Pages - Menu

duminică, 31 mai 2015

Budincă de tapioca cu căpşuni






Pentru acest week-end am ales un desert  deosebit de gustos,dar în acelaşi timp foarte sănătos.Tocmai de aceea ingredientele principale au fost Tapioca,Green Sugar,lapte de cocos  şi căpşunele.


Deci,fără gluten  iar zahărul fiind doar cel conţinut de căpşune.
De ceva vreme mă tenta să încerc un desert cu Tapioca,îmi plăcea foarte mult impactul vizual pe care-l aveau acele perluţe drăgălaşe.Acum că am pregătit acest desert,mi-am dat seama de gustul său minunat,gust care m-a dus cu gândul în copilărie, când mama ne pregătea minunatul orez cu lapte.


Despre beneficiile Green Sugar,v-am povestit şi aici.
Despre Tapioca,m-am informat abia acum,aşa că am realizat că a fost o alegere potrivită.
Tapioca se obţine din partea fibroasă a rădăcinii de casava(yucca sau manioc cum i se mai spune),plantă ce poate atinge până la 3 metri înălţime.
Principalul furnizor de tapioca este Thailanda,chiar dacă denumirea i-a fost dată de indienii din  Brazilia şi cultivarea acesteia s-a răspândit peste tot în lume.
Tapioca o găsim sub formă de făina,perle sau fulgi şi este foarte hrănitoare.
Exista si  Black tapioca,care se foloseste îndeosebi pentru ceai,obţinându-se acel „bubble tea”.
Ca să vă faceţi o idee,am să vă spun că 100 g tapioca conţine  351 calorii, 0 proteine,deci  consumul de tapioca este foarte potrivit dacă vrem să  avem energie dar şi senzaţia de saţietate.Chiar dacă nu conţine proteine şi are puţine vitamine,este o sursă sănătoasă de carbohidraţi şi nu conţine gluten.
Vom găsi în tapioca omega 3,omega 6,fibre dietetice,acid folic,fier,calciu,potasiu,zinc si magneziu.


Să vă spun acum şi despre gustul pe care mi l-a lăsat acest desert simplu dar totuşi sofisticat ca şi combinaţie de arome.Am avut o senzaţie foarte plăcută când perluţele de tapioca se spărgeau pe cerul gurii,o explozie de arome,vanilat,răcoros de la laptele de cocos şi împrumutând aroma inconfundabilă a fructelor.Pot doar să-mi închipui ce nebunie ar fi combinată cu zmeură.
Faptul că am putut savura acest desert fără nici o remuşcare,este încă un punct în favoarea lui.





Ingrediente budinca:

175 g perle de tapioca
Aproximativ 700 ml apa rece
500 ml lapte de cocos
9 g Green Sugar ( 1 lingura)
2 plicuri zahar vanilat Bourbon
sare

Ingrediente jeleu căpşuni:

300 g căpşune
18 g Green Sugar
10 g gelatina(1 pliculet)





Mod de preparare budinca de tapioca:

Prima data am pregatit jeleul de capşune.
Gelatina am hidratat-o cu putina apa rece.
Capsunele le-am amestecat cu Green Sugar,am lasat  pâna s-a format putin sirop,le-am pus pe foc sa dea un clocot,apoi le-am pasat cu blenderul.
Am incalzit iar amestecul si am pus gelatina.
Am  amestecat pâna ce aceasta s-a topit.
Am jeleu în câteva cupe,restul l-am lasat  deoparte si am pregatit budinca.
Am pus perlele de tapioca în apa rece si le-am spalat.
Le-am scurs apoi le-am  pus iar la hidratat  în apa rece ,pentru o ora.
La o „masura” de tapioca,am pus trei masuri de apa.
Dupa o ora,am pus vasul pe foc si am fiert,amestecând cu o paleta ca sa nu se lege de fundul cratitei,dar cu grija ca sa nu spargem perlutele de tapioca.
Am pus putina sare.
Dupa ce a  început sa fiarba,am lasat cam 5 minute si am luat de pe foc.
Compozitia va deveni gelatinoasa ,foarte vâscoasa si va creste foarte mult în volum.
Am pus compozitia într-o sita deasa (eu am avut doar o sita mica,deci a durat ceva mai mult),am lasat sa curga apa rece pâna când în sita au ramas doar perluţele si am îndepartat acea gelatina.
In alt vas am pus laptele de cocos împreuna cu Green Sugar si vanilia,apoi am pus tapioca si am amestecat.
Am pus iarasi vasul pe foc si am lasat  iarasi sa fiarba,de data aceasta pâna când perluţele  s-au conturat frumos si au devenit translucide.
Asta înseamna ca sunt fierte.
In tot acest timp am amestecat cu paleta.
Am lasat budinca sa se racoreasca,apoi am pus-o  în cupe peste jeleul de căpşuni.
Am mai pus deasupra jeleul ramas.
Am lasat la frigider câteva ore sa se raceasca foarte bine.







S-aveţi poftă !!!


6 comentarii:

  1. Ce frumos ai przentat!
    Nu stiam despre tapioca si spre rusinea mea nici nu am mancat.
    Musai sa incerc si eu.
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stai linistita Meri ca nici eu nu am incercat-o pana acum si nici nu am fost curioasa de proprietatile ei,dar mi-a placut aspectul.
      Acum insa m-a cucerit si gustul,chiar daca la un moment dat credeam ca n-o sa-mi iasa ceea ce trebuie.
      Te pup

      Ștergere
  2. Mă uit precum curca-n crăci şi nu înţeleg nimic. Adică mă depăşesc şi termenii, anumite ingrediente şi clar, modul de preparare. Noroc cu pozele, aşa mă mai luminez un pic, deşi, sincer, tot ca cel ce se uită la benzile desenate, neştiind alfabetul, mă găsesc. :D Desigur, totul e ca la carte la tine, Die, chiar şi când e de dietă (nerecomandată mie). :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Padre :)))) "precum curca-n craci" zici??
      Am zis ca daca-i un desert asa simplu,sa pun acolo vorbarie multa,sa se creada ca e muncit la greu :)))))
      Uite ce zic eu,ca daca in prima parte a dietei,efectul a fost exact contrar celui scontat,ai putea sa te inscrii si la dieta mea,poate te capatuiesti cu cateva kilograme :))))
      Seara faina Padre!

      Ștergere
  3. N-am incercat pana acum tapioca.. dar tre` sa-mi fac curaj.. Foarte fain arata ce ai facut tu!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Simona,sunt sigura c-o sa-ti placa.Chiar are un gust foarte bun.

      Ștergere