Pages - Menu

miercuri, 15 octombrie 2014

Tort cu cremă ganache de ciocolată albă şi lamâie


Un tort nu prea sofisticat dar în care am folosit ingrediente care mie-mi sunt tare pe plac şi care i-a plăcut şi sărbătoritului.
Un pandişpan pufos,pe care de data aceasta l-am însiropat,cremă ganache de ciocolată albă combinată cu cremă mascarpone şi lămâie dar şi cu zmeură,îmbrăcat la exterior în cremă de ciocolată.
      Cred că în această perioadă am profitat la maxim de zmeură,s-a găsit din plin la piaţă chiar dacă preţul este cam piperat.



Ingrediente:
Blat pandişpan (tava cu diametrul 20 cm):
5 oua
150 g zahar
150 g faina
5 g praf de copt
Sare

Sirop:
4 linguri zahar
100 ml apa
Zeama de lamâie

Crema ganache de ciocolata alba:
200 g ciocolata alba
175 ml frisca lichida
Zeama de la o lamâie
250 g mascarpone
Vanilie
Coaja de lamâie
Zmeura

Crema de ciocolata decor:
270 g ciocolata 55% cacao
350 ml frisca lichida

Am mai folosit 50 g ciocolata pentru inimioara decor si bomboane decor.


Am tapetat forma de tort cu hârtie de copt.
Blatul se pregateste foarte usor.
Am mixat ,la viteza maxima,ouale întregi cu zaharul si un praf de sare pâna când si-au triplat volumul si paletele mixerului au lasat urme în spuma de ou.
Cam 20-25 de minute dureaza aceasta operatiune,deci avem nevoie de un mixer bun si putina rabdare.
Am adaugat faina amestecata cu praful de copt,încorporând-o usor cu ajutorul unui tel,în doua reprize.
Intre timp am preîncalzit cuptorul la 180 de grade.
Dupa ce am pus compozitia în tava,am nivelat si am batut putin tava de masa pentru a se aseza mai bine.
Am pus tava la cuptor pentru 30-35 de minute.
Se verifica cu o scobitoare,când aceasta iese curata din blat,putem sa oprim focul.
Am lasat blatul sa se raceasca in cuptor.
Pentru sirop,am fiert ingredientele si l-am lasat sa se raceasca.
Pentru crema  de ciocolata alba,am încalzit frisca pâna la punctul de fierbere,am luat vasul de pe foc,apoi am pus ciocolata rupta bucati si am amestecat cu un tel pâna ce aceasta s-a topit.
Am pus vasul la congelator pâna s-a întarit.
Daca aveti mai mult timp la dispozitie puteti s-o lasati la frigider peste noapte.
Când ciocolata s-a întarit,am mixat pâna am obtinut o crema pufoasa,am adaugat crema mascarpone si zeama de lamâie.

Am lasat crema la frigider pâna la asamblare.
Pentru crema de ciocolata  cu care am îmbracat tortul,am pus frisca si ciocolata bucati,pe baie de aburi pâna ce ciocolata s-a topit.
Am lasat-o sa se raceasca si apoi am mixat-o.

Am taiat blatul de tort pe orizontala,obtinând trei blaturi.
Am însiropat blaturile.
Pe doua dintre blaturi am pus crema ganache si zmeura,


Am îmbracat apoi tortul cu crema de ciocolata si am decorat cu bilute de ciocolata.


6 comentarii: