentru viaţa lui cu puterea celor şase anişori.
    Sute de oameni au fost alături de ei în această zi tristă.Pare nespus de nedrept ca nişte oameni tineri,frumoşi dar mai ales buni să  părăseasca atât de curând această lume.
Rareori mi-a fost dat să întâlnesc un om atât de bun cum era acest prieten.Niciodata nu a ezitat să-i ajute pe cei care i-au cerut ajutorul,nu l-am vazut supărat ori obosit,avea o energie inepuizabila.Pastorul,în cuvântarea lui,amintea unul din raspunsurile lui Radu „…sunt cam ocupat dar o sa încerc,cine face mult,poate face si mai mult”.Si a făcut tot ce i-a stat în putinţă.
      Despre fiul lui ,învăţătoarea a spus ca era „ca o zi însorită de primăvară”.Cred ca era firesc să fie aşa cu astfel de părinţi.
      Dupa o asemenea experienţă,îmi dau seama cât de puţin preţuim uneori viaţa şi de faptul că uneori e suficientă o secundă,o singură secundă care să curme această viaţă.
       La fel ca acea secundă fatală care a curmat trei vieţi.A fost suficientă o secundă de neatenţie şi graba unui alt şofer.
O secundă….atât doar.
       Când am citit cumplita veste,am zis că e greşeală,că nu poate fi adevarat.Am citit şi recitit cu aceeaşi speranţă.Din păcate era adevarat şi Radu nu mai este.
M-a afectat cu atât mai mult cu cât rareori mi-a fost dat sa întâlnesc astfel de oameni.
       Cu toata durerea,cred că important este „moştenirea” ce o lăsăm în urma noastră.
Unele persoane fac asta într-un mod excepţional,chiar daca trecerea lor prin această lume a fost atât de scurtă.
        Rămâi cu bine prieten drag,te vom păstra în inimile noastre!
        Iar voi,dragi prieteni,preţuiţi fiecare secundă a vieţii voastre şi aduceţi bucurie oamenilor dragi din viaţa voastră.
       


         

duminică, 26 aprilie 2015

Poftiţi la plăcinteeeeeeeeeeeee!!!!! Cu urdă sau caş cu verdeţuri

      

 Rumene si călduţe,făcute de mama mea,cu un gust inconfundabil.Puteţi alege între cele cu caş ceapă verde şi mărar ori cu urdă dulce.Nu vă sfiiţi ,dacă se termină repejor face mama altele.
Si pentru că ne plac atât de mult,i-am improvizat mamei o „bucatarie”chiar si  când am ieşit la pădure pentru a ne pregati placinteNu pot să vă explic ce pofte s-au răspândit instantaneu.



 Pentru coca:
600 gr faina
20 gr drojdie
Lapte
Apa calduta
O lingurita sare
Pentru umplutura:
Caş de oaie
Marar verde
Ceapa verde(doar partea verde)
sare
Urdă
Un ou
Zahar
Vanilie
Coaja de lamaie
Ulei pentru prajit


Drojdia se amesteca cu putin lapte caldut si o lingura de faina.Se lasa sa se activeze drojdia.
Faina cernuta se amesteca cu sarea,se pune drojdia si se framânta cu lapte si apa calduta.Daca framântam doar cu lapte,aluatul va fi prea elastic si nu vrem asta.Daca folosim si apa la framântat,placintele se vor rumeni frumos.
Framântam un aluat mai moale,dupa ce va dospi va fi mai usor de întins.


Lasam la dospit într-un loc caldut lipsit de curenti de aer pâna îsi dubleaza volumul.


Pentru umpluturi,amestecam urda cu zaharul,oul batut si aromele.Separat razuim casul si îl amestecam cu ceapa si mararul taiate marunt.Punem si putina sare.



Din aluatul dospit,luam cu lingura si punem pe masa înfainata.Intindem o foaie destul de subtire,punem umplutura si apoi o împaturim astfel încat sa ramâna tot rotunda.




Mai întindem cu sucitoarea,apoi o punem în uleiul încins din tigaie.Intoarcem când este rumenita frumos.



Merg de minune cu un iaurt sau smântâna.



Va tenteaza????Cred ca da.

luni, 20 aprilie 2015

Tocăniţă de viţel



Nouă ne place foarte mult carnea de viţel şi o prefer cărnii de porc sau de pui.
De data aceasta am avut un muşchiuleţ de viţel foarte fraged,care s-a gătit destul de repede.
Eu l-am gătit după reţeta mamei mele,o reţetă delicioasă.
Nouă, ardelenilor ne plac mâncărurile gustoase,chiar dacă au mai multe calorii.
Noi am servit-o cu piure de cartofi şi murături asortate.Un deliciu a fost.



Ingrediente tocăniţă:

800 g muşchiuleţ de viţel
2 -3 buc.ceapa uscata(eu am folosit 2 buc.foarte mari)
2 morcovi
Ardei iute uscat
Condiment barbeque pentru pui
Sare
Ulei
Boia iute de ardei
piper
Condiment  Hot & Spicy
Un căţel de usturoi
100 ml suc de rosii
O lingura smântâna
Marar si patrunjel verde



Mod de preparare:
Am taiat carnea felii mai groase,am pus putin ulei si le-am condimentat cu Barbeque de pui.
Am lasat carnea la frigider peste noapte.
Ceapa am taiat-o marunt,morcovii rondele si le-am calit în ulei.
Am folosit multa ceapa pentru ca,eu cred ca ceapa si morcovul da acel gust bun acestui preparat.
Dupa ce ceapa si morcovul s-au înmuiat puţin,am pus boia iute si carnea.
Am mai prajit putin apoi am pus ardeiul iute,putina sare,piper si condimentul Hot&Spicy.
Am acoperit cu apa si am lasat sa fiarba.
Când carnea a fost aproape fiarta,am adaugat usturoiul tocat si sucul de rosii.
La final am pus o lingura de smântâna si verdeata.
Pentru ca ceapa si morcovul dau un gust dulce,am compensat cu ardei iute si piper.

Simplu si foarte bun!



Poftă bună !!!

luni, 13 aprilie 2015

Chec aperitiv,cu piept de pui şi ciuperci



 Eu prepar foarte des acest chec,în special de sărbători.
Până acum l-am preparat cu şuncă de pui în loc de piept de pui,dar am zis să încerc şi varianta aceasta.
Mi-a plăcut ca şi gust dar parcă mai avea nevoie de puţină culoare.




Ingrediente:
Un piept de pui(sau 300 g sunca)
300 g cascaval
300  ciuperci din conserva
3 oua
3 linguri smantana
2,5 linguri faina
Sare,piper
Se mai pot adauga ardei,morcov,boabe de mazare
Ulei
2-3 fire ceapa verde
Marar verde
5 oua de prepeliţă


Mod de preparare:

Cascavalul l-am razuit pe razatoarea cu ochiuri mari,iar o parte l-am taiat cubulete.


Pieptul de pui l-am fiert în apa cu sare,apoi l-am taiat cubulete.
Pieptul de pui se poate si praji pe gratar.


Am taiat ceapa verde marunt si am calit-o cu putin ulei împreuna cu ciupercile taiate.


Am pus si pieptul de pui peste ciuperci,am condimentat si la final am adaugat mararul tocat marunt.


Cât s-a racit amestecul,am mixat cele 3 oua,am adaugat smantana si faina.


Peste amestecul de ou am pus cascavalul si pieptul de pui cu ciupercile.


Am omogenizat totul si am turnat într-o tava de chec pe care am uns-o cu unt.
In mijlocul checului am pus ouale de prepelita fierte si curatate.



Am pus la cuptor la 200 de  grade,aproximativ 40 de minute.
Este gata când s-a rumenit deasupra.
Chiar daca înca este moale,el va avea consistenta potrivita dupa ce se raceste si cascavalul se va închega.
Se feliaza dupa ce s-a racit.


Poftă bună !!!!



Alcazare/Alcazale

                                            




                Nişte prăjiturele delicioase,pe care le-am văzut pe blogul Simonei Callas –Cofetar de ocazie şi care mi-au plăcut foarte mult.
Eu chiar nu-mi aduc aminte de aceste prăjituri din copilăria mea,dar pot să spun că sunt delicioase şi uşor de preparat.
Respectând îndrumările Simonei,chiar şi bezeaua mi-a ieşit foarte bine,doar că ar fi trebuit să le fac mai mici,mie mi-au ieşit doar 24 de bucăţi = 12 perechi.




Ingrediente bezele:
2 albusuri de ou
100 g zahar
200 g nuca macinata
Un praf de sare
esenta de rom

Ingrediente crema:
2 galbenusuri de ou
100 g zahar tos
15 g cacao
100 ml lapte
100 g unt
Esenta rom

Mai avem nevoie de 100 g nuca macinata pentru decor



Mod de preparare bezea:
Albusurile le-am batut foarte bine cu un praf de sare.
Când a capatat o consistenta foarte buna am adaugat pe rând câte doua linguri de zahar batând pâna la dizolvarea acestora.
La final am adaugat nuca amestecând cu o paleta usor.
Am pus si esenta de rom.


Am pus hârtie de copt într-o tava si cu ajutorul unui posh am pus gramajoare,3cm diametru ar fi fost suficient.ale mele au fost mai mari.
Cu degetul umezit cu apa rece am apasat putin vârfurile.


Am pus tava în cuptorul încalzit la 120 de grade cu ventilatia pornita,pentru 40-45 de minute.
Daca nu aveti cuptor  electric lasati cuptorul la temperatura foarte mica cu usa întredeschisa.
Bezelele trebuie  sa se usuce  doar nu sa se rumeneasca,mai ales ca ele se vor umple cu „talpa” în exterior.



Mod de preparare crema:
Galbenusurile,zaharul.cacaoa,laptele le-am pus pe baie de aburi  si le-am lasat pâna ce amestecul s-a îngrosat,amestecând din când în când.
Am luat vasul de pe foc,am adaugat esenta de rom,untul dupa ce s-a racorit putin,apoi am lasat crema la rece.

Am  lipit câte doua bezele,asa cum am spus,astfel încât „talpa” sa ramana la exterior.
Am pus crema ca sa  ramana si în exterior,apoi  am presarat pe margine nuca macinata.
Se pastreaza la rece.




S-aveţi poftă !!!

Ruladă din muşchiuleţ de porc



         O ruladă foarte arătoasă dar şi foarte gustoasă,care arată foarte bine pe masă ,mai ales dacă este o masă mai festivă sau o sărbătoare.
Noi am avut-o pe masa de Paşti alături de alte gustări,dar poate fi şi fel de bază alături de o garnitură.
Chiar dacă arată atât de bine,se pregăteşte foarte uşor.
Eu am avut un muşchiuleţ de porc destul de mare,dar foarte fraged.
Să aveţi parte de Sărbători cu bucurie şi pace în suflete!



Ingrediente:

1 muşchiuleţ de porc (cam 800 g a avut cel folosit de mine)
200 g carne  de porc tocata
250 g ciuperci din conserva
7 oua prepeliţă
2 oua
50 g cascaval
Patrunjel si marar verde
4 fire ceapa verde
Ulei
Sare,piper,boia
Fulgi de chilli
Pudra de rozmarin
Usturoi granulat


Mod de preparare:
Muschiuletul de porc l-am taiat si l-am desfacut,astfel încât sa obtin o „foaie” care poate fi umpluta.
Nu am facut poza la aceasta etapa,dar am început facând o crestatura pe lungimea muschiuletului,apoi m-am dus cu taietura circular ,astfel încât sa nu ramâna felia de carne foarte groasa dar nici sa n-o strapungem.
Daca torusi se întâmpla sa strapungem carnea,nu este nici o tragedie.
Am acoperit carnea cu o folie si am batut cu ciocanul pentru snitele,astfel încât sa întind cât mai mult felia de carne.
Am condimentat bine carnea ,am rulat si am lasat-o la frigider o ora.
Intre timp am tocat si condimentat carnea pentru umplut,am fiert si curatat ouale de prepeliţă,am taiat  ciupercile dar nu foarte marunt.
Am taiat ceapa verde si am calit-o în putin ulei împreuna cu ciupercile.
Am luat de pe foc,am adaugat carnea tocata,ouale batute,cascavalul razuit si verdeata.
Am scos carnea,am desfacut-o,am pus deasupra umplutura,ouale de prepeliţă,am rulat,am fixat-o cu 3 betisoare de frigarui si am pus-o în tava în care am pus putin ulei si apa.



Am pus la cuptor si am lasat pâna când carnea s-a rumenit  si a fost suficient de „patrunsa”.
Timpul de coacere depinde de marimea bucatii de carne si de cuptor,eu am lasat-o cam o ora si jumatate.
Se feliaza când s-a racit bine.



Să aveţi poftă !!