Pages - Menu

luni, 10 noiembrie 2014

Tort cu mascarpone şi fructul pasiunii


        Nu am fost curioasă până acum ce gust are fructul pasiunii.Mare păcat,chiar mi-a plăcut mult.
De ceva vreme cumpărasem sirop cu fructul pasiunii şi azi i-a venit vremea să prepar cu el un desert delicios.
S-a potrivit de minune combinat cu crema mascarpone şi un blat pufos cu cacao şi miere de albine.Cred că de aceea prăjitura s-a transformat în tort,chiar dacă nu aveam nimic special de sărbătorit.
Cel mai mult mi-a plăcut că a fost puţin acrişor şi dulce exact cât să fie pe placul nostru.


Ingrediente:
Pentru blat (forma cu diametrul de 20 cm):
5 oua
100 g zahar +2 linguri
2,5 linguri faina
2,5 linguri griş
2,3 linguri cacao
2,5 linguri miere de albine
1 plic praf de copt(10g)
100 ml lapte
100 ml ulei
Sare
Zeama de lamâie

Pentru crema de mascarpone si fructul pasiunii:
250 g mascarpone
400 ml sirop fructul pasiunii
1 plic budinca vanilie(sau 2 linguri amidon din porumb)
300 ml frisca lichida
2 linguri smântâna 20% grasime
1 lingura miere
Vanilie
Zmeura congelata (aprox.150 g)

Pentru crema de mascarpone si frisca:
250 g mascarpone
250 ml frisca lichida
2 linguri smântâna 20% grasime
1 lingura miere de albine

Am mai folosit ornamente din zahar pentru ornat.




Pentru blat am separat albusurile de galbenusurile celor 5 oua.
Am mixat galbenusurile cu 100 g zahar si am adaugat treptat laptele pentru a ajuta zaharul sa se dizolve.
Am pus apoi mierea de albine,faina,grisul,cacaoa si praful de copt.
La final am adaugat uleiul câte putin.
Albusurile le-am batut spuma cu un praf de sare si zeama de lamâie.
Peste albusuri am adaugat cele doua linguri de zahar.
Când spuma a devenit ferma si lucioasa,am încorporat-o uşor în restul compozitiei,ajutându-ma de o paleta.





Am pus compozitia în tava ,pe care am tapetat-o cu hârtie de copt.
Am pus tava în cuptor la 175 de grade pentru 40 de minute.
Intr-o tava de prajitura ar fi fost suficiente 20-25 de minute,dar în tava asa mica s-a copt mai greu.
Când scobitoarea iese curata din blat,putem sa oprim focul si sa lasam blatul sa se raceasca în cuptor.
Am pregatit apoi cremele.
Eu am mixat frisca pentru cele doua creme odata,apoi am împartit-o în doua.
Sau se poate mixa separat,pentru fiecare crema  in parte.
Frisca am mixat-o împreuna cu smântâna,iar spre final ,am pus mierea.
Am pregatit o budinca din siropul cu fructul pasiunii si praful de budinca.



Am pus siropul sa fiarba,budinca am diluat-o  cu putina apa rece.
Când siropul a început sa fiarba,am adaugat budinca si am amestecat cu un tel pâna ce s-a îngrosat.
Am oprit focul si am lasat-o sa se raceasca.
Am mixat crema mascarpone,am adaugat budinca racita,vanilia si apoi jumatate din cantitatea de frisca.


Am lasat crema la frigider sa se întareasca.
Pentru crema de mascarpone si frisca,am mixat mascarponele si apoi am încorporat frisca ramasa.


Am taiat blatul de tort ,dupa ce s-a racit,în doua,pe orizontala.
Am pus crema de mascarpone si fructul pasiunii si am presarat zmeura.


Am pus deasupra cel de-al doilea blat.
Am îmbracat tortul cu crema de mascarpone si frisca si am decorat cu ornamente stelute.




Poftă bună !!!!


2 comentarii:

  1. Superb arata, felicitari! Nici eu nu am facut pana acum desert cu fructul pasiunii, dar e pe lista :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu cred c-o sa-ti placa Simona.Eu sunt cam reticenta la fructele astea exotice,dar mi-a placut,putin acrisor si foarte aromat.

      Ștergere