Pages - Menu

joi, 12 iunie 2014

Pui cu lamâie în vasul roman



           O idee foarte bună pentru un prânz copios,când vreţi să vă răsfăţaţi familia.
Un pui dolofan,aşa cam doua kilograme a avut dumnealui,aromat cu mirodenii si lamâie şi însoţit de legume cu piure de cartofi.Si ca să se pătrundă binişor cărniţa puiului,l-am pus la sauna în vasul roman,că tot stătea şi el nefolosit de ceva vreme.Gata cu vorbăria,mai bine să vă povestesc cum am făcut,voi doar să luaţi aminte şi musai să-l faceţi,că-i tare bun.Eu vă poftesc şi la masă pentru că a mai rămas,familia noastră e restrânsă aşa că n-am reuşit să-l „isprăvim „ încă.


Pentru destrabalarea asta avem nevoie de:
Un pui grill(de 2 kg a fost cel prezent)
Lamaie
O bucata telina
Cam 10 catei de usturoi
O cana lapte
Ulei de masline
Rozmarin proaspat
Sare
Piper proaspat macinat
Pudra de rozmarin
Boia de ardei dulce
50 gr unt





           Am pregatit puiul cu o zi înainte si dupa ce l-am condimentat,l-am lasat la frigider pâna a doua zi.
           Puiul se spala,se curata de eventualele pene,se taie vârfurile aripilor si gâtul daca este(la mine n-a fost cazul)….la pui ma refer,evident.Tamponam puiul cu un servetel absorbant pentru  a îndeparta umezeala.Desfacem pielea puiului de pe piept cu grija  ca sa n-o rupem,facem asa ca un buzunarel.
         Cu ajutorul unei pensule sau cu mana,ungem puiul cu ulei de masline.Amestecam condimentele si condimentam peste tot,inclusiv pe sub pielea de pe pieptul puiului.
Condimentam si interiorul puiului.In interiorul puiului punem o crenguta de rozmarin.Invelim cu o folie alimentara si-l punem la frigider pana a doua zi.

         Scoatem puiul de la frigider.In buzunarelele facute pe pieptul puiului,strecuram câteva bucatele de unt.In interiorul lui punem o bucata mica de telina,doua sferturi de lamaie si cativa caţei de usturoi zdrobiti cu lama cutitului.Lasam si crenguta de rozmarin în interiorul puiului.”Inchidem” orificiul cu o jumatate de lamaie,astfel toate aromele  se vor evapora in interiorul puiului.
         Pregatim vasul roman,pe care în prealabil l-am tinut 30 de minute în apa rece.Punem puiul în vas,eu a trebuit sa-l cam înghesui,era prea dolofan pentru vasul meu.Pentru prima etapa l-am pus cu pieptul în jos.Punem în vas o cana de lapte si cativa caţei de usturoi zdrobiti,cam câti va lasa inima si gustul.Mai strecuram si doua crengute de rozmarin proaspat,punem frumusel capacul si e momentul sa pornim si cuptorul(regula la vasele de lut)



.Asezam vasul la cuptor si vreo ora putem sa ne vedem de treaba,daca avem….daca nu,mai tragem cu ochiul la minunatul desert cu ganduri „necurate”.
Eu aveam si ceva treaba,dar m-a strigat cuptorul mai devreme  pentru ca,vasul fiind neîncapator,a cam dat pe dinafara.Nici o tragedie,doar ceva smotru în plus…hi hi hi lucky me.
      Dupa vreo 40 de minute,am scos tava,am întors puiutul cu burta la soare si înapoi la cuptor,de data aceasta fara capac ca sa se rumeneasca frumos.Din când în când mai punem sos din vas peste pui.Am confenctionat si niste manusi si papucei  din folie de aluminiu pentru a proteja extremitatile sa nu se arda.
       Daca vedeti ca se rumeneste prea tare si carnea inca nu este facuta,puteti sa acoperiti cu folie de aluminiu pana la final.Eu asa am facut.
       Dupa fix doua ore asa cum zice manualul,adica o ora pentru fiecare kg de carne,s-a terminat asteptarea.Scoatem cu grija puiul pe un platou si-l acoperim cu o folie de aluminiu,îl mai lasam sa stea asa acoperit cateva minute,timp în care finalizam garnitura,aducem muraturile si ……..poftiti la masaaaaaaaaaa!!!!!
      Uoooooooffff ca lunga mi-a fost asteptarea……..



2 comentarii:

  1. Arata asa de bine, incat am decretat ca merita sa stau atata dupa el pana se face :)

    RăspundețiȘtergere