Pages - Menu

duminică, 29 octombrie 2017

Prăjitură cu foi de bezea şi nucă caramelizată



M-am gândit că ar fi bine să dau o utilitate albuşurilor de ou păstrate la congelator.
Dacă tot aveam şi nucă ,de la grădină,am pregătit aceasta prăjitură .
Pentru umplutură am preferat o cremă de vanilie cu lamâie.
Straturi de blat crocant cu nucă,cremă de vanilie acrişoară ,nucă şi caramel.Ce poate fi mai bun?




Ingrediente:
Foi de bezea cu nucă(tava de 35x28 cm):
10 albusuri de ou
14 linguri  zahar
100 g amidon alimentar
Sucul de la ½ lamâie
Sare
Zahar vanilat
250 g nuca prajita,tocata grosier

 Crema de vanilie şi lamâie:
4 galbenusuri de ou
5 linguri zahar
1 plic budinca vanilie(sau 100 g amidon)
500 ml lapte
100 g unt 82% grasime
Sucul de la ½ lamâie

Pentru caramel:
6 linguri zahar

Pentru nuca caramelizata:
100 g nuca tocata
7 linguri zahar

Am mai folosit 200 ml smântâna pentru frisca


Mod de preparare:
Am pregatit mai întâi crema,ca sa se raceasca.
Am mixat galbenusurile cu zaharul,am adaugat sucul de lamâie,praful de budinca,lapte cât sa diluez totul.
Restul laptelui l-am pus pe foc.Când s-a înfierbîntat,am luat vasul de pe foc si am pus crema de oua,amestecând cu un tel pentru a nu obtine cocoloase.
Am pus vasul iarasi pe foc pâna s-a îngrosat.
Am luat de pe foc si cât a fost fierbinte am încorporat untul taiat cubulete.


Am pus o folie direct peste crema si am lasat-o sa se raceasca.
Am pregatit apoi foile din bezea.
Eu am pregatit toata compozitia odata si am copt 3 foi.
Nuca am prajit-o apoi am taiat-o.
Am mixat albusurile foarte bine cu un praf de sare si am adaugat apoi pe rând zaharul.La final sucul de lamâie.
Am pus nuca taiata si amidonul si am amestecat usor pentru ca spuma obtinuta sa nu se lase.



In tava pregatita cu hârtie de copt,am pus o treime din compozitie si am copt 20 de minute la 180 de grade.


La fel am procedat cu celelalte doua foi.
La-am lasat sa se raceasca.
Am caramelizat 6 linguri de zahar si am pus peste doua dintre foi.


Am pregatit si nuca caramelizata,cea care am pus-o deasupra prajiturii.
Am caramelizat 7 linguri de zahar,când a capatat culoarea chihlimbarului am adaugat nuca.
Am rasturnat apoi pe o hârtie de copt.Când s-a racit,am tocat-o  la robot.


Am asamblat apoi prajitura.
Pe prima foaie caramelizata,am pus un strat de crema de vanilie,a doua foaie caramelizata,crema de vanilie si un strat de frisca.


A treia foaie,crema de vanilie,frisca si nuca caramelizata.
Am lasat la frigider peste noapte,apoi am servit.


S-aveţi poftă !!!!


2 comentarii:

  1. Ft. buna ,ca de altfel toate retetele tale....multe le-am probat de pe bucataras

    Camy

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Camy.Ma bucur daca retetele mele au fost de folos.

      Ștergere