Pages - Menu

sâmbătă, 5 aprilie 2014

Tort cu ciocolată şi zmeură (Roxy &Anca)

         

   Un tort făcut cu mult drag pentru aniversarea nepoatelor mele,mai ales că această aniversare a prilejuit o frumoasă întrunire de familie.Un tort de 4 kg,care s-a dovedit a fi cam  insuficient pentru apetitul oaspeţilor.




 Ingrediente:
Blat pandişpan (tava cu diametrul 28 cm):
7oua
210 g zahar
210 g faina
½ plic praf de copt
Sare

Blat pandişpan(tava cu diametrul 20 cm):
5 oua
150 g zahar
150 g faina
½ plic praf de copt
Sare

Crema de mascarpone si ciocolata:
500 g crema mascarpone
80 g zahar pudra
300 g ciocolata 55% cacao
250 ml frisca lichida
1 lingura lichior Cherry angelli

 Jeleu de zmeura:
500 g zmeura
3 linguri zahar
2 linguri amidon alimentar
300 ml sirop de visine

Crema de zmeura si ciocolata alba(ornat):
400 g unt
100 g zahar pudra
200 g ciocolata alba
Frisca lichida aprox.100 ml
Jeleu de zmeura

Pentru „dantela” de ciocolata:
200 g ciocolata 72% cacao
Hârtie de copt
Pentru decor:
coacaze roşii
bilute argintii


Mod de preparare:
Am pregatit cele doua blaturi cu o zi înainte,se vor taia mult mai bine a doua zi.
Am procedat la fel pentru cele doua blaturi,difera doar cantitatile si tava în care le-am copt.Reteta este foarte simpla,trebuie doar sa respectati proportiile,adica 30g zahar si 30 g faina pentru 1 ou folosit,iar timpul de mixare sa fie suficient pentru a încorpora destul aer în compozitie,aproximativ 20 de minute.
Pentru început,am tapetat tavile cu hârtie de copt.Am pus separat hârtia în forma de cerc pe fundul tavii si alta fâşie pe peretii formei.Am lipit hartia cu putin unt.
Ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.
Am mixat ouale împreuna cu zaharul la viteza maxima timp de 20-25 de minute,pâna îsi tripleaza volumul si capata consistenta unei creme,paletele mixerului lasând o urma în compozitie.
Am încalzit cuptorul la 200 de grade.
Faina amestecata cu sarea si praful de copt,am pus-o peste spuma de oua,în 3 reprize,amestecând usor cu un tel,cu miscari de rasturnare mai degraba decât de amestecare.
Am pus apoi compozitia în tava si am batut putin tava de masa ,ca sa se aseze putin  compozitia.
Am pus la cuptor pentru 30-35 de minute.
In nici un caz nu deschideti usa cuptorului în primele 20-25 de minute.
Dupa 20 de minute,am redus cuptorul la 180 de grade.
Dupa ce s-a copt,am lasat blatul sa se raceasca în cuptor cu usa întredeschisa,apoi l-am lasat pe un gratar pâna a doua zi când l-am taiat.

Am pregatit apoi jeleul de zmeura pe care l-am folosit la crema.
Am pastrat o parte din jeleu pentru a pune pe fiecare blat,sub crema de ciocolata.
Zmeura am amestecat-o cu zaharul si am lasat pâna au lasat ceva sirop.Am zdrobit-o cu mixerul vertical,apoi am trecut-o printr-o sita deasa pentru a elimina semintele.
Am  diluat amidonul cu siropul de visine si l-am pus peste zmeura.
Am pus vasul  la foc mic si am amestecat mereu pâna s-a îngrosat.
L-am lasat sa se raceasca.


Pentru crema cu mascarpone,am procedat în felul urmator:
Ciocolata rupta bucati,am topit-o pe baie de aburi împreuna cu frisca La final am pus lichiorul.
Crema mascarpone am mixat-o cu 80 g zahar pudra,apoi am adaugat ciocolata racita.
Crema de zmeura si ciocolata alba am pregatit-o doar la final,cu ea am ornat partea de sus a tortului.
Ciocolata alba am topit-o pe baie de aburi si am adaugat frisca lichida cât sa aiba o consistenta potrivita,nu trebuie sa fie prea subtire,dar nici foarte densa,altfel nu vom putea orna cu ea.
Nu va speriati daca,atunci când puneti frisca,ciocolata se va întari,ea se va subtia pe masura ce adaugati frisca.
Untul l-am mixat cu zaharul pudra,apoi am pus alternativ jeleul de zmeura si ciocolata alba racita.
Cum am spus,o parte de jeleu l-am pastrat pentru a unge blaturile.
Daca crema este prea moale pentru a putea orna,se poate pune putin la frigider,dar nu prea mult pentru ca se va întari si nu veti putea orna.
Daca totusi ati lasat-o mai mult,o lasati la temperatura camerei si îsi va reveni.
Fiecare din cele doua blaturi l-am taiat pe orizontala obtinând câte trei foi de blat.
Pe fiecare foaie de blat am pus jeleu de zmeura apoi crema de ciocolata.

Am pus crema de ciocolata in exterior si pe blatul cel mare,ca sa pot lipi  bordura de ciocolata.
Pe blatul mai mic am ornat cu crema de zmeura si ciocolata alba.
 

Pentru „dantela” de ciocolata,am topit ciocolata pe baie de aburi iar dupa ce s-a racit putin am pus-o pe o fâsie de hârtie ,pe care am taiat-o  putin mai înalta decât blatul cel mare ,iar ca lungime cât circumferinta tortului.
Nu am pus-o pe toata hârtia,am lasat si spatii libere,pentru aspectul dantelat(la asta trebuie sa mai exersez,ca nu am fost prea multumita).
Dupa ce ciocolata s-a întarit atât cât sa nu curga când ridicam hârtia,o lipim cu grija pe circumferinta tortului.
Am pus la frigider pâna s-a întarit ciocolata,apoi am desprins usor hârtia de copt.
Deoarece crema de unt se va întari la frigider,va trebui sa scoateti tortul cu ceva timp înainte de a fi taiat,altfel crema se va sfarâma.






12 comentarii:

  1. Frumoase torturi faci, Dia! Frumoase si bune! Si se vad atat de bine la tine pe blog!
    Un mare LIKE!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Arata foarte, foarte bine ! Dar nici de gust nu ma indoesc...Bravo Dia !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Lia.Nu a iesit chiar cum as fi vrut eu,dar ma declar multumita in primul rand de gust.La aspect era loc de mai bine.

      Ștergere
  3. Absolut senzational. Te felicit draga Dia!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Rocsi.A fost o ocazie speciala si m-am straduit sa fie ceva deosebit.

      Ștergere
  4. Nu pot decat sa-mi inchipui ce aroma trebuie sa aibe! Zmeurica e preferata mea ! Bravos !

    RăspundețiȘtergere
  5. Arata foarte bine. Crema de zmeura cred ca este un deliciu. Ferlicitari!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu ador fructele in desert,in special zmeura si fructele de padure.Sunt parfumate,putin acrisoare si dau un gust deosebit.Multumesc

      Ștergere
  6. Imi plac mult torturile tale cu fructe, am vazut vreo doua creme faine pe care o sa le incerc si eu cat de curand :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cel mai mult imi plac dulciurile cu fructe,iar daca le pot combina si cu mascarpone,e perfect.Sper sa-ti placa si tie Simona.

      Ștergere