Pages - Menu

duminică, 22 februarie 2015

Ciorbă de fasole uscată cu afumătură



                   La noi în Ardeal,ciorba de fasole este o mâncare foarte consistentă,de cele mai multe ori nici nu avem nevoie de felul doi lângă ea.Face parte din categoria ciorbelor gătite cu rântaş,o ciorbă care nouă ne place foarte mult dar totuşi nu o facem prea des.Dacă renunţăm la ciolan sau altă afumatură si smântană,poate fi o ciorbă de post foarte bună. Cantităţile sunt orientative ,în funcţie de cât de „deasă” vreţi să o faceţi  mai puteţi adăuga apă sau să scadeti cantitatea de fasole folosită.

De regulă.mama pregăteşte această ciorbiţă,ea o face mult mai gustoasă,eu mai trebuie să exersez.

Ingrediente:
Costita sau ciolan afumat(500 g)
300 g fasole uscata
3 morcovi
1/2 radacina ţelina
2 radacini patrunjel
o ceapa uscata
sare,piper
marar si patrunjel verde
Pentru rântaş:
o lingura ulei
o lingura faina
o lingurita boia de ardei
150 ml suc de rosii
apa
Smântână  si ceapa sau ardei iute pentru servit



Mod de preparare:
Fasolea o spalam si o lasam în apa rece,de preferat peste noapte sau câteva ore.
Astfel se va fierbe mai repede.
Fasolea am fiert-o separat în apa cu sare si ceapa taiata marunt.
Separat am pus la fiert ciolanul cu zarzavaturile.Aici nu am adaugat sare decat la final,afumatura fiind si l sarata.
Cand fasolea a fost aproape fiarta,am strecurat-o si am aruncat apa de pe ea,apoi am pus-o în oala în care am fiert ciolanul cu zarzavaturile.
Intre timp am pregatit rântaşul.
Intr-o cratita am pus ulei,am adaugat faina si am calit-o foarte putin,apoi am adaugat boiaua,sucul de rosii si apa cat sa se poata îngrosa faina,cred ca aproximativ 200 ml apa sunt suficiente.
Am pus rântaşul în oala cu ciorba,am mai condimentat cu piper, de sare n-a mai fost nevoie.
La final am adaugat verdeata.
Smântâna se poate adauga si în oala cu ciorba,dar de preferat se serveste separat.
Puteti alege s-o mâncati cu ceapa uscata,musai roşie sa fie,ceapa verde ori ardei iuţi.




 Pofta buna!!!!

8 comentarii:

  1. Fix la masa!!! Acum te-am "depistat" ca ai blog :P Sa-l stapanesti cu drag si sa-ti aduca o multime de vizitatori infometati!
    Te pup cu drag iubita!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc iubita.Ma bucur ca m-ai gasit.
      Nu prea am eu vreme sa ma ocup de blog,dar e ca si cum as avea o "casuta" a mea unde sa ma joc de-a bucataritul :))))
      Te pup si eu iubita!

      Ștergere
  2. Tare frumos colorata si apetisanta e ciorbita ta, Dia, mi-ai facut pofta :) Neaparat cu ceapa o mananc si eu :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Simona.Cam calorica ciorba asta,dar din cand in cand musai s-o pregatim,

      Ștergere
  3. Vai de mine si de mine, cum ma bagi in ispita cu bunatatea asta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Alina,merita incercata fara mustrari de constiinta. Pupici

      Ștergere
  4. N-am mai mancat o ciorba cu rantas de cand eram copil. Asa o prepara bunica si stiu ca era tare buna.
    Noi ulterior am scos rantasul, prajelile, de-aia nu mai ies mancarurile bune ca odinioara.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Meri,cred ca ar putea fi la fel de gustoasa si fara rantas.
      Asa e doar mai satioasa.
      Mie imi place si fara rantas.

      Ștergere