Pages - Menu

vineri, 5 decembrie 2014

Brioşe şi cozonac cu cremă de portocale




       Brioşele sunt făcute dintr-un aluat de patiserie,asemănător celui de cozonac,dar care are un adaos mai mare de unt şi ouă.Acest lucru îl face să nu fie potrivit pentru dietă,dar este un adevărat răsfăţ alături de o cană de lapte,ceai ori cafea,ori ,dacă nu are umplutură,cu puţin gem ori dulceaţă.Este un aluat atât de pufos încât sigur veţi dori să-l pregătiţi de multe ori. De altfel e o reţetă mult prea simplă ca să vă lipsiţi de savoarea lor.De regulă ele se coc în forme mici şi rotunde,dar pot lua şi orice altă formă.De data aceasta,eu am preferat să coc o parte în tava de brioşe ,dar să fac şi o împletitură gen cozonac.





Pentru aluatul de briose:

600 g faina
4 oua
200 g unt
50 g zahar
1 plic (7g) drojdie uscata
O lingurita sare
Aproximativ 100 ml apa calduta
Coaja de lamâie si portocala
In plus faina pentru întins foile
Pentru umplutura:
400 ml suc de portocale(eu am completat sucul proaspat de portocala cu nectar de portocale)
1 plic budinca de vanilie
Pentru uns:
Un ou+lapte




Toate ingredientele le vom avea la temperatura camerei.
Am pregatit mai întâi aluatul de briose ,pentru ca acesta va trebui sa stea la frigider peste noapte.va dospi si datorita untului va deveni un aluat dens dar care se lucreaza foarte usor.
Am cernut faina într-un castron,Am amestecat-o cu sarea si zaharul (am pastrat o lingurita de zahar pentru drojdie).
In mijlocul fainii am facut o adâncitura în care am pus drojdia amestecata cu zaharul.
Am pus apoi peste drojdie putina apa calduta,am tras si putina faina si am lasat sa dospeasca maiaua.
Am adaugat ouale si coaja de lamâie si portocala.
Am început sa mixez  la viteza mica cu paletele de framântare,adaugând restul de apa.
Puteti sa faceti aceasta operatiune si framântând cu mâna.
Dupa ce s-a omogenizat,am mixat în continuare,adaugând câte un cubulet de unt,pâna ce l-am încorporat pe tot.
Am framântat apoi cu mâna pâna ce aluatul a devenit ferm si s-a desprins de peretii vasului.
Daca este nevoie,mai adaugati faina.


Am acoperit vasul cu o folie alimentara,lasând loc ca aluatul sa dospeasca si l-am pus la frigider peste noapte.
A doua zi ,am pus aluatul pe planseta înfainata si l-am framântat bine.
Pentru umplutura,am dizolvat praful de budinca cu putin suc deportocale,restul sucului l-am pus la fiert.
Când a dat în clocot,am pus budinca si am amestecat cu un tel pâna s-a îngrosat.Am lasat-o sa se raceasca.
Puteti sa adaugati zahar daca credeti ca este nevoie.Eu nu am pus.
Din aluat am facut 3 rulouri cu umplutura,pe care apoi le-am împletit si le-am pus în tava de chec.





Am mai lasat sa dospeasca 10-15 minute,am uns cu ou si lapte.
Am încalzit cuptorul la 220 de grade si le-am copt 20-25 de minute.Nu mai mult pentru ca nu vor ramâne pufoase.
Din restul de aluat am facut niste melcisiori cu o biluta deasupra,pe care le-am pus în formele de briose.



Le-am copt la fel ca si cozonacul 20 de minute.
Le-am lasat sa se raceasca pe un gratar.Dar nu destul, dupa cum se vede cozonacul era înca caldut si nu s-a feliat frumos.




Desi,cred ca e chiar mai bun rupt cu mâna decât taiat.





S-aveţi pofta!!!

6 comentarii:

  1. wow, foarte apetisant! o idee super pentru sarbatori cu crema de portocale in aluat.
    arata foarte imbietor cozonacul tau mama draga!si atunci cum sa nu l facem si noi!
    cozia

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru aprecieri.Chiar imi place foarte mult aluatul acesta si l-am folosit in diverse combinatii.E minunat cum miroase in casa,a portocale si cozonac proaspat.

      Ștergere
  2. Ce pufosenii bune ai facut aici! Ce faine iti ies tie aluaturile! Crema aia cred ca e o nebunie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Meri,aluatul asta ti-ar iesi si tie la fel de frumos,nu are cum altfel.
      Mie imi place atat de mult textura lui dupa ce-l scot de la frigider,parca m-as tot juca cu el.Pupici

      Ștergere
  3. Cat de frumoase si apetisante sunt minunatiile astea,! Felicitari!

    RăspundețiȘtergere