Pages - Menu

marți, 9 decembrie 2014

Cupcakes şi tartă cu cremă de lămâie şi mure



              Mă gândeam dacă să scriu două reţete sau doar una.Cum îmi luasem niste „jucărele” noi,nu mă puteam hotărî dacă să fie tarta sau capcakes-urile,aşa că le-am facut pe ambele.Şi cum mă strigau nişte fructe de pădure să le combin,gândul mi-a zburat la un moţ de culoare mov,stând ţanţoş pe niste cupcakes.Dar parcă vroiam şi nişte cremă acrişoară de lamâie.Mai punem nişte ciocolată albă şi nelipsitul mascarpone şi gata „proiectul”,putem să trecem la treabă.Blatul l-am vrut ciocolatos nu pufos,ca tot le-am croit o” inimioara curgătoare” din pastă fină de mure,am acoperit-o cu cremă acrişoara de lamâie  şi la final o pălărioară cu voaletă mov.
Am citit pe Dietetik.ro că” prajitura cu mure este special concepută pentru femeile misterioase, cele care îşi arată adevărata valoare doar oamenilor în care au cu adevărat încredere” ….aşa să fie oare?





Pentru Blat tarta si cupcakes:
3 oua
150 gr zahar
200 gr ciocolata alba
150 gr unt
100 ml lapte
100 gr iaurt grecesc 10% grasime
2 linguri sirop de lamâie
300 gr faina
O lingurita ghimbir razuit
O lingurita praf de copt
Un praf de sare
Vanilie

Pentru crema de lamâie:
3 galbenusuri de ou
4 linguri zahar
350 ml lapte
3 linguri amidon alimentar
Zeama de la o lamâie
Vanilie

Pentru crema de mure:
250 gr mascarpone
3 linguri zahar pudra
150 gr ciocolata alba
3 linguri frisca lichida
200 gr mure+2 linguri zahar





Preparam mai întâi compozitia pentru blat si cupcakes.
Ciocolata rupta bucati,o punem pe baie de aburi împreuna cu laptele si untul.Lasam sa se dizolve.Nu amestecam prea mult.Lasam amestecul sa se raceasca.Mixam cele trei oua  cu zaharul,pana când obtinem o spuma densa si deschisa la culoare.Adaugam si un praf de sare , siropul si zeama de lamâie. Incorporam si iaurtul.
Turnam si amestecul de ciocolata racit,prelingând câte putin pe peretele bolului.Punem  ghimbirul razuit si vanilia.
Incorporam si faina,pe care am amestecat-o în prealabil cu praful de copt.Am împartit compozitia într-o forma de tarta cu diametrul de 20 cm si câteva forme de cupcakes.





Le punem in cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 20-25 de minute.Verificati când sunt gata cu o scobitoare.
Intre timp pregatim cele doua creme.Mai întâi crema de mure.
Murele le punem în blender si le pasam.Eu am pus o lingura de sirop de fructe de padure ca sa fie operatiunea mai usoara.Trecem amestecul printr-o sita deasa pentru a elimina semintele.Apoi amestecam cu doua linguri de zahar si punem amestecul sa fiarba pâna când scade si se îngroasa suficient cat sa nu fluidizeze prea mult crema.Lasam sa se raceasca.
Ciocolata o rupem bucati si o punem pe baie de aburi împreuna cu 3 linguri de frisca lichida.Când s-a topit ciocolata lasam sa se raceasca.
Crema mascarpone o mixam cu 3 linguri zahar pudra si încorporam ciocolata alba racita.Apoi punem si cate o lingura de pasta de mure.Mai pastram putina pasta pentru a umple capcakes-urile si topping pentru tarta.
Punem crema la frigider.
Pentru crema de lamâie,mixam cele trei galbenusuri cu zaharul .Punem si zeama de lamâie si vanilia.Amidonul îl punem în compozitia de oua,adaugând si câte putin lapte.Restul laptelui îl punem pe foc într-un vas.Când este caldut îl amestecam cu compozitia de oua,apoi îl transferam din nou în vas si îl punem pe foc.Lasam pâna când se îngroasa,amestecând tot timpul cu telul.
Lasam crema sa se raceasca.
Pentru cupcakes,decupam câte un capacel(capacele care se vor manca imediat,doar n-o sa le risipim).Apoi punem putina pasta de mure si acuperim cu un moţ de crema de lamâie.Deasupra le garnisim generos cu crema de mure.
La tarta am pus deasupra crema de lamâie,apoi putina pasta de mure ,câteva moaţe de crema de mure si fructe de padure.
Preferati tarta sau cupcakes???
Eu le-am savurat ambele cu aceeasi placere,fara discriminare ,doar cu ceva remuscari ca-mi sabotez singura dieta.





Poftă bună !!!!

6 comentarii:

  1. Ce deliciosenii ai facut cu "jucariile" cele noi! Sa le folosesti cu placere mereu si sa mai faci prajituri asa bune :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Simona.Intotdeauna ai o apreciere pentru retetele mele.Pupici

      Ștergere
  2. Tii, cate bunatati! Si ce culoare frumoasa au. <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Alina.reteta e mai veche,acum am postat-o doar pe blog.

      Ștergere
  3. Dia, orice as gati de la tine, n-as avea nici o umbra de indoiala ca n-ar fi foarte bun. Daca nu las comentarii de fiecare data nu inseamna ca nu dau cate o raita si pe aici. Faci o treaba extraordinara in culinar, fotografia este incantatoare, esti foarte inventiva in prezentari. Te admir si am ce sa invat de la tine, chiar daca nu ti-am spus-o in mod repetat. Toate cele bune! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vai Didi,asta e chiar un compliment venind din partea ta.Partea cu prezentarea preparatului si fotografia ,ma chinuie rau de tot.Nu am cine stie ce cunostinte in ce priveste fotografia,nu am lumina potrivita ori dispozitia necesara.De aceea multe preparate nici nu sunt prezentate.
      De multe ori ma uitam cat de "altfel" iti prezentai tu preparatul .Ori acel ceva "altfel" imi atrage atentia.
      Cat despre comentarii,stiu la fel de bine ca si tine cum e sa nu ai timp,sa nu reusesti sa faci ce iti propui.
      Stii tu,e ca si cu indragostitii,nu trebuie s-o spunem mereu,stim cand dragostea exista.:))))))
      Seara faina si tie.

      Ștergere