Pages - Menu

miercuri, 13 august 2014

Prăjitură cu măr din aluat de ştrudel


           Nici nu ştiu de unde a început toată nebunia asta.Adică ştiu,de la prietenele mele de pe Facebook care au început  s-o pregăteasca pornind de la reţeta de ştrudele a Gabrielei Ghitoi(GabrielaCuisine),a pregătit-o Cristina,Luminiţa a mai  completat cu varianta ei,apoi a pregătit-o şi Brigytte si Mona bineînţeles.Deci cum era să stau eu deoparte,mai ales că mama nu a vrut prăjitură cu cremă,că eu pusesem ochii pe o prăjitură cu vişine şi cremă de vanilie pregătită de Miha Simiuc.Sigur ca eu m-am abătut puţin de la reţetă,dar cu siguranţă voi reveni să fac exact reţeta Gabrielei.Ideea este ca eu în loc să pregătesc pentru uns o ciulama din faina şi ulei,am amestecat untul moale cu făina.Rezultatul nu este acelaşi dar cu siguranţă este un aluat foarte fraged.
        Dar parcă nu era de ajuns prăjitura cu măr,am pregătit şi ştrudel cu fructe de pădure dacă tot e plină piaţa acum.Pe lângă afine şi zmeură am mai cumpărat mere,pere şi prune,deci mâncăm şi fructe nu doar prăjituri.
        Eu am pregătit aceeaşi cocă pentru prăjitură şi ştrudel dar am să scriu ingredientele pentru fiecare separat.




Ingrediente:

Pentru cele doua foi:
400 g faina
100 ml ulei
200 ml apa minerala
20 g drojdie proaspata+1 lingura zahar=1 lingura faina+apa calduta
Un praf de sare
Vanilie si coaja de lamâie daca va fi o umplutura dulce(in cazul meu au fost mere)

Pentru uns:
100 g unt
100 g faina
O lingura zahar brun


Pentru umplutura:
1,5 kg mere
4 linguri de zahar(sau mai mult daca merele nu sunt foarte dulci)
100 ml vin alb
100 ml apa
1 plic budinca vanilie sau 3 linguri amidon
1 lingurita scortisoara
Vanilie



Mod de preparare:

Am pregatit mai întâi maiaua.Am amestecat drojdia(care trebuie sa fie la temperatura camerei,la fel ca toate celelalte ingrediente) cu zaharul faina si putina apa calduta si am lasat-o sa se „umfle”.
Am cernut faina într-un castron ,am pus sarea,am turnat maiaua,am amestecat,apoi am adugat uleiul si apa minerala.
La urma am pus aromele,adica vanilia si coaja de lamâie.


Am framântat pâna s-au omogenizat toate ingredientele si am obtinut un aluat care s-a dezlipit de peretii vasului.
Am lasat aluatul sa se odihneasca 20 de minute(chiar mai mult pentru ca ma luasem cu ceva treaba).
Untul moale l-am amestecat cu faina.


Am întins o foaie subtire de aluat,fara sa presar faina pe blat.Se întinde foarte usor,desi faptul ca a fost teribil de cald nu m-a ajutat deloc.
Am uns apoi cu unt si am presarat zahar brun.



Am îndoit apoi marginile aluatului asa cum se vede în imagini,am pliat apoi în trei ca si o carte si apoi iarasi în trei.




Am pus aluatul la frigider pentru jumatate de ora,timp în care am pregatit umplutura de mere.
Am curatat merele,le-am scos cotoarele si le-am taiat felii,nu foarte subtiri dar nici prea groase.
Am preferat aceasta varianta decat sa le razuiesc.
Am amestecat merele cu zaharul,am pus vinul si apa si am pus cratita sa fiarba la foc mic.
Dupa ce s-au înmuiat putin am pus praful de budinca pe care l-am dizolvat cu putina apa.
Am amestecat pâna când  am obtinut consistenta dorita.
Am adaugat vanilia si scortisoara.Am lasat sa se raceasca.
Am scos aluatul de la frigider,am împartit în doua si am întins doua foi.
Am pus prima foaie în tava în care am pus hârtie de copt,am pus umplutura de mere,apoi cea de-a doua foaie.



Am înţepat foaia cu o furculita,apoi am pus tava la cuptor.
Primele 15 minute am lasat temperatura la 200 de grade,apoi am redus la 180 de grade.
Am lasat-o la cuptor cam 35 de minute,dar e util sa verificati cu o scobitoare când este copt(daca scobitoarea iese curata,prajitura este gata).


Am feliat-o dupa ce s-a racit.



S-aveţi poftă !!!!



4 comentarii:

  1. Ce îmbietor arată, tu, Die. Parcă le simt mirosul, chiar dacă sunt dincolo de ecran, chiar de sunt la sute de km distanţă. Bun!

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte interesanta reteta, imi plac mult si aluatul si umplutura, vreau sa le incerc si eu :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Simona.Eu nu am respectat intocmai reteta fetelor.Ele au folosit ulei nu unt si le-au iesit foile mai "foite",dar eu ma declar multumita de rezultat.Foarte mult mi-a placut umplutura.

      Ștergere