Pages - Menu

sâmbătă, 4 octombrie 2014

Inceput de toamna - Sărbătoarea castanelor



E o toamna frumoasa  si bogata în toata tara.Bogatie si în camarile bucatarasilor,asta nu poate decat sa ne bucure.Întotdeauna mi-a placut perioada aceasta în care verdele se îmbina cu ruginiul firesc al toamnei.E vremea castanelor,deci e vremea si pentru a sarbatori aceste minunate daruri ale naturii.Baia Mare a sarbatorit ca în fiecare an.Au fost expozitii,concerte de toate genurile,targuri,castane,flori,must,artificii,adica cam tot ce se poate pentru o sarbatoare,mai ales ca se afla la cea de-a 22-a editie.Sarbatoarea a coincis cu aniversarea a 685 de ani de la prima atestare documentara a localitatii Baia Mare.


Castanele au devenit blazonul baimarenilor si aduna toti pofticiosii la sfarsit de septembrie. Diferitele evenimente au avut loc în diferite locatii ale orasului asa ca Sarbatoarea Castanelor se recomanda un prilej bun  pentru un fototur. De jur imprejur sunt destule locuri care sa-ti atraga pasul si ochiul, iar explozia castanelor pe jar o veti retine pentru multa vreme.


Sarbatoarea care celebreaza castanele si coincide cu zilele orasului Baia Mare,are o traditie de aproape doua decenii, timp in care s-au mancat multe tone de castane, multi politicieni, oameni, mai mult sau mai putin celebri, si-au facut aparitia la Sarbatoare sa-si ia portia de castane  rodul  acestui pom fructifer, care s-a invrednicit sa creasca intr-o o zona atat de nordica. Castanul comestibil (castanea stavia) creste cu precadere in zona mediteraneeana, Baia Mare fiind hotarul nordic de pe glob unde s-a raspandit arborele.
De ce Sarbatoarea Castanelor? Fiindca Baia Mare are la Tautii de Sus o rezervatie unica si impresionanta de aprox. 500 ha de castani comestibili, unele exemplare vietuind aici de mai mult de 500 de ani si atingand 20 m. inaltime.
Lemnul de castan a fost utilizat pentru lucrari in mine, iar castanele au fost mereu cap de lista in meniul cu deserturi. De altfel prima mentiune documentara a castanelor de Baia Mare apare intr-un hrisov de la 1642 , in care castanele au fost folosite drept cadouri de protocol si au intarit relatiile diplomatice cu pricipele Rakoczi I.
Castanele au calatorit mult pana sa ajunga sa prinda radacini maramuresene, fiind aduse fie de tatari, armeni, turci sau alte neamuri calatoare. Nu le mai stie nimeni povestea, dar de mai bine de cateva sute de ani pe Dealul Florilor, Dealul Crucii, Valea Rosie si de-a lungul Sasarului se afla cea mai nordica zona europeana a castanului comestibil.
Sarbatoarea Castanelor a fost întotdeauna un prilej de a celebra castanul cu voie buna –concerte de muzica populara, pop, rock, folk, vernisaje, expozitii de flori, carte, concursuri sportive, etc. Peste tot sunt tarabe pe care troneaza castanele coapte acompaniate de mustul dulce.
Prilej tocmai bun de a ne intalni cu prietenii la un must bun si dulce.


Printre altele, castanele sunt cunoscute ca leacuri monahale, arborele fiind cultivat mai ales in jurul manastirilor. Castanele comestibile sunt numai bune de cules la sfarsitul lui septembrie si pana in noiembrie. Piureul de castane, are pe langa gustul aparte, un efect energizant si calitati terapeutice, fiind un remediu pentru boli cronice de rinichi, hemoroizi, varice, tromboflebita, indigestie, diaree, degeraturi, dureri reumatice agravate in perioada rece a anului, convalescenta, perioada de crestere la copii. Asa ca Baia Mare poate fi un loc din care sa reveniti, pe langa impresii si cu ceva idei de leacuri naturiste si viitoare itinerarii. Vreme buna sa fie, ca pofta de chef si de plimbari pe sub castani avem.

La Sarbatoare ne-am încantat privirile la Expo Flora, mai restrâns decâ anii trecuti,dar totusi au fost standuri deosebite,unii sositi chiar din îndepartata Delta.Cred ca imaginile sunt mai graitoare decat cuvintele.
















































Am sa pun cateva poze si de anii trecuti.Anul trecut am urcat si în Turnul lui Stefan,constructie medievala în stil gotic,unul din simbolurile orasului nostru.Turnul a fost construit de Iancu de Hunedoara în secolul al-XV-lea în onoarea Sfântului Stefan.Turnul se afla în Piata Millenium din centrul istoric al orasului,recent restaurata,ea însasi un obiectiv turistic.





Odata ajunsi la etajul superior al turnului putem admira frumoasa panorama a orasului.














Un week-end plin cu de toate,cu vreme superba,parca si energia a fost mai multa,ne-am încarcat bateriile,vom avea nevoie pentru saptamana ce urmeaza.
Sa aveti o toamna frumoasa tare si sa umpleti camarile cu de toate.



Zilele acetea avem un motiv în plus sa pregatim un dulce cu ....castane,bineinteles.

11 comentarii:

  1. Super fain! ;) Poate reusim anul viitor sa trecem prin zona;) :-*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. M-as bucura Cristina.Pacat ca n-ati ajuns,mai ales ca nu erati asa departe.

      Ștergere
  2. Cata frumusete ai expus aici, Dia! Si ce fain ai prezentat totul!
    Am vazut-o si pe Paula! :X

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A fost frumos si nici nu am reusit sa surprind totul sau sa postez toate imaginile.Cu Paula m-am intalnit anul trecut.Pupici

      Ștergere
  3. Helpful information. Lucky me I found your site by accident,
    and I am stunned why this accident didn't took place earlier!
    I bookmarked it.

    Also visit my blog post; Learn More

    RăspundețiȘtergere
  4. Faina sarbatoare si frumos marcata. La multi ani baimarenilor si sper ca in curand sa ajung si eu sa vizitez acest oras deosebit :)

    RăspundețiȘtergere