Pages - Menu

duminică, 1 iunie 2014

Tort Zebră pentru Rareş

           
           Cum astăzi este 1 Iunie,m-am gândit să postez reţeta acestui tort şi să  le urez „La mulţi ani” tuturor copilaşilor.
           Rareş este baieţelul colegei mele de serviciu şi a împlinit 7 anişori,aşa că mămica lui m-a rugat să-i fac un tort.Făcusem eu tot felul de planuri,dar copilul a vrut să fie cu o maşinuţă roşie,aşa că ne-am decis sa folosim o vafă imprimată,care pe mine m-a dezamăgit rău de tot.Cred că era mai simplu dacă-i confecţionam nişte figurine din pasta marshmalow.Dacă aspectul m-a dezamăgit,gustul  a compensat acest neajuns.Absolut delicios.Din păcate nu voi avea poză cu secţiunea,dar sper că puteţi să vă daţi seama din pozele intermediare cum arată în secţiune.



Ingrediente:

Pentru blat:
10 oua
200 gr zahar
5 linguri faina
5 linguri gris
5 linguri cacao
5 linguri miere
1,5 plic praf de copt
60 ml lapte
200 ml ulei


Crema de Mascarpone:
      500 gr crema mascarpone
      5 galbenusuri
      5 linguri zahar
      5 linguri sirop concentrat de lamâie
     Vanilie,coaja de lamâie
     300 gr frisca lichida
     10 gr gelatina

Crema de fructe de padure:
     300 gr afine,mure si zmeura din compot
     2 linguri amidon alimentar
    10 gr gelatina
    300 gr frisca lichida
    200ml sirop de fructe de padure
  
Tablita de ciocolata:
40 gr ciocolata amaruie
O lingurita miere de albine
20 gr unt
Sticksuri de ciocolata


Decor:
Vafa imprimata cu masinuta
Un plic tort Gelee incolor
 frisca si bombonele



Mod de preparare:

Am pregatit mai întâi blaturile pentru tort,pentru ca sunt doua.
Se împart cantitatile în doua si preparam doua blaturi.
Se separa albusurile de galbenusuri.Cele 5galbenusuri se mixeaza cu zaharul pâna se obtine o spuma densa.Laptele se încalzeste putin si se amesteca cu mierea(atentie sa nu fie fierbinte,doar caldut).Se toarna câte putin în compozitia de galbenusuri si se mixeaza în continuare.Apoi punem si uleiul,prelins usor pe marginea vasului(în interior,bineinteles).
 Faina o amestecam cu praful de copt,grişul si cacaoa.Punem ingredientele uscate peste crema de ou si omogenizam bine.
 Albusurile le batem cu un praf de sare,pâna cand fac tepi si le încorporam în crema de ou.Amestecam usor.
Punem compozitia într-o tava tapetata cu hârtie de copt si punem în cuptorul preîncalzit.Le-am lasat în cuptorul la 175 grade cam 20 minute.Verificam cu o scobitoare când este copt.Lasam în cuptor pana când se mai raceste putin.
 La fel procedam si cu cel de-al doilea blat.
 Se lasa sa se raceasca înainte de a îndeparta hârtia.

Crema de Mascarpone:
Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pâna când acesta se topeste.Se adauga si siropul concentrat de lamâie,vanilia si coaja de lamâie.
Se transfera într-un vas care se pune pe baie de aburi.Se amesteca cu o lingura de lemn pâna când amestecul se îngroasa..Lasam crema de galbenusuri sa se raceasca.
Punem gelatina la hidratat cu putina apa rece.
 Mixam frisca.         
Incalzim gelatina în cuptorul cu microunde si o punem în crema de galbenusuri.
Mixam crema Mascarpone si încorporam crema de galbenusuri racita.
La final amestecam cu frisca batuta.

Crema de fructe de padure:
Va trebui sa ne ocupam de ambele creme,cam în acelasi timp.
 Punem gelatina la hidratat cu putina apa rece.
Fructele de padure le punem în blender împreuna cu  2 linguri din siropul de fructe de padure.Le mixam pâna obtinem o pasta.Apoi trecem totul printr-o sita ca sa îndepartam semintele.Adaugam  restul de sirop.Amidonul îl amestecam cu putin sirop si apoi cu pasta de fructe.Punem sa fiarba pâna când amestecul se îngroasaApoi lasam sa se raceasca.Incalzim gelatina si o punem peste crema de fructe de padure.Incorporam si frisca usor.

Asamblare:
In tava în care am copt blatul,punem o folie alimentara si asezam primul blat.
Asezam alternativ cate o lingura din crema Mascarpone,apoi una din crema de fructe de padure.Deoarece blatul a fost dreptunghiular si cremele nu au fost prea fluide (mie îmi place consistenta lor cremoasa) a fost mai greu de obtinut aspectul de zebra,dar cred ca se apropie de ceea ce am vrut,cele doua creme de întrepatrund ca si culoare dar si ca si arome.
Am folosit niste „pereti” din carton pentru a îndrepta mai bine marginile tortului.Acoperim cu folia si lasam la frigider pana a doua zi.




Pentru tablita de ciocolata,am topit ingredientele,am pus ciocolata pe o hartie de copt si am facut marginile din sticksuri de ciocolata.Lasam sa se întareasca la frigider.
 A doua zi rasturnam tortul pe un platou.Deasupra ungem cu putina frisca si asezam vafa.Preparam gelatina dupa instructiunile de pe ambalaj.Când este doar calduta ,înainte de a se închega,o punem deasupra.Incercam sa o întindem cu o singura miscare.Mie nu prea mi-a reusit asta.
 Ornam cu frisca si bombonele colorate.



Pofta buna!!!!!






Pandişpan cu vişine şi piersici

             

  O prăjitură deosebită, pentru care putem folosi orice fel de fructe.Eu am folosit de data aceasta vişine şi piersici,dar este foarte bună cu prune.Se face  relativ repede şi se consuma la fel de repede.



Ingrediente:
6 ouă cântărite(ale mele au avut 400 gr)
Zahar si faina egal cu greutatea ouălor (deci câte 400 gr)
180 ml ulei
8 linguri apa
1 plic praf de copt(10g)
Zeama de la ½ lamâie
Griş pentru fructe
Piersici din compot (1 borcan de 720 g)
visine pentru prajituri
Sare
Esenta vanilie
zahar brun


Mod de preparare:
Am cântarit ouale(ma amuza faza asta) si am separat albusurile de galbenusuri..
Galbenusurile le-am mixat cu zaharul si am adaugat pe rând cele 8 linguri de apa.
Am pus uleiul câte putin mixând în continuare.
Am adaugat coaja de lamâie si esenta de vanilie.La urma praful de copt dizolvat în zeama de lamâie.
Am batut albusurile spuma cu un praf de sare.
Am încorporat si faina în amestecul de oua,apoi albusurile amestecând usor cu o paleta.
Fructele le –am scurs de sirop si le-am  dat cu putina faina(puteti folosi gris) pentru a nu se scufunda in aluat.
Am pus compozitia într-o tava tapetata cu hârtie,am pus deasupra fructele si am pus tava în cuptorul preîncalzit la 200 de grade ,pentru aproximativ 40 de minute.


Verificati cu scobitoarea când este copt blatul.
Se presara asa fierbinte cu zahar brun.

Daca doriti sa fie mai dulce,puteti sa presarati si zahar pudra.Noua ne-a placut asa cum era.







Pofta buna!!!


Tort cu ciocolată,mentă şi vişine


Este un tort pregătit pentru aniversarea a 30 de ani de căsnicie a unor prieteni.Pentru că au preferat să fie cu ciocolată,m-am gândit ca cel mai bine s-ar combina cu menta şi nişte vişine din acelea foarte bune.
            Nu am secţiune dar voi pune poze cu etapele de preparare.
            Pentru că a fost o zi tare mohorâtă,pozele au ieşit destul de întunecate.
            Sper însă ca reţeta mea să vă inspire.




Ingrediente:
Pentru blatul de tort(tava cu diametrul de 26 cm):
8 oua
240 g zahar
200 g faina
40 g cacao
½ plic praf de copt(5g)
Vanilie
Sare
Pentru crema de ciocolata:
300 g ciocolata 72% cacao
150  ml frisca lichida (Hulala am avut eu)
300 g unt 82% grasime
4 linguri zahar pudra
Vişine pentru prajituri
Pentru crema de mentă :
250 g  crema Mascarpone
200 g ciocolata alba
100 ml frisca lichida
3 linguri zahar pudra
50 ml sirop concentrat de menta
Ciocolata maruntita
Pentru glazura de ciocolata:
100 g ciocolata 72% cacao
Frisca lichida
Lapte
Rom
Pentru coala(dantela) de ciocolata:
150 g ciocolata 81% cacao
Pentru decor:
Tablete de ciocolata cu menta
Bilute argintii


 Mod de preparare:
Am pregatit mai întâi blatul pentru tort.Un blat foarte simplu,o reteta pe care v-o recomand si o folosesc mereu la torturi.
De data aceasta l-am facut cu cacao,ca sa se potriveasca mai bine cu crema de ciocolata si menta.
Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.
Am tapetat tava cu hârtie de copt.
Ouale le-am mixat cu zaharul 15-20 de minute pâna si-au triplat volumul si paletele mixerului lasa urme în compozitie.
Compozitia trebuie sa încorporeze suficient aer pentru a obtine un blat pufos.
Am adaugat si vanilie.
Faina am amestecat-o cu sarea,praful de copt si cacaoa,apoi am încorporat-o cu ajutorul unui tel în trei reprize.
Va trebui amestecat cu multa grija cu miscari de rasturnare,pentru a nu pierde aerul din compozitie.
Am preîncalzit cuptorul la 180 de grade.
Am pus compozitia în tava si am lasat la cuptor pentru 35 de minute.
In primele 20-25 de minute nu se va deschide usa cuptorului,ideal ar fi de verificat doar la 30 de minute.
Am oprit cuptorul si am lasat blatul sa se raceasca în cuptor,apoi l-am scos pe un gratar.

L-am taiat a doua zi.

Pnetru crema ce mascarpone cu menta,am  topit ciocolata împreuna cu frisca pe baie de aburi,apoi am adaugar siropul de menta câte putin ca sa n-o subtiem prea tare.
Am lasat sa se raceasca compozitia.





Crema Mascarpone am mixat-o cu zaharul pudra,apoi am pus treptat ciocolata racita.
Am maruntit ciocolata si am pus-o peste crema.



Am lasat crema la frigider pâna la asamblare.
Am pregatit apoi crema de ciocolata.
Ciocolata am topit-o cu frisca pe baie de aburi,am adaugat romul si am lasat sa se raceasca.
Untul l-am mixat cu zaharul pudra,apoi am adaugat ciocolata racita.


Blatul l-am taiat în doua locuri,pe orizontala,peste primul blat am pus crema de menta,peste al doilea blat am pus crema de ciocolata si visinele,apoi am pus cel de-al treilea blat.


In exteriorul tortului am pus crema de ciocolata.

L-am lasat la frigider pâna am  prtegatit glazura si coala(care ar fi trebuit sa fie o dantela) de ciocolata.
Pentru coala de ciocolata,am topit ciocolata pe baie de aburi si dupa ce s-a întarit putin,am  facut diferite forme pe fâsiile de hârtie pregatite.

Hârtia trebuie sa fie suficient de lunga pentru a îmbraca circumferinta tortului.
Eu am taiat doua fâsii pentru a lucra mai usor cu ea.
Când ciocolata s-a întarit atât cât sa nu curga,am luat cu grija hârtia si am „lipit-o” pe marginea tortului.
Am pus la frigider pâna s-a întarit,apoi am desprins usor hârtia.
Pentru glazura am topit ciocolata si am adaugat frisca si lapte pâna la consistenta dorita.
Laptele îi va da un luciu mai frumos decât frisca.
Am pus deasupra glazura si dupa ce s-a întarit,am ornat cu crema de menta,tablete de ciocolata cu menta si bilute argintii.


Poftă bună !!!!