Pages - Menu

marți, 20 mai 2014

Tartă crocantă cu fructe


         Este ştiut de-acum faptul că-mi plac prăjiturile cu multe fructe.Ce bucurie când merg la piaţǎ şi văd atât de multe fructe de sezon,care mai de care mai îmbietoare.Instantaneu imaginaţia o ia razna şi concepe tot felul de reţete.Din păcate fructele astea timpurii sunt sensibile,aşa că nu am putut lua chiar aşa multe şi am folosit şi rezerva din congelator pentru a face loc altora.
Pentru azi am conceput o tartă cu blat crocant si sfărâmicios în care am pus căpşuni,afine şi zmeură ,toate înecate într-un jeleu delicios.E pus şi simplu DIVINA!!!.


Ingrediente:
Pentru blatul de tartǎ:
600 gr faina
5 linguri zahar brun
5 linguri zahar tos
100 gr unt
150 gr untura
4 galbenusuri
4 linguri de smântana
1 lingurita bicarbonat
Sare
Coaja de lamâie
Esenta de vanilie

Pentru umplutura:
800 gr capsuni
Afine
Zmeura
Sirop de zmeura
2 linguri de zahar
2 linguri amidon alimentar



Mod de preparare:
Am pregatit mai întâi blatul de tarta.Faina  în care am pus un praf de sare si zaharul,am amestecat-o cu untul si untura rece,pana am obtinut un aluat nisipos.Am adaugat apoi galbenusurile,smantana si bicarbonatul stins cu putina lamaie.
Am framantat un aluat omogen,l-am acoperit cu o folie alimentara si l-am lasat la frigider pentru o ora.
Capsunii i-am taiat bucati si i-am lasat cu zahar pana au lasat sirop.Am scurs siropul si am completat cu sirop de zmeura pana am obtinut un volum de 400 ml.Am amestecat amidonul cu putin sirop ,apoi am completat cu restul siropului si am pus intr-o cratita sa fiarba pana cand a prins consistenta.Eu nu am vrut un jeleu prea gros.Lasam sa se raceasca.
Am scos coca din frigider,am pastrat o parte pentru decorul de deasupra,iar restul l-am întins in tava de tarta pe care am tapetat-o în prealabil.E un aluat sfarâmicios,se poate întinde cu mâna în tava.

Deasupra am pus fructele si jeleul preparat din sirop.



Din coca pastrata am taiat cateva forme pe care le-am pus deasupra umpluturii.

Tava mea nu a fost prea inalta si cum m-am lacomit sa pun multe fructe,a cam dat pe dinafara la copt.
Am pus tava in cuptorul preincalzit.Am lasat-o cam 50 de minute deoarece tava era prea plina si a trebuit sa las focul mai mic.
In mod normal coacerea ar dura 35-40 de minute.
Se lasa sa se raceasca si se pudreaza cu zahar.
Puteti sa-i mai puneti alaturi si frisca daca doriti.



Poftǎ bună !!!!

Prăjitură cu brânză şi vişine


Dacă ar fi s-o încadrez într-o categorie i-aş spune „prea simplu,prea bun”.Categoric aşa este această prăjiturică.Nu m-am putut decide,vroiam o prăjitură cu brânză dar vroiam şi cu fructe.Nu vroiam sa fie un cheesecake,nu de data asta.Aşa că m-am gândit la o combinaţie lejeră cu multă brânză şi vişine,că tot e sezonul lor şi dacă tot am pus câteva la borcan pentru prăjiturile de la iarnă,am făcut un desert,care nu prea cred ca va apuca ziua de mâine.
Dar mâine e altă zi şi mai am nişte vişine şi cam prea multe idei.


Ingrediente:
500 gr brânza de vaca
170 gr unt
5 oua
6 linguri griş
170 gr zahar+ 3 linguri pt.visine
1 plic budinca de vanilie
500 gr visine
1 plic praf de copt
Esenta de vanilie
Sare
Zeama si coaja de lamâie
Zahar pentru pudrat



Mod de preparare:
Se scot sâmburii visinelor si se pun cu zahar pana lasa sirop.
Se separa ouale.
Se mixeaza untul cu 120 gr zahar pana cand zaharul se topeste si untul este ca si o crema.Adaugam pe rand cele 5 galbenusuri,mixand bine dupa fiecare inainte de a-l încorpora urmatorul.Punem în compozitie grisul ,praful de budinca amestecat cu praful de copt,esenta de vanilie .
Brânza o sfarâmam cu o furculita,punem coaja si zeama de lamâie si o adaugam în crema de unt.
Albusurile le batem cu un praf de sare,cele 50 de grame de zahar si zeama de lamaie.Spuma trebuie sa fie lucioasa si sa faca „ţepi”.
Punem albusurile în compozitie si amestecam usor cu o paleta.
Intr-o tava tapetata cu hârtie de copt,punem ¾  din compozitie,apoi asezam visinele scurse din sirop si punem restul compozitiei.
Punem în cuptorul preîncalzit pentru 30 de minute,pâna când se rumeneste deasupra si trece „testul scobitorii”.
O lasam in cuptor pana cand se raceste.
Taiem bucati mari de tot(va asigur ca una mica nu va fi suficienta) pudrate cu zahar.
Pufoasa,cu gust bun de branza si visine dulci acrisoare,ce poate fi mai bun?


luni, 19 mai 2014

Ruladă cu cremă de zmeură


Nici nu ştiu cum să vă explic cam ce pofte am când văd zmeură.Imi şi imaginez zeci de feluri de deserturi de tot felul.De dimineaţă spuneau la TV că e producţie record la zmeură şi întradevăr era plină piaţa de dimineaţă,dar la un preţ care m-a făcut să reevaluez numărul cobinaţiilor de făcut.Totuşi am pus puţină la congelator şi am făcut şi un desert minunat.M-am declarat chiar mulţumită de aspectul ruladei,care se ştie că nu e punctul meu forte.Dar dacă mi-a reuşit blatul de pizza,o să-mi reuşească cândva şi o ruladă perfectă.
Gata,nu mai scriu că doar nu-i articol aici şi pe voi vă interesează reţeta nu poveştile mele.



Ingrediente:
Pentru foaia de rulada:
3 oua întregi +2 albusuri de ou
5 linguri de zahar
4 linguri faina
3 linguri ulei
Vanilie
Sare
5 g praf de copt
Cateva boabe de zmeura

Pentru jeleul de zmeura:
500 g zmeura
4 linguri zahar
2 linguri amidon

Pentru crema:
250 g crema Mascarpone
2 linguri zahar pudra
¾ din jeleul de zmeura pregatit
200 ml frisca lichida
Zmeura

Pentru ornat:
 200 ml Frisca si zmeura

Mod de preparare:
Am pregatit mai întâi foaia de rulada.
Am separat albusurile de galbenusuri.
Albusurile ,5 la numar(doua ramase de la maioneza),le-am batut bine cu un praf de sare.
Când spuma a început sa faca „ţepi” am adaugat pe rând câte o lingura de zahar.
Galbenusurile amestecate cu 3 linguri de ulei le-am pus peste albusuri si am amestecat usor cu o paleta.
Faina amestecata cu praful de copt,am încorporat-o la urma.
Am pus compozitia în tava mare a aragazului (40x42 cm)tapetata cu hârtie de copt si deasupra am pus putina zmeura.

Am pus tava la cuptor pentru 15-20 de minute.
Am scos blatul,l-am presarat cu zahar pudra si l-am rasturnat pe o alta hârtie de copt.
Apoi l-am rulat încet împreuna cu hârtia.
L-am lasat sa se raceasca.
Am pregatit apoi jeleul de zmeura.
Am amestecat zmeura cu zaharul.Siropul lasat l-am folosit ca sa umezesc amidonul.
Am pus zmeura într-o cratita pe foc,am lasat sa fiarba 2-3 minute,apoi am adaugat siropul cu amidon si am amestecat pâna când s-a îngrosat.
L-am lasat sa se raceasca.

Am mixat frisca si am lasat-o la frigider.
Crema Mascarpone am mixat-o cu 2 linguri de zahar pudra,am adaugat apoi ¾ din jeleul de zmeura,restul l-am folosit ca sa ung foaia.
Am pus si frisca în crema.

Am desfacut usor blatul,l-am uns cu un strat de jeleu de zmeura,apoi am pus crema,câteva boabe de zmeura si am rulat din nou.



Am ornat cu frisca , putina crema ramasa si  zmeura.
Am lasat la frigider câteva ore.
Daca as fi gasit frisca naturala de care folosesc de obicei,ar fi fost PERFECT pe gustul meu.



Poftă bună !