Pages - Menu

marți, 24 iunie 2014

Plimbareli hai-hui – Grădina Zmeilor


Anul acesta am cam fost restanţiera la plimbareala din diferite motive,în special din lipsa de timp şi a faptului că devin din ce în ce mai costisitoare în aste vremuri de criza.. Aşa ca musai a fost sa fac o ieşire ca nu mai bifasem nimic în agenda demultişor.
             Prima destinaţie a fost Grădina Zmeilor deşi ţinta calatoriei era alta.Demult planificasem sa ajung si aici,începusem sa cred ca nu va mai fi posibil.

Aceasta este situata în judetul Salaj,la 10 km de orasul Jibou,fiind o rezervatie naturala,arie protejata ce se întinde  pe doua hectare,în bazinul Almaşului ,în partea vestica a satului Gâlgaul Almaşului.
           Desi se aseamana mult cu Babele din Bucegi si este o rezervatie unica în Europa,aceasta este o zona turistica puţin exploatata,desi este de o frumuseţe uluitoare.

Accesul se face foarte usor pâna foarte aproape de formatiunile stâncoase,putând privi imensele blocuri de piatra atât de la baza lor cât si  de la înaltime,privelistea fiind încântatoare.Dupa ce am urcat cam greu peste stânci(partenerul meu mi-a zis „hopa sus ursuleţ”),am descoperit ca existau scari din lemn pentru un acces mai uşor.




      Stâncile au forme bizare de turnuri,ciuperci,ace, de oameni ori de animale si s-au transformat de-a lungul timpului sun actiunea vântului,a apei,îngheţului si dezgheţului,precum si a prabusirilor si surparilor.



         Localnicii au denumit zona „Fata cătănii” pornind de la legenda ce povesteste despre o fata îndragostita de o cătană si transformata în stana de piatra prin blestemul mamei sale vitrege.Stânca Fata cătănii,care reprezenta o fata tânara alaturi de un soldat, s-a prabusit în urma unor inundaţii,dar celelalte stânci au primit si ele denumiri interesante: Zmeul şi Zmeoaica,Moşu,Calugarii,Căpitanul,Soldaţii,Eva,Dorobanţul,Degeţelul ori Sfinxul,fiecare având o frumusete aparte.




          Amuzant era ca la popasul din apropiere se servea „ciorba de cătană” :)))))
          Asezata confortabil pe o stânca,cu o privelişte de o frumuseţe care-ţi taie respiraţia,mai ca n-aş mai fi plecat de acolo.Ma cuprinsese o senzaţie atât de placuta de tihna sufleteasca.


Dar cum norii ne mai ameninţau din când în când vroiam sa ajungem si la urmatoarea destinaţie a calatoriei,despre care am sa va povestesc data viitoare.
          Va las mai bine în compania pozelor care spun mai mult decât cuvintele.Când eşti înconjurat de atâta frumuseţe cuvintele nu prea-şi mai au rostul.


duminică, 22 iunie 2014

Pancakes cu mălai


Foarte mult îmi plac,cam în orice combinaţie,dulci ori sărate.De data aceasta le-am încercat cu faină de mălai şi tare mi-au plăcut.


Ingrediente:
220 gr faina malai foarte fin macinata
2 oua
200 ml lapte batut
3o gr unt
100 gr zahar
½ lingurita praf de copt
½ lingurita bicarbonat
sare
Vanilie
Lamaie


Mod de preparare:
Topim untul într-o craticioara.Ouale le mixam bine cu zaharul si un praf de sare.Turnam untul în fir subtire pe marginea vasului si mixam în continuare.Apoi punem si laptele batut si aromele.
Incorporam faina,praful de copt si bicarbonatul.Lasam amestecul la frigider pentru 20 de minute.
Intr-o tigaie antiaderenta punem compozitia.Nu trebuie sa fie nici prea groase,nici foarte mari,un diametru de 8 cm este ok,pentru a le putea întoarce.Lasam focul mic.
Când deasupra apar basicute de aer,e momentul sa le întoarcem.Vor avea o culoare  maronie,nu trebuie sa le lasam prea mult,altfel se vor arde.


Servim cu lapte,iaurt,dulceata sau simple.

Pulpă de curcan cu cartofi noi la cuptor


   Eu aş zice ca-i o mâncare de sărbătoare.Gustoas şi prezentabilă.De aceea am pregătit-o într-o zi de Duminică şi am servit cu garnitură de cartofi noi,care sunt foarte gustoşi acum.
         


Ingrediente:
O pulpa inferioara de curcan (1 kg)
2 mere
O lingura mustar
Condiment Barbeque pentru pui
Piper,boia de ardei
4 catei de usturoi
Rozmarin
100 ml cogniac
Sos de soia
Zeama de lamâie
Ulei
O lingura miere
Morcovi baby(adica morcovi din aceia mititei)
1 kg cartofi noi
Marar si patrunjel verde
Usturoi granulat


Mod de preparare:
Am pregatit separat carnea  si cartofii.
Mai intai am scos osul din pulpa,se va praji mult mai bine asa.
Am amestecat condimentul pentru pui cu mustarul,piperul si putin ulei.Cu acest amestec am acoperit bine pulpa de curcan.Am pus pulpa la marinat într-o punga pentru friptura împreuna cu usturoiul si crengute de rozmarin.Am stors si zeama de lamâie.
Am lasat la marinat peste noapte în frigider.
A doua zi,am scos pulpa din frigider,am mai adaugat putin sos de soia,merele taiate sferturi(am scos sâmburii),cogniacul ,am închis punga,am facut cateva orificii cu un ac si am pus-o într-o tavă în care am pus putina apa.
Am pus tava la cuptor pentru o ora.
Dupa o ora,am desfacut punga si am golit continutul într-o tava,am pus alaturi niste morcovi baby si am pus tava iarasi la cuptor pentru o ora.
Din când în când am mai stropit carnita cu sosul din tava.
Spre final am presarat boia de ardei si am pus o lingura de miere pentru un aspect mai placut.
Este gata când carnea este suficient de patrunsa si este rumenita frumos.

Cartofii i-am curatat, i-am taiat grosier,dar puteti sa-i lasati si întregi daca nu sunt prea mari.Am presarat deasupra sare,piper ,pudra de usturoi , boia de ardei si ulei.Am amestecat bine sa se acopere cu ulei si condiment,am pus câteva crengute de rozmarin si i-am pus la cuptor dupa ce am acoperit tava cu o folie de aluminiu.

Dupa jumatate de ora am luat folia si am presarat boia de ardei si verdeata tocata marunt.
Am pus iarasi la cuptor pana când s-au înmuiat si au capatat o culoare frumoasa.
Carnita a fost rumena delicioasa,primii cartofi noi din anul acesta la fel de ispititori,moi si aromati,avem si legume pentru o salata de sezon,asa ca ce poate fi mai minunat pentru o masa de Duminica.


Poftă bună !!!