Pages - Menu

marți, 4 noiembrie 2014

Gem de măceşe



           Cu siguranţă mulţi dintre voi ştiţi care sunt beneficiile consumului de măceşe.Maceşele pot fi un adevarat miracol pentru sănătate.Maceşele conţin cantităţi însemnate de vitamine,flavonoide,acizi graşi şi acid retinoic care ajută la regenerarea şi întinerirea pielii,calciu,acid citric,fier,fosfor.Vitaminele  A,C.D,E precum si complexul de vitamine B conţinute de maceşe ajuta la curăţarea sistemului urinar,vindeca afectiuni ale plamânilor si  sistemului vascular.
              Măceşele  au un conţinut de vitamina C de 60 de ori mai mare decât cel conţinut de citrice,contribuind astfel la întărirea sistemului imunitar.
               Consumul regulat de măceşe ajuta la prevenirea ori vindecarea unor afecţiuni precum  artrita,infecţiile urinare,digestive,gastrita ori infertilitatea dar si la reglarea funcţiei rinichilor,prevenind retenţia de apa.Maceşele au un conţinut ridicat de pectina care are un efect laxativ.
             Uleiul de maceşe are proprietaţi miraculoase în tratamentele de înfrumuseţare,dar trateaza şi afecţiuni precum psoriazisul sau eczemele.
             Dar pe lângă toate aceste proprietăţi terapeutice,fructele maceşului pot fi folosite pentru prepararea unui gem delicios.Gemul de măceşe este de departe preferatul nostru.Atât de fin,de aromat ,de gustos şi cu o culoare care-ţi stârneşte imaginaţia.La fel de potrivit pe o felie de pâine cu unt lângă o cană aburinda de lapte dar şi pentru o prăjitură.


Ingrediente: 
4 l pastă de măceşe
1,5 kg zahar
12 borcane 400 ml






Mod de preparare: 
Noi cumparam  în fiecare an pasta de macese de la o doamna.
Obtinerea acestei paste de maceşe din care se face gemul este un procedeu foarte îndelungat şi anevoios.
Doamna respectiva are o maşina speciala cu care obtine aceasta pasta.
In principiu procedeul este urmatorul: se fierb maceşele,se strecoara,apoi se trec de mai multe ori printr-o sita foarte deasa pentru a înlatura puful(perii) pe care-i conţin fructele de maceş.
Cu ani în urma,cumparam pasta de la o batrânica,care era parca desprinsa din povestile copilariei.Nici nu pot sa va descriu cum îi aratau mâinile batucite de sita aspra.
Asadar,daca avem posibilitatea sa cumparam pasta gata preparata,este usor de obtinut gemul.
Pasta se amesteca cu zaharul si se pune cu cratita sa fiarba la foc mic.
Cantitatea de zahar este în functie de cât de dulce doriti sa fie.
Noua ne place putin mai acrişoara.
Daca maceşele sunt coapte,nu va fi nevoie de prea mult zahar.
Se fierbe pâna când se obtine consistenta dorita.O ora am fiert-o noi.
Cum pasta a fost destul de groasa si,cum spuneam,macesele au un conţinut mare de pectina,procedeul nu va dura foarte mult.
Pentru a vedea care e consistenta,luati o lingura  de gem pe o farfurioara,o lasati sa se raceasca si vedeti daca e suficient de tare.
Am pus gemul fierbinte în borcane,le-am pus capacul si le-am lasat în cuptorul calduţ(dupa ce am oprit focul) pâna s-au racit.

Foarte usor de preparat,foarte foarte bun si mereu prea puţin.



2 comentarii:

  1. Pasta de macese mi-a colorat copilaria. Mereu clatitele mamei erau cu pasta de macese, iar cand beam o cana de ceai, aveam mereu alaturi o felie de paine cu unt si pasta de macese. Pana si biscuitii ii mancam cu pasta de macese ;-) <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa este Liana.Pasta de macese nu prea a lipsit nici din camara noastra.Mama o pregatea chiar si atunci cand aceasta se obtinea printr-un procedeu mult mai rudimentar.Multumesc de vizita.

      Ștergere