Pages - Menu

duminică, 21 octombrie 2018

Gem de gutui cu ghimbir




Este prima oară când pregătesc gem de gutui.
Mi  se părea mereu o treabă tare migăloasă,dar cum am avut multe  gutui frumoase şi aromate,era păcat să nu profităm de ele.
Am pregătit şi compot,apoi m-am gândit dacă să pregătesc dulceaţă  sau gem.
Si au fost două porţii de gem.
Sigur că aşa am ales calea mai uşoară,dar noi preferăm gemul dulceţii,pentru textură dar şi pentru cantitatea de zahăr folosită.




Ingrediente:
1,500 kg  gutui ,cântarite dupa ce am scos cotorul
600 g zahar
1,4 l apa
2 lamâi
Un baton scorţisoara
Ghimbir-aprox.  1.5 cm






Mod de preparare:
Am spalat foarte bine gutuile pentru a îndeparta si pufuletul de la suprafata lor.


Le-am taiat apoi în 4 si am scos cotorul si partea lemnoasa.
Le-am taiat în felii subtiri sau în cuburi.Nu e nevoie sa fie la fel de marunte ca si pentru dulceata.
Am  pus peste ele zeama de lamâie.


Am pus  gutuile într-o oala si am pus apa rece cât sa le acopere,am pus batonul de scortisoara.


Am pus oala pe foc. Dupa primul clocot am lasat sa fiarba 8-10 minute.


Am oprit focul si le-am strecurat.Am pastrat zeama pentru ca vom avea nevoie de ea.


Merele gutui împreuna cu zaharul si 400 ml din zeama pastrata,le-am pus iarasi sa fiarba la foc mic.



Daca credeti ca mai e nevoie de zahar,puteti sa mai adaugati.
De asemenea daca se îngroasa foarte mult,puteti sa mai adaugati zeama.
Gutuile au foarte multa pectina si gemul se va îngrosa mult dupa ce se va raci.
Am mai fiert 35 de minute.Am verificat daca  este destul de legata,punând putin gem pe o farfurioara tinuta la congelator.
Daca va convine consistenta puteti sa opriti focul.
Inainte cu 10 minute de a fi gata,am pasat cu un blender verticat bucatile care au mai ramas întregi.
La final am adaugat ghimbirul razuit.
Am pus apoi gemul în borcanele curate si uscate.


Pentru ca borcanele sa nu se sparga când am pus gemul fierbinte,le-am pus pe o farfurie metalica .


Am acoperit apoi borcanele cu o patura si le-am lasat pâna a doua zi,dupa care le-am depozitat în camara.



S-aveţi poftă!


Comentarii
0 Comentarii
Comentarii Facebook de Tricks Tips Tutorials

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu