Pages - Menu

miercuri, 20 ianuarie 2016

Ruladă duo cu jeleu de portocale şi cremă de lapte



Iată-ne la un nou episod „misterios”,aşa cum v-am mai spus,proiect iniţiat de Cerasela şi a cărei gazdă pentru luna Ianuarie,a accepta să fie draga mea prietenă Simona Georgescu şi blogul ei Pumpkin Mona.
Chiar dacă această perioadă este extrem de aglomerată pentru mine,nu puteam să lipsesc,chiar dacă am să aduc doar o reţetă.
Ingredientele misterioase propuse de Simona pentru această lună au fost următoarele : ghimbir, legume verzi(salata, spanac, rucola, valeriana), carne de pui(poate sa fie si curcan sau rata), oua, branzeturi(la alegere), un ingredient din trandafiri(dulceata, petale de trandafiri, apa de trandafiri), iaurt(poate sa fie chefir, sana, ce doriti din categoria asta), scortisoara, migdale, iar vedeta acestei luni fiind…..portocala.
In desertul meu,am combinat doar o parte din igrediente,pentru pui ar trebui o reţetă separată.Nu am folosit apa ori dulceaţă de trandafiri pentru  că pentru mine e mult prea puternică aroma,celelalte arome se pierd cu totul.Asta am constatat din experienţa unei reţete la care am folosit dulceaţă de trandafiri.
Pentru ca aveam nevoie neaparat de  puţin contrast de culori,am folosit şi cacao,dar cred că poate fi încadrată la categoria coloranţi.
Vreau doar să mai spun că este prima oară când îmi iese aşa frumos blatul de ruladă şi nu se rupe atunci când o rulez.
Jeleul de portocală aromat cu ghimbir,a completat foarte bine crema fină de lapte.





Ingrediente:
Foaia de rulada galbena:
3 oua
90 g zahar
110 g faina
Sare
Vanilie
Coaja de portocala

Foaia de rulada cu cacao:
3 oua
90 g zahar
30 g cacao
80 g faina
Sare


Jeleu de portocale si ghimbir:
450 g pulpa de portocala
200 g zahar gelifiant
2 feliute de ghimbir
Câteva frunze de lamâiţă

Crema de lapte:
397 ml lapte condensat îndulcit (1 cutie)
250 g mascarpone
3 foi gelatina(5 g)

Pentru decor:
200 ml smântâna pentru frisca+ o lingura smântâna si o lingura de miere
Glazura  :1 lingura Nutella,30 g ciocolata cu lapte,2-3 linguri lapte
Portocala confiata trasa în ciocolata
Frunze de lamâiţă              



Mod de preparare:
Am mai spus eu si altadata ca nu sunt multumita de felul în care îmi iese foaia de rulada.De multe ori aceasta s-a rulat greu sau s-a crapat atunci când am rulat-o.
Veti vedea acum cât de usoara este aceasta reteta,iar blatul s-a comportat minunat atunci când l-am rulat.
Chiar daca pentru a coace blatul,eu am folosit o tava mai mica de 38x25 cm si blatul a fost destul de gros,am reusit sa-l rulez foarte frumos.
Poate ar fi fost bine ca blatul cu cacao sa-l fi copt într-o tava putin mai mare,asa ar fi acoperit mai bine blatul galben.
Acestea fiind zise,am sa va spun cum am pregatit cele doua blaturi.
Se pregatesc la fel,doar ca la cel cu cacao,o parte de faina va fi înlocuita cu cacao.

Am mixat ouale întregi cu zaharul si un praf de sare pâna ce acestea si-au dublat daca nu triplat volumul(la fel ca si la pandişpan).
Compozitia este mixata suficient când paletele mixerului lasa dâre ca si într-o crema.
La viteza maxima ,aceasta operatiune dureaza cam 15 minute.
Am adaugat vanilia si coaja de portocala .
Faina am pus-o în doua reprize,amestecând usor cu un tel.
Trebuie sa avem mare grija sa nu pierdem aerul încorporat în compozitie,acesta fiind singurul agent de crestere.
Pe fundul tavii în care am copt blatul,am pus hârtie de copt si peretii i-am uns cu unt (am avut o tava cu pereti detasabili).


Am pus compozitia în tava,am pus la cuptor  la 200 de grade pentru 15 minute,dupa care am redus la 180 de grade si am mai lasat 10 minute.
Am desprins usor de pe peretii tavii,am scos cu grija peretele formei,am presarat deasupra blatului zahar pudra,am acoperit cu alta hârtie de copt,am rasturnat,apoi am desprins hârtia pe care am copt blatul.




Am rulat apoi usor blatul împreuna cu hârtia,astfel el nu se va lipi.
Am lasat asa rulat pâna s-a racit.
La fel am procedat si cu blatul cu cacao.
Pentru jeleul de portocale,am curatat portocalele,îndepartând si partea aceea alba care poate fi amaruie.


Am pus pulpa de portocala împreuna cu ghimbirul si frunzele de lamâiţă în Blenderul Breville si le-am pasat foarte bine.


Am pus amestecul într-o cratita împreuna cu 200 g zahar gelifiant si am fiert pâna ce jeleul s-a închegat si a fost destul de gros.


L-am lasat sa se racoreasca si l-am pus la frigider.



Pentru crema de lapte,am pus foile de gelatina în apa rece sa se hidrateze.
Am încalzit laptele condensat,apoi am pus pe rând foile de gelatina scurse de apa si am amestecat pâna ce acestea s-au topit.



Am lasat laptele sa se raceasca.
Am mixat crema mascarpone si apoi am adaugat treptat laptele condensat.


Compozitia este destul de fluida dar se va îngrosa dupa ce va sta la frigider.
O urmariti pentru ca aceasta sa  se întareasca doar cât sa putem unge foaia.

Am desfacut usor foaia  galbena si am pus deasupra crema de lapte.


Am pastrat 2-3 linguri de crema pentru a pune peste rulada.
Am rulat la loc si am pus iarasi la frigider.
Am desfacut si foaia cu cacao si am uns-o cu jeleul de portocale.


Am lasat o lingura de jeleu,pe care l-am amestecat cu crema care am pus-o peste rulada.

Am ales s-o decorez în doua feluri.
Am pus deasupra un strat de crema amestecata cu jeleu de portocale,apoi pe jumatate am pus frisca,iar pe cealalta jumatate am pus glazura.
Pentru glazura am topit ingredientele pe baie de aburi.
De asemenea smântâna pentru frisca am mixat-o cu smântâna si o lingura de miere.





S-aveţi poftă !!!

7 comentarii:

  1. Ruladă cu două blaturi n-am mai auzit pân acuș! Tre să testez o trăznaie de asta! Eu n-am probleme cu foile de ruladă, m-am obișnuit să bat albușurile cu câte o lingură de apă pentru fiecare ou, una de zahăr și una de făină, tot pentru fiecare ou și gata! Frumoasă ruladă!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Maria.Eu am mai facut rulada cu doua blaturi,uite aici: http://bucatevorbesiarome.blogspot.ro/2015/01/rulada-cu-nuca-portocale-si-ciocolata.html si imi place ideea.rezultatul aproape ca se compara cu un tortulet.
      Multumesc de pontul cu blatul pentru rulada,o sa incerc si in varianta aceasta.

      Ștergere
  2. Nu-mi gasesc cuvintele:))) Diuta draga, arata mortales, sectiunea este perfecta. Pentru mine, ghimbirul, ca si trandafirul este o aroma tare, puternica. Cu ceva timp in urma am cumparat ghimbir confiat pentru deserturi, din pacate nu l-am putut folosii. La fel cum nu pot manca dulceata de trandafiri. Eu am mancat din comert si aveam impresia ca pap parfum...poate facuta in casa sa aibe o aroma mai slaba? nu stiu...Una peste alta, am constatat ca aromele, folosite cu moderatie si in combinatia potrivita sunt fara doar si poate minunate. Sunt sigura ca la tine aromele sau potrivit perfect. Mai fac si eu suc de portocale in care strecor cate o feliuta de ghimbir si-mi place tare mult. Puup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Simona draga.Ghimbirul imi place foarte mult dar mai mult in desert decat in mancare.Din cel confiat inca nu am incercat,nu cred ca e asa racoritor ca si cel proaspat.Adevarat,eu am folosit dulceata de trandafir din comert,oricum cred ca e la capitolul de "nu-mi displace total dar nici nu ma incanta in mod deosebit".Cam ca si ciorba de burta :))))) cu conditia insa s-o pregatesc eu,altfel nu mananc.Pupici si ma bucur ca am putut sa aduc macar o reteta la Parada gazduita de tine.

      Ștergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  4. Vaaai de mine! Ma omorati mai fetelor! Tu cu minunatia asta savuroasa, Laurica cu alta! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eiiii Alina draga,parca tu nu ne omori incetisor :))))) Pupici

      Ștergere