Pages - Menu

sâmbătă, 26 aprilie 2014

Sărmăluţe cu varză proaspătă şi afumătură

           

  De departe sarmalele cu varza proaspătă,sunt preferatele mele.Imi plac mai ales după ce s-au răcit.Au fost perioade când le făceam săptămânal şi tot pofteam la ele.Sarmalele întotdeauna mă vor duce cu gândul la mama mea,pentru că ea face cele mai bune sarmale.



Ingrediente:

2 capaţâni de varza proaspata(1,8 kg)
750 gr carne de porc
250 gr orez
1 morcov
2 buc ceapa uscata
O legatura marar
300 gr afumatura (kaiser)
ulei
Sare,piper,boia, cimbru uscat
Aproximativ 250 ml suc de rosii


Mod de preparare:
Am pus apa la fiert cu putina sare.In apa clocotita am oparit frunzele de varza doar atât cat sa se înmoaie putin.

Morcovul l-am curatat si l-am razuit.
Carnea de porc am tocat-o.Daca nu sunteti la dieta,e de preferat o carne care are putina grasime.
Ceapa am taiat-o marunt si am prajit-o cu putin ulei.

Am adaugat apoi morcovul ras,carnea si orezul. Se lasa pe foc aprox.5 minute,amestecand sa nu se lege de cratita.
Am condimentat cu sare,boia,piper si apoi am pus mararul tocat marunt.
La noi e obligatoriu sa fie mult marar verde la aceste sarmale.

Eeeeiiii acum vine partea care necesita ceva pricepere,înfăşurarea sarmalelor.La noi în casa ,mama este specialista,dar si eu ma descurc binisor,chiar de nu-mi ies asa mititele.
Am pus  putina compozitie pe fiecare frunza de varza si am rulat-o având grija sa introduc capetele în interior ca sa nu iasa compozitia.

Frunzele mai mari se rup în doua.
Sarmalutele vor iesi mai mari sau mai mici în funcţie de iscusinţa bucataresei.
Mie nu-mi ies nici asa mari încât sa le leg cu aţa,dar nici foarte mici.
Pentru fiert ,noi folosim neaparat oala de lut si le fierbem în cuptor.
Vor avea un gust minunat astfel.
Pe fundul oalei am pus cotoarele de la frunzele de varza,putin cimbru uscat si marar,apoi am asezat straturi alternative de sarmale si bucati de afumatura.

Deasupra am încheiat cu un strat de varza taiata marunt.
Am amestecat o cantitate de apa suficienta cat sa acopere sarmalele cu sare si suc de rosii.Am pus-o peste sarmale,am acoperit oala cu capacul si am pus la cuptor la foc mic,cam 150 de grade sunt suficiente.
Sarmalele cu varza proaspata fierb destul de repede,cam o ora a fost suficient.
Va trebui sa verificati când suntaproape fierte,dupa care se stinge focul si se mai lasa în cuptor,ele înca vor mai fierbe,oala fiind fierbinte.
Nu trebuie fierte prea mult,altfel vom avea varza á la Cluj,nu sarmale.
 Se pot servi cu smântâna dar  eu le prefer reci si fara smântâna.





S-aveţi poftă!!!!

18 comentarii:

  1. Tare mult imi plac si mie sarmalele...as manca oricand !!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Si eu la fel,as manca saptamanal ,dar acum am fost ocupata cu ,,Divina ' !Gabriela.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gabriela,abia astept sa-mi spui impresiile.Pupici

      Ștergere
  3. Cat de bine arata! Si ce prezentare de revista le-a facut :) Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Simona,multumesc mult pentru vizita si aprecieri.Pupici

      Ștergere
  4. Die, vezi, nu degeaba zic eu să trec pe la voi, că uite ce sarmale minunate, cum s-ar zice, pe gustul meu. Nu că ar fi ceva care să nu-mi placă mie, dar aşa ceva chiar că nu poţi refuza, nici măcar după a treia porţie. :))) Bravo!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Padre,tare m-as bucura sa te am oaspete,cred ca oferta ar depasi cu mult pofta ta :)))))Eu inca mai sper sa ne intalnim pe meleagurile mele.Multumesc de vizita si aprecieri.

      Ștergere
    2. Bun, mă înscriu şi la concursul ăsta, că deşi ca musafir sunt cumpătat, gândesc că, la asemenea bucate, şi-n casa unde eşti primit ca bun prieten, pot depăşi norma, că doar ştii că-s la cură. :)))

      Ștergere
    3. Vezi ca am notat la agenda padre,astept sa-ti tii vorba :))))Stiu ca ti s-a prescris o doza marita de tratament si ca trebuie luat permanent :)))))

      Ștergere
  5. Sunt foarte bune si pline de gust. Eu de 1 an si ceva le fac doar cu carne de curcan cand nu este post, ca le-am descoperit si efectiv m-am indragostiti de ele...Dar pana fac eu saptamana ce vine iau de la tine una. Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Rocsi,cred ca sunt foarte bune cu carne de curcan,nu am incercat pana acum.Mie imi plac foarte mult,daca nu la fel de mult si cele de post.Te servesc cu mare drag.Pupici

      Ștergere
  6. Oare exista cineva pe lumea asta sa nu iubeasca sarmalele?Si mai ales astea facute de tine si de mine(exact asa le fac si eu).Este o minunatie de reteta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. M-am indragostit de farfuria ta de prezentare!Mor dupa ea!

      Ștergere
    2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    3. Multumesc mult Ana.Foarte gustoase sunt,eu le prefer acestea cu varza dulce.
      Si mie imi place vasul asta.

      Ștergere