Pages - Menu

duminică, 7 decembrie 2014

Pâine de casă



Cum spuneam a cam început să-mi placă să fac pâine.Este incomparabil mai bună decât cea cumparată.Singura mea problemă este faptul că nu putem consuma destul de repede o pâine şi  dupa două zile îşi schimbă consistenţa şi parcă devine „îndesată” chiar dacă nu se întăreşte.
De data aceasta  a fost o minunăţie de pâine moale şi deosebit de pufoasa,am să revin să vă spun cum s-a păstrat.



Ingrediente:

450 g faina
300 ml apa călduta
100 ml ulei
1 lingurita sare
1 lingurita zahar
10 g drojdie uscata


Faina am amestecat-o cu sarea si am pus-o într-un bol.
Am facut o adâncitura la mijloc,am pus zaharul,drojdia,putina apa calduta,am amestecat drojdia,zaharul si apa si am acoperit cu putina faina.
Am lasat  sa înceapa sa dospeasca drojdia.
Am început sa adaug cam jumatate din apa calduta si am  framântat.
Am pus apoi uleiul si restul de apa.
Trebuie sa avem un aluat potrivit ca si consistenta,nici prea moale dar nici prea tare,astfel încât sa puteti framânta usor.
Acum,as zice ca asta e treaba de exercitiu,am stricat destule aluaturi pentru ca nu stiam exact ce consistenta trebuie sa aiba.
Puteti sa mai adaugati faina sau apa ,dupa caz.
Am framântat pâna ce aluatul a devenit elastic si s-a desprins usor de peretii vasului.
A ajutat destul de mult si uleiul din compozitie.
Am acoperit vasul cu un servet si  pus aluatul la loc caldut sa dospeasca pâna si-a dublat volumul.
Am framântat putin aluatul,l-am împartit în doua suluri pe care le-am împletit si le-am pus în tava de chec unsa cu putin ulei.
Am acoperit iar cu un servet curat si am lasat iar la dospit(de data aceasta,am pus tava deasupra aragazului pentru ca aveam ceva în cuptor).

Am preîncalzit cuptorul la 200 de grade si am pus tava la cuptor pentru 40 de minute.
Dupa 15 minute,am redus focul la 180 de grade.
Dupa cele 40 de minute,am scos pâinea din cuptor si am udat-o deasupra cu putina apa rece ca sa se înmoaie coaja,apoi am acoperit-o cu un prosop.





Poftă bună să aveţi !!!!


6 comentarii:

  1. Si mie imi place sa fac paine in casa si asa cumspui tu nu se compara cu ce cumparam.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu deocamdata sunt la capitoulul experimente.Pe de alta parte,ma cam feresc sa fac prea des pentru ca e prea tentanta.

      Ștergere
  2. stii bine ca sunt mare iubitoare a painii de casa, asa ca nu refuz o felie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stiu Dia.Problema e ca e "prea buna,prea ca ...acasa".Pupici

      Ștergere
  3. Cea mai buna e painea de casa, nici nu exista comparatie cu cea din comert.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Corect.Si nici macar nu putem gasi ca si scuza faptul ca nu avem masina de paine ca sa n-o facem.
      Se pregateste foarte usor.

      Ștergere