Pages - Menu

duminică, 21 octombrie 2018

Gem de struguri




 O reţetă cu ingrediente puţine,foarte migăloasă,dar pot să vă spun că rezultatul este un deliciu.Merită să o pregătiţi ,mai ales dacă aveţi struguri foarte dulci din grădină.
Anul acesta am avut foarte multe fructe de la grădină şi parcă,oricât de obositor a fost,era păcat să nu le punem la păstrare în cămară.
Si pentru că după ce am cules strugurii pentru vin,tot au mai rămas foarte mulţi,m-am gândit să fac şi nişte gem.
De fapt,văzusem  pe blogul  Angelicăi ,Angel’s food, dulceaţă de struguri.Tare mult mi-a plăcut ideea.
Doar ca Angelica a păstrat cojile întregi.Noua nu ne plac aşa şi m-am gândit să le pasez în blender.
Si pentru că strugurii erau foarte dulci am pus şi mai puţin zahăr.
Si uite aşa,azi am pregătit a cincea repriză de gem de struguri.




Ingrediente:
2.500 kg boabe de struguri
1.300 kg zahar
1 lamâie
Vanilie,scorţişoară
5 sau 6 borcane de 400 ml.




Mod de preparare:
Se spala boabele de struguri si se scurg.



Urmeaza apoi partea cea mai migaloasa.
Se scoate pulpa din fiecare coaja.Cojile se pastreaza.



Pulpa se pune într-o cratita,la foc mic.Se fierbe câteva minute, pâna când se înmoaie suficient ca sa putem separa seminţele.



Trecem totul printr-o sita deasa,iar pulpa  rezultata o punem iarasi în vasul în care  vom fierbe gemul.


Eu am folosit o cratita din inox cu fundul gros.
Cojile de la struguri le-am pus în blender si le-am pasat,apoi le-am pus peste pulpa strugurilor.






Am adaugat zeama de la lamâie.
Am pus sa fiarba la foc mic pâna ce a scazut si a început sa se îngroase.Cam jumatate de ora am lasat eu.
Am cules spuma care s-a format când a început sa fiarba.
Am adaugat apoi zaharul si am mai lasat sa fiarba cam o ora.


Daca credeti ca e nevoie,puteti sa mai adaugati zahar.Noua nu ne place foarte dulce.
Strugurii contin foarte multa pectina,deci gemul se va închega destul de repede.
Eu am pus o farfurioara în congelator si când am considerat ca ar fi gata gemul,am pus putin gem pe farfurioara.Daca se încheaga,putem sa oprim focul si sa îl punem în borcane.
La final eu am adaugat vanilie si scortisoara.
Am pus apoi gemul  în borcanele pregatite,curate si uscate.
Pentru a evita spargerea borcanelor,eu pun borcanul într-o farfurie metalica.



Am închis borcanele si le-am acoperit cu o patura pâna a doua zi.
Dupa aceasta se pot pune la pastrare în camara sau se pot consuma.
Prima  portie la mine s-a evaporat  destul de rapid,au fost multi pofticiosi.
Daca mai aveti struguri,va recomand cu drag sa încercati reteta.





S-aveţi poftă!


6 comentarii:

  1. Arata senzational. Nu stiu daca as avea rabdarea ta, dar as incerca. Foarte frumoase si pozele ����

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc frumos Laura.Esti o draguta.Are un gust de senzatie,merita incercat.Pupici

      Ștergere
  2. Minunat! Eu am facut peltea din must! ;) Mai simplu, mai rapid! ;) Dar cred ca o sa ma incumet si la un gem din acesta minunat! ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cris,cu ce ajutoare ai tu,nu ar fi prea greu.Recomand cu tot sufletul.De senzatie este.Pupici

      Ștergere
    2. Buna dimineata! Puteti sa imi spuneti cum se face pelteaua din must?

      Ștergere
    3. Buna dimineata.
      Eu nu am pregatit peltea din must,mi se pare prea dulce pentru gustl meu,la gem adaug zahar atat cat e nevoie,in functie de cat de dulci sunt strugurii.
      Dar pentru pelteaua din must se pune 1 kg de zahar la 1 litru de must proaspat stors,se fierbe pana la cosistenta dorita,se adauga aromele dorite,se pune in borcane asa fierbinte si se lasa acoperite cu o patura pana se racesc.Pelteaua ca si gemul de struguri va fi ceva mai lichida cand se pune in borcane dar se va intari foarte bine dupa racire, deoarece strugurii contin multa pectina. Zi frumoasa si cu spor

      Ștergere